Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron
Wie achter deze deur verdwaalt Rindert Kromhout en Tonke D...
Misverstand in de urban jungle Lis Lucassen
De bijzondere beer Tjibbe Veldkamp
999 vragen aan jezelf Jaarboek
500 appjes die ik niet wil ... Maren Stoffels
Appels vallen niet Liane Moriarty
Heksenwens Kaye Umansky
De vrienden van Sinterklaas Sjoerd Kuyper
Al die dingen, nu jij er ni... