De laatste vier dagen Gemma Geurts
De zon, de zee en de sterren Iulia Bochis
Ik ben niet vermist Kashelle Gourley
Hoor je mij? Caja Cazemier en Martine Le...
De droomfabriek Gerwin van der Werf
Veilig door het eerste jaar Beatrijs Smulders
Ontploffende kevers en opbl... Tracey Turner
Perfecte moord Helen Fields
Beer zoekt een beste vriend Peter Horáček
Wildflower Summer 1, In jou... Kelly Moran
Heksenwinkel Kaye Umansky
Unlock! Jason Ward en Cyril Demaegd
Moordspel Erna Barth
Kijk niet achterom Joshilyn Jackson
De onbekende man Chantal van Mierlo
Veilig bevallen Beatrijs Smulders
Gegijzeld Clare Mackintosh
De Opblaasbende, bijna lek! Beth Garrod en Jess Hitchman
Het verkeerde meisje Angelique Haak
Neem mij mee Sarra Manning
De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields

Tiffany Dop - Tjibbe Veldkamp

Geschreven op maandag 24 januari 2022

Veldkamp valt met de deur in huis waardoor je meteen in het verhaal zit. Tiffany Dop wil graag een baby en daar heeft ze zo haar redenen voor. Deze redenen worden vrij snel duidelijk en ondanks de overhaaste beslissing snap je wel waar haar verlangen vandaan komt.

Tiffany is iemand waar je medelijden mee hebt omdat je haar zoveel meer gunt, maar tegelijk maakt ze bewondering in je los.

Nu heb ik het boek als volwassene gelezen en ik ben toch benieuwd hoe iemand uit de doelgroep dit verhaal ziet of beleefd. Mijn eerste gedachte is dat Tiffany ver van veel leeftijdsgenoten af zal staan waardoor ik me afvraag of dit boek wel aan zal spreken en of het verhaal helemaal begrepen zal worden.

Tegelijkertijd zijn tieners niet gek en zullen er nog altijd teveel onder hen zijn die zich wel terugzien in Tiffany. Voor hen zou dit juist een heel warm en herkenbaar verhaal kunnen zijn.
Dat alles maakt dat ik Tiffany Dop enigszins lastig te beoordelen vind voor de doelgroep.

Titel: Tiffany Dop
Auteur: Tjibbe Veldkamp
 
Genre: jeugd (12+)
Aantal pagina's: 118
 
ISBN: 978 90 477 1367 8
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: december 2021
Prijs: onbekend

Wat ik heb gemist is een echt einde, maar het kan ook de bedoeling van Veldkamp zijn geweest dat je de rest zelf invult.
Tiffany is iemand waar je medelijden mee hebt omdat je haar zoveel meer gunt, maar tegelijk maakt ze bewondering in je los. Haar nuchtere kijk, haar moed en vaardigheden hebben haar al ver gebracht.

Tiffany Dop is een intrigerend boek dat je een heel klein inkijkje geeft in het leven van iemand waarbij een veilige thuissituatie ontbreekt. Korte tijd ben je als een vlieg op de muur en na het dichtslaan hoop je alleen maar dat kinderen zoals Tiffany allemaal snel hun eigen juf Daan, Olivier of Odette tegenkomen.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Tiffany Dop, bats veur de kop, heeft het niet makkelijk. Ze woont in een achterbuurt. Haar moeder is een prostituee, haar twee halfbroers zijn vechtjassen die het liefst roken en tv kijken. En Tiffany is zelf ook geen lieverdje. Je moet geen ruzie met haar krijgen.

Maar dan krijgt ze bij de supermarkt opeens een baby in haar armen gedrukt en de stoere, harde Tiffany smelt. Dat gevoel wil ze opnieuw ervaren maar hoe? Al snel heeft ze een plan. Een bizar, schokkend plan. Hoe zal dat gaan?