Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Vuurspuwen - Caja Cazemier

Geschreven op maandag 27 september 2021

Wat ben ik blij dat er meer jeugdboeken komen waarin een scheiding van ouders centraal staat. Veel kinderen en jongeren hebben of krijgen hiermee te maken en volwassenen vergeten soms dat het voor de kinderen óók heel ingewikkeld is.

Ook voor ouders, al dan niet in een scheiding of de rol van stiefouder, zou dit een goed boek zijn.

Dit boek van Cazemier is zeer toegankelijk. Het verhaal leest gemakkelijk, ik persoonlijk vond het zelfs wat simpel. Wellicht zorgt dit er wel voor dat het boek een groter publiek bereikt.

De gevoelens en reacties van Fien zijn erg primair, maar ook heel begrijpelijk. Cazemier neemt je hierin goed mee. Wat ik wel jammer vond is dat de overgangen nogal eens plotseling gingen. Sprongen naar nieuwe situaties of tijden, naar een week later bijvoorbeeld, werden met gemak gemaakt. Door het simpele taalgebruik is het boek ook dan nog altijd goed te volgen, maar ik heb de vloeiende leeservaring wel gemist.

In dit verhaal over Fien boort de auteur wat meer moeilijkheden aan dan alleen ouders die gaan scheiden. In dit geval zijn de ouders al gescheiden, hebben ze beide een nieuwe relatie en staat haar moeder op het punt van samenwonen met haar vriend en diens kinderen. Fien draait al een tijdje mee in het samengestelde gezin bij haar vader, maar moet haar veilige thuis met haar moeder nu dus opgeven om samen te gaan wonen met mensen die zij niet zelf heeft uitgekozen.

Titel: Vuurspuwen
Auteur: Caja Cazemier
 
Genre: young adult
Aantal pagina's: 202
 
ISBN: 978 90 216 8181 8
Uitgever: Ploegsma
 
Verschenen: augustus 2021

Dat dit erg ingewikkeld is geeft Cazemier goed weer. Ik kon me erg goed inleven in Fien en begreep wel hoe oneerlijk verschillende keuzes en situaties moeten voelen. Dat maakt dat Vuurspuwen niet alleen een goed boek is voor jongeren om te lezen. Ook voor ouders, al dan niet in een scheiding of de rol van stiefouder, zou dit een goed boek zijn om zich bewuster te worden van de ervaring van een kind in zo’n situatie.

Doordat de auteur ervoor kiest om ook onderwerpen zoals blowen, seks, vriendschap, spijbelen en stelen aan te stippen denk ik dat ze goed inspeelt op de realiteit. Dat zijn dingen waar jongeren mee in aanraking komen en waarin de keuzes soms moeilijk zijn om te maken. En ondanks al deze onderwerpen en natuurlijk hetgeen waar het om draait in het boek, gescheiden ouders en hoe met die situatie om te gaan, is het geen zwaar verhaal geworden. Je merkt vanaf het begin dat Fien veerkrachtig is en dat haar ouders wellicht niet altijd alles zien, maar wel het beste met haar voor hebben.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Fien (15) baalt ontzettend van het samengestelde gezin waar ze ineens deel van uitmaakt. Hoezo bemoeit haar moeders nieuwe man zich met háár? En waarom gelden er andere regels voor de stiefkinderen?

Aan haar wordt nooit gevraagd of ze het eens is met de keuzes van de volwassenen in haar leven. Als alle veranderingen haar leven op z’n kop zetten, is ze niet bang om van zich te laten horen!

Fien is een felle meid. Maar als haar boosheid niks oplost, zoekt ze onverwachte manieren om de aandacht te trekken, en dat lukt… Uiteindelijk vindt Fien in zichzelf de kracht om haar veranderde leven vorm te geven.

Vuurspuwen is nu te koop.