[…]" /> De boekenkast van … Francis van Broekhuizen – Boekleven
Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De boekenkast van … Francis van Broekhuizen

Geschreven op donderdag 3 september 2020

Francis van Broekhuizen is een bekende operazangeres die vooral bekend werd na haar deelname aan de programma’s ‘All together now’ en ‘De slimste mens’. Naast zingen en televisieoptredens houdt ze zich ook bezig met het maken van theatershows.

Dat je nog tijd hebt om te lezen? Ik ben verbaasd.
Jazeker! Ik heb een Kobo e-reader want ik heb een slecht oog waar ik niet goed meer mee zie, waardoor ik papieren boeken nog maar moeilijk kan lezen. Ik moet alles met grote letters hebben.

Wist je trouwens dat ik pas ben begonnen met lezen na de middelbare school? Dat komt omdat ik er toen pas achter kwam wat ik nou leuk vond. Het begon bij mij dan bij films en vervolgens las ik het boek ook. Dat gaat eigenlijk nog steeds vaak zo.

Op dit moment bezig in Anna Karenina van Tolstoj. Een versie die een paar jaar geleden is uitgebracht, die is erg mooi. Ik had dit verhaal nog nooit gelezen. Ik weet wel dat er iemand voor een trein gaat liggen, maar ik wil nu weleens weten waarom en hoezo.

Waar staat jouw boekenkast?
In alle kamers staan boekenkasten. Op de studeerkamer staan de kasten met mijn bladmuziek en Maria Callas boeken. Beneden staan ook boekenkasten waar de andere boeken in staan. Geschiedenisboeken, Agatha Christie, alle Harry Potter boeken. Mijn vrouw leest graag Isabel Allende dus die hebben we ook. The Hunger Games, Lord of the Rings, alle boeken van Dan Brown. De boeken over Hendrik Groen zijn ook ontzettend leuk trouwens. Je hoort het, je vindt echt van alles in onze boekenkasten.

Welke genres lees je graag? En welke juist niet?
Science fiction is niet echt mijn ding maar verder lees ik van alles. Thrillers, whodunnits, romans, biografieën, literatuur. De avonden van Gerard Reve vind ik bijvoorbeeld geniaal. Oh en ik heb Johan Fretz natuurlijk ontmoet bij ‘De slimste mens’ dus zijn boek heb ik ook meteen aangeschaft. Ik vind het begin al veelbelovend.
Juist door al die verschillende soorten boeken te lezen kom je zoveel te weten! Dat zal ook een van de redenen zijn dat ik zo ver ben gekomen bij ‘De slimste mens’. Boeken, tijdschriften, ik lees ze bijna allemaal.

Ik ben dol op boeken, dus als iemand aan mijn boeken zit en er gebeurt wat mee, dan heb je wel een verkeerde aan me.

Francis van Broekhuizen

Wat was jouw laatste aanwinst?
Van de week heb ik dat boek gekocht van Marieke Lucas Rijneveld, De avond is ongemak. Margriet Vroomans sprak hierover en ik werd nieuwsgierig. Daar ben ik ook meteen in begonnen. Ik lees altijd alles tegelijkertijd en als een boek me pakt, dan lees ik het ook in één klap uit. Dat had ik laatst ook met dat fantastische maar tegelijk ook verschrikkelijke boek van Bart Chabot, Mijn vaders hand. Wat een rot vader had hij zeg.


Ik heb trouwens nog een boek gekocht van de week, Verdi and/or Wagner van Peter Conrad. Verdi en Wagner waren beide dé twee grote operacomponisten in de 19e eeuw. Zowel Italië (Verdi) als Duitsland (Wagner) gaan in die tijd door een enorme éénwording heen en ik ben heel benieuwd hoe Conrad Verdi en Wagner vergelijkt. Het boek heeft alleen weer zo’n vervelend klein lettertype…

Welk boek zou jij iedereen willen aanraden?
Dat is een ander boek wat ik nu aan het lezen ben, Confettiregen van Splinter Chabot. Ik heb hem ontmoet vanwege de Pride en in zijn boek weet hij zo mooi te beschrijven dat ook homoseksuelen met een hele lieve familie soms moeite hebben om er voor uit te komen. Ik vind het tegelijkertijd heel herkenbaar want ik heb óók een hele lieve familie, maar dat ik lesbisch ben, dat zei ik ook niet meteen. Terwijl mijn familie er geen last van heeft maar ik had dat dus toen wel. En Splinter blijkbaar ook en die beschrijft dat zo mooi.

