Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Takkenhoofd - Inge Besaris

Geschreven op zaterdag 22 juli 2023

Takkenhoofd maakt de verwachtingen waar. Wat een mooi, ontroerend en grappig boek hebben Besaris en Filcer samen neergezet. Een boek dat voor ieder kind beschikbaar zou moeten zijn. Met veel humor wordt een serieus onderwerp aangesneden. De opa van Fietje is namelijk nogal vergeetachtig en er komt een moment waarop Fietje gevoelsmatig in een spagaat terechtkomt. Hoe moet ze met de situatie omgaan?

Mijn woorden doen niet genoeg recht aan dit boek dus rest mij enkel nog te zeggen: lees Takkenhoofd zelf! Je zult er geen spijt van krijgen.

Naast de gevoelens van Fietje die heel mooi worden neergezet, vind ik ook Opa geweldig uit de verf komen. Ja hij is vergeetachtig, maar hij is niet gek. Hoewel Opa niet de makkelijkste is om mee over zijn situatie te praten, wordt het ook niet echt geprobeerd. Het wordt duidelijk dat het belangrijk blijft om met iemand te praten in plaats van altijd over iemand.

Gelukkig ontmoet Fietje Mo, de nieuwe jongen in haar klas waar ze naartoe gaat als ze bij Opa woont. Mo blijkt een echte vriend te zijn die Fietje altijd steunt. Ook de familie van Mo brengt een warm gevoel bij je naar boven. Lieve mensen die altijd voor een ander klaarstaan, Mo heeft het niet van een vreemde! Bij Baba Reza en Super Donya is Sofie altijd welkom.

Ook boswachter Remi, vriend en verpleegkundige Freek, de ouders van Fietje en natuurlijk hondje Whisky krijgen allemaal een mooi plekje in dit verhaal. Een mooiere ondersteuning voor hoofdpersonen Fietje en Opa had Besaris niet kunnen bedenken.

Titel: Takkenhoofd
Auteur: Inge Besaris
Illustrator: Irina Filcer
 
Genre: kinderboek (10+)
Aantal pagina's: 171
 
ISBN: 978 90 477 1496 5
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: juni 2023

Ik vind het ontzettend knap hoe de auteur dit serieuze verhaal met zoveel humor neer heeft kunnen zetten. Fietje komt ontzettend krachtig over, maar ook haar worsteling komt duidelijk naar voren. De kwetsbaarheid die daar ook bij komt kijken maakt Fietje eigenlijk alleen maar sterker.

De prachtige schilderingen van Filcer en de vlotte pen van Besaris zorgen samen voor een meesterwerk. Mijn woorden doen niet genoeg recht aan dit boek dus rest mij enkel nog te zeggen: lees Takkenhoofd zelf! Je zult er geen spijt van krijgen.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Sofie is een kermiskind. Haar ouders hebben een reuzenrad en een oliebollenkraam, maar tijdens het kermisseizoen, van april tot november, woont Sofie bij haar opa.

Opa woont in een piepklein huisje in het bos – een heerlijke plek. Het enige nadeel is dat de school in het dorp zo’n vervelende meester heeft.

Dit jaar zit er een nieuwe jongen in de klas, Mo. Zijn ouders hebben de Super Donya, een piepkleine, stampvolle, superlekker ruikende winkel. Al snel zijn Sofie en Mo dikke vrienden.

Maar er is iets vreemds aan de hand met Opa. Gaat het wel goed met hem? En kan Sofie wel bij hem blijven? De meester heeft namelijk een zus die directrice is van Huize Avondrood. Zij begint zich overal mee te bemoeien… en dat gaat helemaal de verkeerde kant op.

Inge Besaris weet Sofies worsteling met de situatie te beschrijven op een wijze die tegelijkertijd luchtig, vrolijk en hartverscheurend is. Irina Filcer geeft die gelaagdheid schitterend weer in haar kleurige schilderingen.