Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Unlock! - Jason Ward en Cyril Demaegd

Geschreven op dinsdag 16 augustus 2022

Ik leerde de Escape Rooms kennen als een fysieke kamer waarvan de deur op slot ging en waar je met een groepje vrienden of familie via allerlei puzzels op zoek ging naar de code waarmee je de deur van de kamer weer kon openen. Inmiddels is dat lang niet meer de enige spelvorm van Escape Rooms die er bestaat. Naast de gezelschapsspellen voor thuis (die je ook weer in verschillende categorieën op kunt delen) heb je tegenwoordig ook de Escape Room in boekvorm.

Sommige aanwijzingen zijn moeilijk te vinden dus je moet niet te snel opgeven. Herken je jezelf hier wel in? Dan is dit boek zeker de moeite waard!

Na met veel plezier de eerdere versies van een Escape Room te hebben uitgeprobeerd, begon ik dit keer vol enthousiasme voor het eerst aan de boekvorm. Unlock! is gebaseerd op het gelijknamige gezelschapsspel. Hoewel ik met dit merk nog geen ervaring heb, bleek dit gelukkig geen obstakel om met dit boek aan de slag te gaan.

In het boek staan drie verhalen, drie Escape Rooms om op te lossen. Helemaal voorin vind je een heldere uitleg en aan het begin van ieder scenario heb je ruimte om aantekeningen te maken. Ik heb dit uiteindelijk op een los papier gedaan zodat ik wat meer ruimte had om te schrijven. Daarnaast vond ik het handiger om mijn aantekeningen naast me te hebben liggen en hier niet voor terug te hoeven bladeren omdat je dat al zoveel moet doen tijdens het puzzelen.

Onder andere dat vele bladeren zorgt ervoor dat deze vorm van spelen vooral geschikt is om in je eentje te doen. Waar andere Escape Room vormen juist aantrekkelijker zijn om met twee of meer mensen te doen, is dat hier niet heel handig. Voordeel is wel dat je niet afhankelijk bent van anderen wanneer jij graag een Escape Room op wilt lossen!

Eerlijk is eerlijk, ik ben maar een gemiddelde speler. Ik kan met hele goede ideeën komen, maar tegelijkertijd kan ik ook goed vastlopen in zo’n verhaal… Op die momenten heb ik altijd het geluk dat ik samen met iemand anders speel. Gelukkig staat er achterin Unlock! een beknopte walkthrough waardoor je altijd wel weer op weg geholpen kunt worden. Ik heb dit ook echt wel nodig gehad.

Titel: Unlock!
Auteur: Jason Ward en Cyril Demaegd
 
Genre: puzzels en activiteiten
Aantal pagina's: 224
 
ISBN: 978 90 453 2728 0
Uitgever: MUS Creatief
 
Verschenen: juli 0022

Deze boekvorm geeft wel een extra moeilijkheidsgraad. Door het vele bladeren kan je het overzicht soms een beetje verliezen en voorwerpen die te combineren zijn kan je niet even allemaal bij elkaar leggen. Ook blijf je bladeren tussen de verschillende ruimtes die je ontdekt, deze vind je (logischerwijs) niet op de opeenvolgende pagina’s. Het is dan ook geen overbodige luxe om een aantal boekenleggers (of gewoon papiertjes) in de buurt te houden zodat je het bladeren wat makkelijker maakt voor jezelf. Voorwerpen en belangrijke ontdekkingen noteerde ik om op die manier net wat meer overzicht te hebben voor mezelf.

Unlock! is vooral leuk voor mensen die wel van een uitdaging houden én geduld en doorzettingsvermogen hebben. Sommige aanwijzingen zijn moeilijk te vinden dus je moet niet te snel opgeven. Herken je jezelf hier wel in? Dan is dit boek zeker de moeite waard!

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Een race tegen de klok om te ontsnappen uit een reeks complexe kamers in een opwindende trilogie van puzzelverhalen!

Dompel jezelf onder in deze kleurrijke escape rooms, die je solo kunt doen of met een groep! Dit boek bevat drie avonturen om te spelen, alle drie met hun eigen bijzondere verhaallijn. Om de missies te volbrengen moet je puzzels oplossen, voorwerpen combineren, codes ontcijferen, jezelf een weg banen door rare, gevaarlijke omgevingen en uitdagingen aangaan die je creativiteit en deductieve vaardigheden op de proef stellen.

De Formule – Stap een geheim laboratorium binnen om een mysterieus serum veilig te stellen dat de potentie heeft de wereld drastisch te veranderen als het in verkeerde handen valt!

De Muis & de Worst – De verschrikkelijke professor Noside heeft je opgesloten in zijn schuilplaats. Lukt het jou om jezelf met behulp van een vriendelijk muisje op tijd te bevrijden en een stokje te steken voor zijn kwaadaardige plannen?

Verdwaald in de Tijd – Je vriend Professor Tempus is verdwenen, net toen je op het punt stond om gebruik te maken van zijn tijdmachine. Kun jij het mysterie oplossen voordat de tijdlijn voor altijd beschadigd is?