Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Wat er te redden viel - Liese O'Halloran Schwarz

Geschreven op woensdag 11 augustus 2021

Wat er te redden viel is een boek dat zoveel meer omvat dan de achterflap mij deed vermoeden. De individuele verhalen van alle personages maken het boek tot een geheel. Verleden en heden worden in elkaar gevlochten totdat de lezer het complete plaatje voor zich heeft.

Liese O'Halloran Schwarz bewijst met haar schrijfstijl dat zij over bijzondere talenten beschikt.

In het begin kostte het mij enige moeite om in het boek te komen. De auteur had een beginpunt nodig en ik wat tijd om in het verhaal opgenomen te worden. Je start met Laura in het heden, en het is geen start waarbij je direct gegrepen wordt. Ik vond haar ook niet per se een sterk of opvallend personage. Gelukkig blijkt zij inderdaad maar een onderdeel te zijn van het geheel. Hoe verder je in het verhaal komt, hoe meer je beseft dat alle personages samen de kracht zijn van dit boek. Ieder met zijn eigen bijdrage en de bevestiging dat niemand onfeilbaar is maar desondanks een manier vindt om zich aan te passen en te (over)leven. Of dit ook voor Philip geldt zal je zelf moeten ontdekken.

Door het mysterieuze aspect wat betreft Philip had ik trouwens wat meer spanning verwacht dan ik kreeg. Het boek draait meer om de verschillende verhaallijnen van de personages en wat zij hebben meegemaakt in hun leven. Ondanks al die verschillende gezichtspunten is het verhaal goed te volgen en vult ieder persoon het verhaal goed aan vanuit zijn eigen positie. Ik werd positief verrast dat naast Laura ook de andere gezinsleden en bediende Noi veelvuldig aan bod kwamen. Dit maakt het verhaal zoveel breder en waardevoller dan wanneer je enkel vanuit Laura had gelezen.

Liese O’Halloran Schwarz bewijst met haar schrijfstijl dat zij over bijzondere talenten beschikt. Niet alleen door de vloeiende overgangen tussen het heden en het verleden, maar ook door de filmische beschrijvingen en het bewaren van het overzicht terwijl er zoveel personages een grote rol spelen.

Titel: Wat er te redden viel
Auteur: Liese O'Halloran Schwarz
 
Genre: roman
Aantal pagina's: 528
 
ISBN: 978 90 443 6171 1
Uitgever: The House of Books
 
Verschenen: juni 2021

Heel af en toe had je als lezer wat dieper in willen gaan op een situatie of wil je wat meer weten over een personages, maar ik denk dat een goede keuze is geweest om deze uitstapjes te beperken. Het boek telt nu al 528 pagina’s en is goed leesbaar. Als de auteur verder was afgeweken en zich meer op de individuen had gericht dan is de kans groot dat het geheel onoverzichtelijk was geworden.

Wat er te redden viel is geen boek om even snel tussendoor te lezen. Het is een verhaal om de tijd voor te nemen, je in mee te laten voeren en op je in te laten werken.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

1972, Bangkok: Genevieve en Robert Preston leven met hun drie kinderen en een klein leger aan bedienden in een prachtig huis achter een hoge muur.

Genevieve streeft ernaar te leven zoals ze dat thuis in de VS zouden hebben gedaan: vol luxe en met een perfect huishouden. Maar in werkelijkheid werkt Robert voor de Amerikaanse inlichtingendienst, belandt Genevieve in een verhitte affaire en blijkt hun gezin een kwetsbaar doelwit in een land dat ze nooit helemaal zullen begrijpen.
Hun leven spat uiteen wanneer de achtjarige Philip plots verdwijnt.

2019, Washington: Laura Preston wordt benaderd door een vreemde die beweert haar broer Philip te zijn die veertig jaar geleden in Bangkok verdween…