Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Veilig door het eerste jaar - Beatrijs Smulders

Geschreven op maandag 5 september 2022

Of het nu je eerste of je derde kind is, tips en ervaringen lezen over de opvoeding vind ik altijd leuk. Tijdens mijn zwangerschap was ik erg enthousiast over Veilig bevallen, daar heb ik verscheidene tips opgedaan en ik genoot van de korte ervaringsverhalen tussendoor. Nu de baby geboren is vond ik het dan ook hoog tijd om Veilig door het eerste jaar erbij te pakken!

Tijdens mijn zwangerschap was ik erg enthousiast over 'Veilig bevallen'. Nu de baby geboren is vond ik het dan ook hoog tijd om 'Veilig door het eerste jaar' erbij te pakken!

Er zijn een aantal punten die al vrij snel opvallen in dit boek. In Veilig bevallen vond ik het logisch dat het voornamelijk over de vrouw gaat, maar in dit boek had het best wat meer over de moeder én de vader mogen gaan. Smulders geeft me het idee dat ze redelijk vasthoudt aan het traditionele rollenpatroon. Moeders lijken belangrijker te zijn dan vaders en waar zij vooral worden aangespoord te kletsen met vriendinnen die ook kinderen hebben, wordt er naar vaders toe opgemerkt dat ze vooral hun kinderloze vrienden moeten opzoeken zodat ze ook eens een ander gespreksonderwerp hebben. Ook ligt de focus erg op borstvoeding, iets wat ik erg jammer vindt omdat het net zo normaal is om flesvoeding aan te bieden. En hoewel ‘jong’ en relatief begrip is, kan ik me voorstellen dat ouders van 35+ zich al die keren dat Smulders de ‘jonge ouders’ toespreekt, zich minder snel aangesproken voelen.

Jullie lezen het, ik ben over dit boek iets minder lyrisch dan over Veilig bevallen. Wat wel helemaal duidelijk is, is dat Smulders een hoop ervaring heeft. Het is fijn dat ze deze deelt in haar boeken. Iedere ouder en ieder kind is weer anders, daarom is het ook belangrijk om te beseffen dat je uit ieder boek, en van alle tips die je zult krijgen trouwens, vooral de dingen moet kiezen waar jij wat aan hebt. De tip om tegelijk met je baby je rust te gaan pakken bijvoorbeeld is hartstikke leuk, maar als je nog meer kinderen hebt of een baby die nauwelijks slaapt overdag, dan gaat dat niet zo makkelijk. Gelukkig wijst Smulders er ook op om vooral je eigen gezonde verstand te gebruiken.

De auteur laat uiteenlopende onderwerpen aan bod komen. Van de eerste momenten na de bevalling tot ongemakken die je zelf kunt ervaren dat eerste jaar. Van tips aan partners tot seks en ook komen verschillende situaties die zich voor zullen doen voorbij. Doordat deze auteur een vlotte manier van schrijven heeft en er wederom gebruik is gemaakt van een speelse vormgeving, leest het boek gemakkelijk. Natuurlijk kan je het geheel op volgorde lezen, maar net zo makkelijk blader je er doorheen en lees je het hoofdstuk wat op dat moment voor jou van toepassing is.
Wat ik wel een beetje miste waren de ervaringsverhalen die ik zo verslonden heb in Veilig bevallen. Ze zijn her en der wel te vinden, maar toch een stuk minder aanwezig in dit boek.

Titel: Veilig door het eerste jaar
Auteur: Beatrijs Smulders
 
Genre: Zwangerschap & bevalling
Aantal pagina's: 212
 
ISBN: 978 90 215 9725 6
Uitgever: Kosmos Uitgevers
 
Verschenen: april 0022

Ik vind het trouwens mooi dat Smulders ook aandacht heeft voor de volwassene zelf. Zo benoemd ze heel terecht dat wanneer de moeder het niet trekt, de baby dat ook niet doet. Je moet als ouder ook goed voor jezelf zorgen want alleen dan lukt het je om óók goed voor je kind te zorgen.

Zoals gezegd is het altijd belangrijk om je eigen gezonde verstand te gebruiken, maar Veilig door het eerste jaar kan een hele mooie toevoeging zijn wanneer je het leuk vindt om over het eerste jaar van je baby te lezen.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Je hebt net de bevalling doorgemaakt, maar wat nu?

De kraamperiode is dynamisch en als jonge ouder heb je vaak veel vragen. Hoe komen we die eerste uren, de eerste nacht, weken en maanden door? Hoe zit het met borstvoeding en veilig slapen? Hoe zorg ik voor een goede hechting met mijn kind? Met welke ongemakken kan ik te maken krijgen en wat doe ik dan? En hoe zit het nu eigenlijk met (zin in) seks?

Dit boek biedt je ondersteuning in deze bijzondere en soms onzekere tijd waarin je steeds meer moeder en vader wordt. Met veel gouden tips en ervaringsverhalen!