Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De boekenkast van … Edson da Graça

Geschreven op donderdag 2 september 2021

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Edson da Graça kennen we vooral als stand-up comedian en presentator. Zo nam hij in 2019 samen met Tim Senders de presentatie van Willem Wever op zich en maakte zijn programma Gewoon. Bloot. de tongen los. Ook was Edson te zien in programma’s als De slimste mens en De Verraders en viel hij deze zomer drie weken in voor Sander Hoogendoorn op radio 3fm.

Waar staat jouw boekenkast?

“We hebben niet echt één kast waar alles in staat. Bij ons in huis liggen boeken eigenlijk overal. Her en der een stapeltje, een aantal in een kast, een enkel boek op een tafel. Zo ligt er altijd wel iets voor het grijpen. Er wordt bij ons best veel gelezen! Ik denk zelfs dat mijn vriendin en kinderen meer lezen dan ik. Mijn zoontje van zeventien maanden lees ik geregeld voor, sowieso altijd voordat hij naar bed gaat. Momenteel bijvoorbeeld uit Dikkie Dik, Coco kan het en Kleine Koala.

“Mijn kinderen van zeven en negen heb ik eerder ook wel voorgelezen, maar daar ben ik mee gestopt op het moment dat zij het zelf konden. Ik vind het belangrijk voor hun ontwikkeling dat ze zelf lezen en ik wilde hen ook meegeven dat het lezen en de verhalen niet stoppen wanneer papa stopt met lezen. Vroeger móést er van mij altijd gelezen worden voor het slapengaan. Inmiddels willen ze dat zelf gelukkig ook nog steeds.”

Welke genres lees je graag en welke juist niet?

“Ik lees eigenlijk wel heel veel verschillende soorten boeken. Romans bijvoorbeeld, maar zelfhulpboeken vind ik ook wel geinig. Het is fijn om uit ieder boek dat je leest iets mee te nemen, maar dat kan met alle soorten boeken.”

“Laatst las ik trouwens nog een Engels boek, Grit: The Power of Passion and Perseverance van Angela Duckworth. Dat gaat erover dat zowel talent als inspanning belangrijk zijn om iets te bereiken. Als je talent hebt en je gaat je daarvoor inspannen, dan creëer je een vaardigheid. Nog te veel mensen denken dat je alleen talent nodig hebt en je dan verder niets meer hoeft te doen. Dat klopt niet.”

“Met sci-fi en horror heb ik trouwens helemaal niets. Ik kijk op televisie ook niet naar films of series in dat genre. Dat trekt me gewoon niet.”

Nog te veel mensen denken dat je alleen talent nodig hebt en je dan verder niets meer hoeft te doen. Dat klopt niet.

Edson da Graça

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

“Ik heb De Alchemist van Paulo Coelho weer opnieuw gekocht omdat ik hem kwijt was en dat is voor mij wel een bijzonder boek.”

“Het laatste boek dat ik heb geleend was Roofstaat van Ewald Vanvugt. Over de Nederlandse geschiedenis in De Gouden Eeuw. Al was het natuurlijk gewoon misdadig wat er in die tijd gebeurde dus Gouden Eeuw vind ik niet per se een toepasselijke benaming. Ik kijk er wel naar uit om het boek te lezen en dat moet ik ook snel eens doen want het moet al bijna weer terug naar de bibliotheek!”

“Ik heb trouwens laatst eindelijk Judas van Astrid Holleeder uitgelezen, dat vond ik ook een mooi boek. Een jaar geleden ofzo kocht ik het op de camping, ik vind het fascinerend wat iemand ertoe beweegt om het criminele pad op te gaan. Wijlen Peter R. de Vries deed eens een uitspraak die me erg is bijgebleven. Dat ging erover dat wanneer je een kind op de basisschool vraagt wat hij later wil worden, geen enkel kind zal antwoorden met “moordenaar”. Ergens in zo’n leven gebeurt er iets waardoor iemand het criminele pad op gaat. Dat intrigeert me.”

Judas geeft echt een inkijkje wat er met Holleeder is gebeurt en waarom hij wellicht voor dit pad gekozen heeft. En je leest daarnaast ook over hoe deze keuzes zijn invloed hebben op zijn naasten. Voor een buitenstaander zijn het enkel krantenkoppen die je leest, terwijl er echt mensen gebukt gaan onder zo’n situatie. Daar stond ik niet altijd bij stil en dit boek heeft mijn ogen daarvoor wel geopend.”

Welk boek vind jij een aanrader?

De alchemist zou ik zeker lezen. Dat is bijna een spiritueel boek. Over het leven en dat je ook uit de kleine dingen je geluk moet halen. Je moet niet alleen maar uitkijken naar de bestemming, maar ook genieten van de reis die je maakt. Sterrin Smalbrugge tipt dit boek trouwens ook.”

“Wat ik ook een leuk boek vond trouwens is Ik haal je op en neem je mee van Niccolo Ammaniti. Dat gaat over tieners in Italië en dat boek las ik toen ik zelf in Italië was. In dat boek gaat het ook steeds over een hele bekende weg en daar reed ik toen ineens ook overheen! We reden daar en ik keek naar de navigatie toen ik me bedacht dat de naam van die weg me wel heel bekend voorkwam. Dat vond ik zó leuk! Ik kon alleen maar bij mezelf denken: Oh My God! Dit is die weg! Ik rijd er nu zelf overheen!
Ik ben trouwens niet bewust op zoek gegaan naar die weg, het was echt toeval!”

“Een andere grote aanrader is Wees onzichtbaar van Murat Isik. Murat zat op dezelfde school als ik en groeide dus ook in dezelfde omgeving, de Bijlmer, op. Het boek gaat over een jongen wiens vader de hele familie terroriseert. Dat het zich afspeelde in de Bijlmer was zó leuk om te lezen! Murat nam me echt mee langs al die flats en straten die ik ook ken. Het is een dikke pil maar zo vloeiend en mooi geschreven dat de bladzijdes voorbij vlogen. Het is een heftig, maar ook een heel mooi boek. Echt een aanrader.”

Welk boek is je dierbaar?

“Hier kom ik toch weer terug op De alchemist. Ik heb een tijdje in de put gezeten en door het lezen van dit boek werd het vertrouwen gevoed dat het wel goed ging komen. Laat ik het zo zeggen, het maakt duidelijk dat jij niet jouw situatie bent. Als je schulden hebt en je voelt je zacht gezegd enorm rot, dan zijn die schulden jouw situatie, maar jij als persoon bent dat niet. En als je je van die situatie kunt losrukken en kunt zien wie jij bent in plaats van wat jouw situatie is, dan is dat heel waardevol.”

“Ik moet er wel bij zeggen dat ik door de snelheid van de dagen en de maatschappij waarin we leven heus ook weleens die kleine dingen uit het oog verlies hoor. Maar ik probeer mezelf er af en toe wel aan te herinneren dat ik even rustig aan moet doen en moet kijken naar wat écht belangrijk is. En hoe leuk ik mijn werk ook vind, uiteindelijk draait het toch om mijn dierbaren. Om mijn zoontje bijvoorbeeld, die nu papa zegt. Of dat mijn kinderen me om mijn nek vliegen als ik thuiskom en wanneer ik met mijn vriendin zit te eten en zij zit te genieten. Van dat soort dingen word ik écht gelukkig, dat gevoel is onbeschrijfelijk.”

Hoe leuk ik mijn werk ook vind, uiteindelijk draait het toch om mijn dierbaren.

Edson da Graça

Wat is of was je favoriete kinderboek?

Rauzer van Peter-Jan Rens vond ik vroeger wel gaaf. Over een jongen die zijn eigen naam verandert omdat hij deze niet cool genoeg vindt. Dan heet hij Rauzer en dan is ie ineens wel cool.”

“Ik heb lezen altijd al wel leuk gevonden omdat het je verbeelding aanspreekt. Je moet er nog iets voor doen. Als je televisie kijkt wordt alles voor je gedaan, wanneer je leest moet je verbeelding nog aan de slag om een beeld bij het verhaal te krijgen. En iedereen kan een boek lezen, maar hoe je een verhaal ervaart kan heel verschillend zijn. Dat fascineert me aan boeken.”

“Als je me vraagt welke titel mij het meest is bijgebleven, dan noem ik De trimbaan van Imme Dros. Het gaat over een jongen die worstelt met zijn geaardheid. Ik heb het maar één keer gelezen hoor, maar het gevoel bij dit boek is er nog altijd. De worsteling van die jongen heeft een indruk achtergelaten.”

“Sowieso vind ik het triest dat we de term ‘uit de kast komen’ nog altijd gebruiken en dat iemand niet gewoon kan zijn wie hij is. Ik zou het echt mooi vinden wanneer, mochten mijn kinderen op iemand van hetzelfde geslacht vallen, ze gewoon met die persoon thuiskomen en niet eerst aankondigen dát ze dus op iemand van hetzelfde geslacht vallen. Dat doen hetero’s toch ook niet? Het is eigenlijk jammer dat het boek van toen, De trimbaan, nog altijd wel actueel is.”

Welk boek heb je recentelijk nog cadeau gedaan en aan wie gaf je dit?

“Wanneer er een kind jarig is geven wij meestal een boek cadeau. Maar het laatste boek dat ik weggaf was een boek dat ik zelf had gelezen en erg mooi vond, De 7 spirituele wetten van succes van Deepac Chopra. Ik presenteer het programma Willem Wever samen met Tim Senders en hem gaf ik dit boek. Hij heeft het inmiddels gelezen en vond het heel vet!”