De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano
De laatste vrouw Chantal van Mierlo
Vergeet mij niet Janny van der Molen
Welkom thuis in Love Heart ... Christie Barlow
De kustmoorden James Patterson en J.D. Barker
Vlo Lex Paleaux
Het verhaal van Donker Marit Kok
Daar ben je dan Ellen Andrea
De verloren jongen Chantal van Mierlo
Niemand zeggen M.J. Arlidge
Ons zwijgen en ons spreken Cathy Bonidan
Het schooltje van Auschwitz Mario Escobar
Ticket to Ride puzzelboek Richard Wolfrik Galland
Tiffany Dop Tjibbe Veldkamp
Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron
Wie achter deze deur verdwaalt Rindert Kromhout en Tonke D...
Misverstand in de urban jungle Lis Lucassen
De bijzondere beer Tjibbe Veldkamp

Vergeet mij niet - Janny van der Molen

Geschreven op donderdag 31 maart 2022

Anne Frank is natuurlijk wereldberoemd, maar tegelijkertijd zijn er zoveel andere mensen met een verhaal. Wat ik mooi vind aan Vergeet mij niet is dat Anne de verbindende schakel is tussen de mensen wiens verhaal nu aan bod komt en dat zij er af en toe wel in voor komt, maar dat in dit boek anderen de kans hebben gekregen om hun verhaal te vertellen door Janny van der Molen.

De nadruk ligt op het menselijke aspect, ik denk dat dat een rol speelt in de mooie weergave van deze verhalen. 

Ieder hoofdstuk begint met een introductie van de persoon, dat is erg prettig om alvast een beeld te krijgen van degene waarover je gaat lezen. Waar ik erg aan moest wennen was dat het verhaal zelf iedere keer zo open eindigde. Nu moet ik bekennen dat ik wellicht iets te gretig was begonnen aan dit boek waardoor ik de inhoudsopgave niet goed had bekeken… Aan het eind van het boek staat namelijk nog kort beschreven hoe het verhaal van deze mensen verder ging. Tegelijkertijd is mij niet helemaal duidelijk waarom de auteur voor deze vorm heeft gekozen. Zo blijf je als lezer namelijk wel continu bladeren, na ieder verhaal wilde ik weten hoe het de persoon vergaan was.

Titel: Vergeet mij niet
Auteur: Janny van der Molen
Illustrator: Martijn van der Linden
 
Genre: jeugd (10+)
Aantal pagina's: 304
 
ISBN: 978 90 216 8247 1
Uitgever: Ploegsma
 
Verschenen: februari 0009
Prijs: € 24,99

Een andere prachtige toevoeging zijn de foto’s achterin het boek. De illustraties in Vergeet mij niet zijn mooi en komen zeker overeen met de werkelijkheid, maar die foto’s maken het toch nog een stuk echter. Dit zijn echte mensen met echte verhalen die echt gebeurd zijn. Ook voor een volwassene blijft dat een bizarre gedachte.

Hoewel het boek in de eerste plaats is geschreven voor jongeren, vind ik het ook voor volwassenen zeer waardevol om te lezen. Het taalgebruik is zeker gericht voor de jeugd, maar is tegelijkertijd niet kinderachtig of zo gebruikt dat het als volwassene minder prettig is om te lezen. De auteur weet daarnaast heel mooi de balans te houden tussen de afschuwelijke en lelijke waarheid van wat er gebeurd is en een manier van vertellen waardoor de jeugd het wel kan lezen. De nadruk ligt op het menselijke aspect, ik denk dat dat een rol speelt in de mooie weergave van deze verhalen.

Bestel Vergeet mij niet via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 24,99 (gratis thuisbezorgd of op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Vriendschap was belangrijk voor Anne Frank, in het Achterhuis schreef ze brieven aan een niet-bestaande Kitty en dacht ze regelmatig aan vriendinnen als Jacqueline van Maarsen en Hannah Goslar. Maar van slechts een aantal vrienden is iets meer bekend. Wat is hun verhaal?

Janny van der Molen deed het afgelopen jaar uitgebreid onderzoek naar mensen als Peter Schiff, Helmut Silberberg, Juultje Ketellapper, Sanne Ledermann, Mary Bos en Peter van Pels en zet ze op zorgvuldige wijze in hun eigen recht, in plaats van ze alleen figuranten in het verhaal van Anne Frank te laten zijn.