Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Voordat je wist wie ik was - Jacqueline Bublitz

Geschreven op woensdag 3 november 2021

De achterflap is al intrigerend, maar de inhoud brengt je nog zoveel meer. Bublitz heeft een unieke ‘point of view’ gecreëerd. Twee vrouwen, onbekenden voor elkaar, en toch ontstaat er een bijzondere en ongrijpbare connectie.

De achterflap is al intrigerend, maar de inhoud brengt je nog zoveel meer.

Je wéét vooraf al dat Alice vermoord wordt, maar verrassend genoeg maakt dat je beleving als lezer niet minder. Misschien zorgt het er juist wel voor dat je het verhaal intenser beleefd. Ondanks de wetenschap dat Alice iets vreselijks staat te gebeuren, maakt ze geen zielige of kwetsbare indruk. Het tegenovergestelde juist. Ze groeit terwijl je leest, ze doet, leert en ervaart.

Ruby worstelt met haar eigen demonen die alleen maar angstaanjagender worden wanneer ze Alice vindt. Ruby voelt aan als een kwetsbaar personage, maar tegelijk ook veerkrachtig. Ook zij groeit en gaat dapper door.
De andere personages die deze vrouwen tegenkomen in Voordat je wist wie ik was zijn net zo innemend. Je merkt dat Bublitz het talent heeft om de lezers te beroeren met haar personages. Ze voelen zo echt, zo mooi met hun tegenslagen en hun kracht waar ze zich niet altijd van bewust zijn.

Heel af en toe verliep het verhaal wat traag. Of wellicht was ik op die momenten gewoon wat te ongeduldig, dat kan ook. Toch weet de auteur je steeds weer opnieuw te grijpen waardoor die momenten nooit lang duren.

Titel: Voordat je wist wie ik was
Auteur: Jacqueline Bublitz
 
Genre: roman
Aantal pagina's: 304
 
ISBN: 978 90 468 2750 5
Uitgever: Nieuw Amsterdam
 
Verschenen: september 2021

Alice en Ruby vloeien gemakkelijk in elkaar over. Ik heb ervan genoten dat Alice bleef, dat het niet echt plotsklaps afgelopen is. Bublitz laat je dieper nadenken over dingen waar je normaal niet bij stilstaat. Wat gebeurt er met die jogger, die wandelaar of die fietser die een lijk vindt? Wat is het verhaal achter die onbekende overledene? Privacy zou ook na de dood gerespecteerd moeten worden en een dader zou juist minder aandacht moeten krijgen dan vaak het geval is.

Voordat je wist wie ik was is een pareltje. Een boek dat je langzaam meevoert langs prachtige personen, de stad die nooit slaapt en (on)beantwoorde vragen.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Toen ze op haar achttiende verjaardag aankwam in New York met niets meer dan 600 dollar cash en een gestolen camera, was Alice Lee op zoek naar een frisse start. Nu, een maand later, is ze het ongeïdentificeerde slachtoffer van een moord.

Ook Ruby Jones probeert een nieuw leven te beginnen. Nadat ze de halve wereld over is gereisd voelt ze zich eenzamer dan ooit. Maar dan vindt ze het lichaam van Alice aan de oever van de Hudson.

Ruby raakt gefascineerd door Alice en kan haar niet meer loslaten. Ze wil weten wie deze jonge vrouw is, en haar het einde geven dat ze verdient.

Voordat je wist wie ik was is niet alleen een spannende whodunit – in deze krachtige, hoopvolle roman worden ook andere vragen gesteld: wie was Alice? En wat liet ze achter? De antwoorden zullen je verrassen.