Mijn lievelingsboek is trouwens Brideshead Revisited van Evelyn Waugh. Prachtig vind ik die, ik heb hem al een keer of zeven gelezen en als we het er zo over hebben wil ik hem vanavond eigenlijk alweer gaan lezen. Dit boek is ook verfilmd en die serie is verrassend goed gelukt dus als je het boek niet wilt gaan lezen, kijk de serie dan want het is zo’n mooi verhaal. In de stijl van Downtown Abbey maar dan nog tien keer mooier, terwijl Downtown Abbey al zo mooi is.

Welk boek is jou het meest dierbaar?
Eigenlijk mijn hele collectie Maria Callas boeken. Een deel omdat ze van één van mijn beste vrienden komen. Hij is nog niet zo lang geleden overleden en was mijn Callas vriend, met hem sprak ik altijd over Maria Calles. Zijn verzameling heeft hij aan mij gegeven, dat maakt deze boeken extra dierbaar.

De verzameling die ik zelf heb aangelegd is me dierbaar omdat ik deze zo rond mijn achttiende ben begonnen, dat is zo’n bepalende periode in heel veel dingen. Ik studeerde toen maatschappelijk werk maar was geobsedeerd door Maria Callas en spaarde werkelijk alles van haar.
De Callas boeken die ik zelf koop, heb ik dubbel. Niet per ongeluk hoor! Maar dan koop ik het boek twee keer, de ene om te lezen en de andere om mooi te houden…

Vroeger was ik dol op Garfield, daar had ik van die pockets van en die las ik al heel voorzichtig zodat de ruggen niet zouden beschadigen. Mijn vijf jaar jongere broertje wilde nog weleens stiekem mijn kamer binnen gaan om ook zo’n pocket te lezen en die zorgde er dan wel voor om het boek net zo voorzichtig te lezen én precies goed terug te zetten om te voorkomen dat ik het zou merken. Maar per ongeluk verschoof hij dan toch iets en dat zag ik meteen! Dan kreeg hij de wind van voren. Ik ben dol op boeken, dus als iemand aan mijn boeken zit en er gebeurt wat mee, dan heb je wel een verkeerde aan me.

Wat zijn je favoriete kinderboeken?
De boeken van Roald Dahl vond ik geweldig, nog steeds lees ik deze graag! Ik heb ze ook allemaal nog, ze staan netjes op een rij in de kast. De griezels is wel mijn favoriete Roald Dahl boek hoor. Die twee rare griezels die dan vogels willen opeten en met lijm die ze op een boom plakken. En uiteindelijk worden ze zelf vastgelijmd. Heerlijk! Maar eigenlijk vind ik alle Roald Dahl boeken prachtig.
De boeken van Jan Terlouw las ik trouwens ook ontzettend graag. Koning van Katoren sprong er wel uit voor mij, maar ook zijn andere boeken vond ik erg mooi.

Welk boek gaf je recentelijk nog cadeau en aan wie gaf je dat?
Ik geef eigenlijk zelden boeken cadeau… Het is zo persoonlijk wat iemand een leuk boek vindt. En als ik een boek cadeau krijg dan voelt het ergens toch als een moetje om het te lezen en daar houd ik niet van. Ik enthousiasmeer liever mensen over een boek door erover te praten, dan dat ik het cadeau geef zonder dat ik weet of het iets voor diegene is.
Maar even denken, ja nog niet zo lang geleden gaf ik De snor van József Kiprich van Michel van Egmond cadeau aan mijn vader. Dat is een boek over Feyenoord want mijn vader en ik zijn Feyenoord fans. Maar hij had er nog een voor zijn verjaardag gekregen, dus kreeg ik het boek weer terug zodat ik hem ook kan lezen.

Heb je er weleens over nagedacht om zelf een boek te schrijven?
Ik zou heel graag een kinderboek willen schrijven over opera. Ik ben altijd nog een beetje kinderlijk en ik denk ook niet dat ik heel literair kan schrijven, maar ik heb ooit al een voorstelling voor kinderen geschreven, een sprookje over een jongen dat op zoek gaat naar zijn  eigen lied. Erg leuk vond ik dat. En er is voor kinderen maar weinig te vinden over opera en dat lijkt me nou zo leuk om te doen, over een opera diva ofzo.

Ik weet alleen nog niet goed voor welke leeftijd. Misschien zo’n boek met van die knoppen aan de zijkant zodat er, wanneer je erop drukt, een muziekfragment te horen is. Dat lijkt me leuk! En dat ik dan het sprookje uitbreng voor de wat oudere kinderen. Ik vind het heel leuk om te tekenen dus dan zou ik de tekeningen ook zelf maken. Toen de lockdown begon had ik het idee om hier iets mee te gaan doen in deze periode, maar toen kwam die cd weer tussendoor. Wie weet ga ik het alsnog doen, want het zit wel nog steeds in mijn hoofd.

Lees ook ‘In gesprek met Francis van Broekhuizen‘ om zo nog meer over haar te weten te komen.