Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Veilig bevallen - Beatrijs Smulders

Geschreven op maandag 25 juli 2022
Omdat zwanger zijn zo wonderlijk is en omdat mijn vorige twee bevallingen best pittig waren, had ik besloten om dit keer wat meer in de boeken over deze onderwerpen te duiken. Wie weet zou ik wel wat bruikbare tips opdoen.

'Veilig bevallen' is een heel duidelijk boek geworden waar iedere zwangere haar eigen handvatten uit kan halen. Dat maakt dit boek een absolute aanrader voor iedere zwangere.

Aangezien er vele boeken op de markt zijn, besloot ik om bij de bibliotheek op zoek te gaan en zo kwam ik thuis met een mooi stapeltje boeken. Al snel kwam ik erachter dat sommige boeken niet om door te komen waren en anderen niet helemaal ‘my cup of tea’.

Gelukkig bleek ik ook een soort bevallingsbijbel te hebben geleend waar ik in begon te lezen en die ik ook volledig heb gelezen zonder stukken over te slaan. Naast de geweldige inhoud, komt dit toch ook deels door de opmaak die gebruikt is. In plaats van te stuiten op een muur (bladzijde) van woorden, is hier gebruik gemaakt van kolommen. Ook weet de auteur de stukken tekst behapbaar te houden.

Het boek waar ik zo enthousiast over ben is Veilig bevallen van Beatrijs Smulders. Zowel Beatrijs als haar boeken waren mij nog niet bekend maar wat een feestje om haar te mogen ontdekken!

Beatrijs heeft een hoop ervaring als verloskundige en een hele aantrekkelijke manier van schrijven. Dit combineert ze tot zeer informatieve en prettig leesbare teksten. Het is duidelijk dat de zwangere vrouw bij haar voorop staat en maakt duidelijk dat je meer te zeggen hebt dan je soms wellicht denkt wanneer professionals dingen van je willen. Dat zorgt ervoor dat je je een stuk zelfverzekerder voelt over jezelf, je zwangerschap en je keuzes. Zelfs over de bevalling ging ik mij minder onzeker voelen omdat ik het gevoel had dat ik handvatten aangereikt had gekregen en dus beter voorbereid was.
Titel: Veilig bevallen
Auteur: Beatrijs Smulders
 
Genre: Zwangerschap & bevalling
Aantal pagina's: 248
 
ISBN: 978 90 215 5356 6
Uitgever: Kosmos
 
Verschenen: maart 0013

Wat ik daarnaast geweldig vond is dat de auteur zoveel persoonlijke voorbeelden en verhalen in het boek heeft opgenomen. Hoewel de informatieve tekst verre van droog is waardoor ik het met oprecht plezier las en in me opnam, zijn ook ervaringsverhalen toch wel heel erg fijn om te lezen. Iedere vrouw en iedere bevalling is weer anders, maar er zijn regelmatig raakvlakken waarin je jezelf of je eigen ervaringen kunt herkennen. Beatrijs laat deze ervaringsverhalen gedeeltelijk dienen als voorbeeld om de informatie die ze geeft te verhelderen.
Ook geeft ze veel tips over verschillende onderwerpen (bevallingshoudingen, tips voor partners, dingen die tijdens het bevallen kunnen helpen etc.) en maakt ze soms gebruik van tekeningen zodat je ook op die manier een beeld krijgt bij haar uitleg (wat ik bijvoorbeeld bij het hoofdstuk bevallingshoudingen heel handig vond).

Door haar taalgebruik en deze ervaringsverhalen heeft ze ervoor gezorgd dat Veilig bevallen een heel duidelijk boek is geworden waar iedere zwangere haar eigen handvatten uit kan halen. Dat maakt dit boek een absolute aanrader voor iedere zwangere.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Betrouwbaar, up-to-date, praktisch en herkenbaar De Veilig-serie van Beatrijs Smulders valt onder de zwangerschapsklassiekers die elke zwangere vrouw kent beschreven door een ervaren goeroe en honderd procent betrouwbaar.

Nu er steeds meer vrouwen in het ziekenhuis bevallen, pijnbestrijding veel meer geaccepteerd is en de gemiddelde zwangere vrouw wat ouder, werd het tijd voor een herziene editie van de serie.