Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Tiffany Dop - Tjibbe Veldkamp

Geschreven op maandag 24 januari 2022

Veldkamp valt met de deur in huis waardoor je meteen in het verhaal zit. Tiffany Dop wil graag een baby en daar heeft ze zo haar redenen voor. Deze redenen worden vrij snel duidelijk en ondanks de overhaaste beslissing snap je wel waar haar verlangen vandaan komt.

Tiffany is iemand waar je medelijden mee hebt omdat je haar zoveel meer gunt, maar tegelijk maakt ze bewondering in je los.

Nu heb ik het boek als volwassene gelezen en ik ben toch benieuwd hoe iemand uit de doelgroep dit verhaal ziet of beleefd. Mijn eerste gedachte is dat Tiffany ver van veel leeftijdsgenoten af zal staan waardoor ik me afvraag of dit boek wel aan zal spreken en of het verhaal helemaal begrepen zal worden.

Tegelijkertijd zijn tieners niet gek en zullen er nog altijd teveel onder hen zijn die zich wel terugzien in Tiffany. Voor hen zou dit juist een heel warm en herkenbaar verhaal kunnen zijn.
Dat alles maakt dat ik Tiffany Dop enigszins lastig te beoordelen vind voor de doelgroep.

Titel: Tiffany Dop
Auteur: Tjibbe Veldkamp
 
Genre: jeugd (12+)
Aantal pagina's: 118
 
ISBN: 978 90 477 1367 8
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: december 2021

Wat ik heb gemist is een echt einde, maar het kan ook de bedoeling van Veldkamp zijn geweest dat je de rest zelf invult.
Tiffany is iemand waar je medelijden mee hebt omdat je haar zoveel meer gunt, maar tegelijk maakt ze bewondering in je los. Haar nuchtere kijk, haar moed en vaardigheden hebben haar al ver gebracht.

Tiffany Dop is een intrigerend boek dat je een heel klein inkijkje geeft in het leven van iemand waarbij een veilige thuissituatie ontbreekt. Korte tijd ben je als een vlieg op de muur en na het dichtslaan hoop je alleen maar dat kinderen zoals Tiffany allemaal snel hun eigen juf Daan, Olivier of Odette tegenkomen.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Tiffany Dop, bats veur de kop, heeft het niet makkelijk. Ze woont in een achterbuurt. Haar moeder is een prostituee, haar twee halfbroers zijn vechtjassen die het liefst roken en tv kijken. En Tiffany is zelf ook geen lieverdje. Je moet geen ruzie met haar krijgen.

Maar dan krijgt ze bij de supermarkt opeens een baby in haar armen gedrukt en de stoere, harde Tiffany smelt. Dat gevoel wil ze opnieuw ervaren maar hoe? Al snel heeft ze een plan. Een bizar, schokkend plan. Hoe zal dat gaan?