De Knerpers Tom Fletcher
Wild Harlan Coben
Jij kan dit (echt) Matthew Syed
Het hart van de draak Helena
Vijf stappen van jou Rachael Lippincott met Mikk...
De dikke Kolletje Pieter Feller
De vrouw in het meer Laura Lippman
Stille schreeuw Angela Marsons
The Letter for the King Tonke Dragt
Kamer 305 Yvonne Franssen
Even goede vrienden Jane Fallon
Ik ben écht niet bang Rick Meijer
Stil maar Carla Kovach
Winterwater Lex Paleaux
Retteketet! We gaan nog nie... Harmen van Straaten
Groener gras Loes Wouterson
Veel liefs Beth O'Leary
Foeksia en het spookhuis Paul van Loon
De stroopwafelshop Astrid Harrewijn
Moordgeheim Natasza Tardio
Al is de leugen nog zo snel Lisa Scottoline
Jungles Mia Cassany
Buiten bereik Iris Boter
Boekwinkel De Overkant, dee... Julia Sprang
Het weesmeisje Anne Jacobs

Winterwater - Lex Paleaux

Geschreven op maandag 2 maart 2020

Een boek dat een bijzondere indruk achterlaat. De lezer echt even stil laat vallen. Paleaux zet een onverwacht intens verhaal neer. Je stapt zomaar ergens het verhaal binnen maar toch weet de auteur het zo goed te beschrijven dat je aan zijn hand meeloopt en hem volgt.  Je krijgt niet het gevoel dat je iets mist en gaat mee in zijn verhaal.

Het meeslepende karakter van het verhaal heeft absoluut de overhand. Wat een verteltalent heeft Paleaux. Na het uitlezen van dit boek moet het dan ook echt even bezinken.

Hoewel de hoofdstukken soms wat door elkaar lijken te lopen en je niet altijd weet wanneer de gebeurtenis plaatsvindt in het leven van Lex, weet de auteur je vast te houden. Waar het leven van Lex in het begin soms wat moeilijk maar niet meteen dramatisch lijkt, brak mijn hart steeds een beetje meer naarmate het boek vorderde.

Toch komt er ook een gevoel van bewondering tussendoor. Dat Lex niet klakkeloos aanneemt wat hem gezegd wordt en de consequenties draagt die daar op volgen. Tot en met het laatste hoofdstuk vind ik hem dapper.

Titel: Winterwater
Auteur: Lex Paleaux
 
Genre: roman
Aantal pagina's: 224
 
ISBN: 9789062657926
Uitgever: In de Knipscheer
 
Verschenen: februari 2020

Ook bevat het boek momenten waarop je mondhoeken zich automatisch krullen tot een glimlach. Zo is het hoofdstuk over de voetbalwedstrijd en de voetbalschoenen mij erg bijgebleven en is het bijzonder en bijdehand hoe hij God wilde testen in het klaslokaal. Wat een dappere jongen, die Lex.

Hoewel het verhaal soms een beetje verwarrend kan zijn of vragen kan oproepen zorgt dit nauwelijks voor afbreuk aan dit boek. Het meeslepende karakter van het verhaal heeft absoluut de overhand. Wat een verteltalent heeft Paleaux. Na het uitlezen van dit boek moet het dan ook echt even bezinken.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Winterwater speelt zich af in het Friesland van de jaren tachtig en negentig. In dit fictieve drama op basis van feiten volgen we Lexje, een eigenzinnig kind dat vol verwondering kijkt naar de wereld om zich heen. Gedurende een korte wandeling, naar en door zijn huis, krijgen we inzage in de jeugdjaren van Lex. Hoogte- en dieptepunten volgen elkaar op om de lezer uiteindelijk naar het plaats delict te leiden.

‘Zo voorzichtig mogelijk trok ik aan de plakrand van de envelop. Het scheurende geluid leek door mijn verstopplek heen te echoën. Ik durfde bijna niet te ademen en hoopte dat het openen van de envelop niet de aandacht van mijn moeder zou trekken; het laatste wat ik wilde was ‘aandacht’.’

‘Een klap in je gezicht is net zoiets als twee treinen die frontaal op elkaar botsen. Het gaat ontzettend snel en de schade is enorm. De knokkels die het zachte weefsel van lippen raken maken ook veel stuk.’