
Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
Barbara Sevenstern, dat ben ik. Levensgenieter, schrijver en blogger, publieksstrateeg bij het Haags Gemeentearchief en moeder van drie kinderen. Mijn dagelijks leven bestaat uit het schipperen tussen al deze belangen, wat de ene dag beter uitpakt dan de andere.
Jouw lezers kunnen mij kennen als auteur van Familiegeluk, waar ik eind vorig jaar bij Uitgeverij De Crime Compagnie mee ben gedebuteerd. Het boek behaalde de vierde plaats bij ‘De Beste Nederlandse Vrouwenthriller 2019’ en kreeg een vier sterren beoordeling in de über-kritische VN Detective & Thrillergids, waar ik supertrots op ben!
Ik maak ook deel uit van het schrijverscollectief De Schrijfjuffers. We hebben een website met gelijknamige social media waarop we je meenemen op onze boeiende, soms moeizame, maar altijd optimistisch gestemde reis van schrijven, gepubliceerd en verkocht worden.
Waar staat jouw boekenkast?
In de zitkamer. Hij beslaat een hele wand, dus hij zou ook nergens anders passen. Omdat we in een nieuwbouw huis wonen, hebben we hem op maat laten maken met een traditionele kap aan de bovenkant, zodat het er wat stijlvoller uitziet.

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?
Illusies van de Zweedse auteur Thomas Erikson. De aanleiding is een grappig verhaal. Erikson is namelijk vooral bekend van zijn management boeken over gedragstypes. Ik had hiervan Omringd door idioten gelezen en er een enthousiaste post over geplaatst op Instagram met de hashtag uitmijnboekenkast. Hij reageerde, waarop ik aangaf dat ik het ook als schrijver zo’n fijne tool vond voor het inkleuren van personages. Daarop antwoordde hij dat als ik nog meer inspiratie zocht, ik op zoek moest naar het boek Illusies van zijn hand. Je begrijpt, dat liet ik me geen twee keer zeggen, en vandaag kwam dat dus binnen. Het is een thriller met een gedragstherapeut als speurneus. Ik ben heel benieuwd.
Welk boek zou iedereen in de kast moeten hebben staan?
Lastig, maar als ik er een moet kiezen, ga ik toch voor een boek met een boodschap: Het Achterhuis van Anne Frank. Het verhaal is heel erg beladen en toch leest het toegankelijk. Daarom bereikt én beraakt het ook zoveel mensen. Ik vind het echt een must dat iedereen dit leest.

Welk boek is je dierbaar?
Ook hier geldt weer, zoveel boeken. Maar als ik er een moet uitkiezen dan ga ik voor jeugdsentiment en kies ik de verzamelbundel De spin Sebastiaan van Annie M.G. Schmidt. Ik ben sowieso enorm fan van haar. Mijn versie is ui 1971 en hij is geïllustreerd door Wim Bijmoer. Toen ik kind was, las mijn moeder mij en mijn tweelingzus altijd voor, ook uit dit boekje. En dan hadden we uiteraard onze favoriete verhalen. Voor mij was dat ‘Dries die de weerwolf versloeg’. Die beginzin alleen al: “In het midden van het hartje van het binnenste van het Muiskleurig Gebergte woonde de Weerwolf”. Dan wil je toch meer weten? Want dat daar iets heel donkers aan de hand is, is wel duidelijk. Of het verhaal over de olifant die woord hield door het ei uit te broeden van de verveelde vogel Wok. Te dierbaar.

Wat is of was je favoriete kinderboek?
Jeetje, ook al zo’n lastige vraag. Ik las echt zo veel en vond het meeste super. Laat ik het dan op een onbekende titel houden: Aap in nood van Loek Elfferich. Het gaat over een heel bijzondere vriendschap. Ik vond het echt fantastisch als kind.
Welke van de boeken in je kast zou je weg willen geven?
Mijn eigen boek Familiegeluk, daar heb ik meerdere exemplaren van liggen 🙂
Wie zou dat boek van je krijgen en waarom?
Esther Verhoef, omdat ik haar een hele fijne thrillerauteur vind. Het lijkt me supergaaf als zij mijn boek zou lezen. Ook wel eng, overigens…