Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Pleegkind - Claire Keegan

Geschreven op donderdag 1 december 2022

Pleegkind is moeilijk in woorden te vatten. Het is kort waardoor je maar vluchtig mee mag kijken, maar tegelijkertijd nestelt het in je hart.

Keegan weet met haar woorden zoveel meer te zeggen dan de letterlijke betekenis van een woord, het lijkt wel magie.

Je stapt het verhaal in op het moment dat het kind, het meisje, zal vertrekken. Gelukkig vertelt de achterflap je wel iets anders was het geheel moeilijker te volgen geweest. Nu had ik als lezer een beetje houvast, iets wat ik wel nodig heb als ik voor mijn gevoel middenin een verhaal terechtkom. Je krijgt namelijk verder nauwelijks informatie over de achtergrond van dit gezin en zonder de achterflap was het niet snel duidelijk geworden hoe het nu zit met het meisje en de familie Kinsella.

Keegan weet met haar woorden zoveel meer te zeggen dan de letterlijke betekenis van een woord, het lijkt wel magie. Je leest zoveel meer in en achter de woorden dan wat er letterlijk staat. Dat is ook de reden dat dit dunne boek toch zoveel inhoud heeft. Het heeft de kracht van een boek dat minstens het dubbele aantal bladzijdes telt.

Titel: Pleegkind
Auteur: Claire Keegan
 
Genre: roman
Aantal pagina's: 96
 
ISBN: 978 90 468 2852 6
Uitgever: Nieuw Amsterdam
 
Verschenen: november 2022

Ondanks enkele vragen die soms opkomen, volg je het kind in wat ze doet en ervaart. De meeste dingen worden gaandeweg wel duidelijk. De warmte van de Kinsella’s spat uit het verhaal en is hartverwarmend. Op andere momenten breekt je hart juist beetje bij beetje door wat je door de woorden heen leest. de auteur weet zo treffend te schrijven waardoor de gevoelens die je voor de personages koestert, maar ook de gevoelens van deze personages zelf, door je eigen lichaam heen trekken.

Ik ben die onder de indruk van Pleegkind. Een boek met nog geen honderd bladzijdes dat nergens oppervlakkig wordt en zo krachtig is. Natuurlijk had ik nog veel meer gewild, het verhaal is nog lang niet af. Maar wellicht zit de kracht deels juist in de lengte en het verloop van dit verhaal.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

‘Met weinig woorden schept Keegan licht in het donker, elke zin is perfect.’ Hilary Mantel

Een klein meisje wordt naar pleegouders gestuurd op een boerderij op het platteland, ze weet niet waarom. In het huis van deze familie vindt ze een warmte en genegenheid die ze nooit eerder heeft meegemaakt, en onder hun hoede bloeit ze langzaam op. Maar dan ontdekt ze waarom haar ouders haar hebben weggestuurd en realiseert ze zich hoe kwetsbaar deze idylle is.