Spekkie en Sproet en de gro... Vivian den Hollander
Van het hart Inge van der Krabben
Skoftig Marleen Hartog
De sleutel Kathryn Hughes
Bijenboek Charotte Milner
Heksenweek Kaye Umansky
Help! Een klas zonder meester Ilona de Lange
De droom van de bibliotheca... Kim Vogel Sawyer
Het dubbele geheim van de f... Sandrine Destombes
Dicht, een klein verhaal Karin Ramaker
De baas Vi Keeland
Het lied van mij en jou J.D. Barrett
Wolfie Andy Harkness
De crèche Elle van Rijn
De bibliotheek van Parijs Janet Skeslien Charles
Ik ga bij Japie wonen Rindert Kromhout
Noorderlicht Mariska Overman
Vlinder Miriam Bruijstens
Vermist Loes Leeman
Het geheim van de wifi Angelique van Dam
Goud & Lavijn Kim Bonefaas
Geloof mij J.P. Delaney
Een klein gebaar Lucy Dillon
De Hot Daddy List Madelein Kerseboom
Eendje Smeerpoets Steve Smallman

Voorlezen met Kolletje en Dirk - Pieter Feller

Geschreven op zaterdag 19 december 2020

Een jaar of drie geleden was ik in een boekwinkel en zocht ik wat nieuws om voor te kunnen lezen aan Helena. Zij was toen net vier en ik wilde een wat dikker boek met meer verhalen. Een medewerkster tipte ons Kolletje, dat had ze zelf ook jarenlang voorgelezen aan haar eigen dochter. Dat advies bleek een schot in de roos en naast Kolletje tovert verhalen en De dikke Kolletje kunnen we nu volop genieten van Voorlezen met Kolletje en Dirk.

Feller weet zó goed aan te sluiten bij de belevingswereld van kleuters en de verhalen begrijpelijk te houden zonder dat het saai wordt.

Het boek is iets kleiner van formaat dan de voorgaande bundels. Persoonlijk is het me nog niet gelukt om daar helemaal aan te wennen. De opmaak lijkt iets minder speels doordat er wat minder ruimte is. Helena heb ik hier niet over gehoord trouwens. De tekeningen van Natascha Stenvert zijn weer geweldig als altijd. Kleurrijk, herkenbaar, speels en waanzinnig aantrekkelijk. Doordat er gekozen is voor verschillende kleinere illustraties op de pagina’s, tussen de tekst door, krijgt het geheel niet alleen dat speelse effect, maar trekt het ook aan tot het zelf lezen van de verhalen. Helena is inmiddels zeven en ik zie d’r nog regelmatig met haar neus in een Kolletje boek.

Titel: Voorlezen met Kolletje en Dirk
Auteur: Pieter Feller
Illustrator: Natascha Stenvert
 
Genre: kinderboek
Aantal pagina's: 374
 
ISBN: 978 90 245 9228 9
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
 
Verschenen: november 2020
Prijs: € 20,00

Het is ideaal om zoveel verschillende boeken in één bundel te hebben. Het viel me wel op dat de toversokken van Kolletje niet meer zo goed lijken te werken. Ergens vind ik dat wel jammer omdat juist die toversokken haar net een beetje specialer maakten.

Toch is Voorlezen met Kolletje en Dirk een perfecte aanvulling op  Kolletje tovert verhalen en De dikke KolletjeFeller weet zó goed aan te sluiten bij de belevingswereld van kleuters en de verhalen begrijpelijk te houden zonder dat het saai wordt.  Je hebt weleens verhalen die niet leuk zijn om vaker voor te lezen. Daar hoef je met Kolletje niet bang voor te zijn! Wanneer Julian wat ouder is, begin ik vol enthousiasme opnieuw met het voorlezen van alle verhalen.

Bestel Voorlezen met Kolletje en Dirk via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 20,00 (gratis thuisbezorgd of op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Samen met haar vriendje Dirk beleeft Kolletje allerlei avonturen. Ze verkennen samen de vier seizoenen, hebben veel plezier op de kermis en leren alles over families nadat ze een geadopteerd meisje in hun klas krijgen.

In deze uitgave zijn Lentekriebels, Taart met zomerkoninkjes, Herfstbeesten, Koning Winter valt in het water, Naar de kermis en Allemaal familie gebundeld. Ideaal om in de klas of thuis uit voor te lezen!