Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron
Wie achter deze deur verdwaalt Rindert Kromhout en Tonke D...
Misverstand in de urban jungle Lis Lucassen
De bijzondere beer Tjibbe Veldkamp
999 vragen aan jezelf Jaarboek
500 appjes die ik niet wil ... Maren Stoffels
Appels vallen niet Liane Moriarty
Heksenwens Kaye Umansky
De vrienden van Sinterklaas Sjoerd Kuyper
Al die dingen, nu jij er ni... Emily Spurr
Voordat je wist wie ik was Jacqueline Bublitz
De beste juf van de hele we... Manon Sikkel
Grote Panda & Kleine Draak James Norbury
Pingwing Rick Meijer
Adams anatomie Adam Kay
Gek op jou Tijan
Nog lange niet M.J. Arlidge
Spekkie en Sproet: Het gehe... Vivian den Hollander
Later wil ik klein worden Job van Gelder
De ALLES wat je worden wil ... Kees de Boer
Nooit meer bang Gaby Rasters
Vuurspuwen Caja Cazemier
De roadtrip Beth O'Leary

De boekenkast van … Chinouk Thijssen

Geschreven op donderdag 27 februari 2020

Chinouk Thijssen is auteur van onder andere de young adult trilogie Truth or Dance. Daarnaast werkt ze ook als freelance corrector en geeft ze lezingen op school.

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

Jane Doe – Doolhof der Dimensies. Twee jaar geleden kwam ik op het idee om een kinderboek te gaan schrijven. Niet omdat dat op mijn bucketlist stond, maar omdat ik uit het niets een idee kreeg voor een verhaal dat zich niet leende voor YA.
Aangezien ik ook al bij een uitgever zat die heel veel kinderboeken uitgeeft, ging dat steeds meer leven en werd het idee steeds groter en groter, tot ik een zevendelige serie had bedacht.
Nu ben ik echt bijna zover om te gaan beginnen. Het verhaal begint steeds meer aan me te trekken. Overigens komt het niet in de plaats van mijn YA-thrillers. Ik wil het gewoon allebei.

Welk boek zou iedereen in de kast moeten hebben staan?

Hier ben ik zo slecht in. Als iemand mij vraagt naar mijn favoriete boek of een aanrader is mijn hoofd ineens blanco. Hoe kan ik kiezen uit al die mooie boeken uit mijn kast? Maar het eerste boek dat naar boven komt is Hate List van Jennifer Brown. Het was het eerste verhaal dat ik las over een schietpartij op school en maakte daarom veel indruk op me. Helaas is het verhaal alleen maar actueler geworden.

Welk boek is je dierbaar?

Op school las ik veel boeken voor de lijst, maar er waren er weinig die mij iets deden. Het verrotte leven van Floortje Bloem, geschreven door Yvonne Keuls, deed dat wel. Ik vond het verhaal zo bizar. De schrijfstijl vond ik heel rauw, en dat vind ik nu nog steeds, na het nog eens herlezen te hebben.
Als ik het in deze tijd had gelezen, had het veel minder indruk op me gemaakt omdat alles nu veel ‘gewoner’ is. Maar voor die tijd (zo’n twintig jaar geleden) was het een schokkend boek. Ik heb het exemplaar van de schoolbibliotheek nog steeds.

Wat is of was je favoriete kinderboek?

Alice in Wonderland en De geheime tuin. Beide boeken hebben een bepaalde magische fantasie, iets wat zo uniek is en wat je zo voor je kunt zien. Voor mij is dat ook de basis voor mijn kinderboek. Ik wil geen thrillers voor kinderen schrijven, maar iets wat visueel gezien mooi is. Vooral Alice in Wonderland is een inspiratiebron. Het is nergens mee te vergelijken.

Welke van de boeken in je kast zou je weg willen geven?

Op dit moment niets, want ik bekijk de boeken in mijn kast twee keer per jaar om te zien wat weg kan. Maar een boek dat ik pasgeleden heb weggegeven was een familieroman (ik weet niet meer precies wat de titel was) die ik had gecorrigeerd. Soms krijg je dan een presentexemplaar, maar ik kan ze nooit allemaal houden omdat ik geen plek meer heb. Daarnaast heb ik het boek al gelezen, dus is het wel leuk om een ander er blij mee te maken.

Wie zou dat boek van je krijgen en waarom?

Ik heb dit gedaan via Instagram. In mijn directe omgeving heb ik weinig lezers, dus die zou ik er niet blij mee maken. Als ik iets wil weggeven doe ik dat altijd via social media. Dan weet ik in ieder geval zeker dat er genoeg boekliefhebbers zijn die het zien.