In Vlinder krijg je een kijkje in het hoofd van… Vlinder. Ze is een meisje met ADHD en in dit boek lees je vooral hoe zij de dingen ervaart. Wat wel belangrijk is, en ook benadrukt wordt in het boek, is dat ook kinderen met ADHD niet hetzelfde zijn. Vlinder ervaart en doet dingen op haar manier, een ander kind zal hier weer anders in zijn.
Ik wil Vlinder dan ook zeker tippen om thuis of in je klas eens voor te lezen en erover te praten, daar lijkt het me een heel geschikt boek voor.

Hoewel Vlinder sommige dingen heus vervelend vindt of niet altijd begrijpt, viel me vooral op dat ze vrolijk en zichzelf is. Ze trekt haar eigen plan en wordt onderweg gecorrigeerd door de volwassenen om zich heen. Bruijstens laat doorschemeren dat deze volwassenen dat soms best lastig, vervelend of moeilijk vinden met Vlinder, maar gelukkig zien de meesten ook haar mooie kanten.
Volgens mij is het een realistisch boek waarin de situaties niet mooier worden gemaakt dan ze zijn. Je leest zelfs voornamelijk over de dingen waar Vlinder tegenaan loopt. Het is waardevol om dit verhaal vanuit haar perspectief te lezen om zo iets meer een kijkje te krijgen in de beleving van een kind met ADHD.
Auteur: Miriam Bruijstens
Illustrator: Iris Boter
Genre: kinderboek (7+)
Aantal pagina's: 112
ISBN: 978 90 003 7400 7
Uitgever: Van Goor
Verschenen: februari 2021
Het verhaal is eigenlijk een kleine greep uit het leven van Vlinder. Stiekem zou ik heel graag een vervolg lezen, hoe het haar vergaat als puber of als twintiger. Of ze haar draai wel vindt, beter begrepen wordt, gelukkig zal zijn.
Ik weet niet of het boek voor kinderen herkenbaar zal zijn als zij het zonder aanleiding zullen lezen. Wel denk ik dat het een goed boek is om onder de aandacht te brengen om kinderen er bewust van te maken dat het niet voor alle kinderen hetzelfde werkt. Ik wil Vlinder dan ook zeker tippen om thuis of in je klas eens voor te lezen en erover te praten, daar lijkt het me een heel geschikt boek voor.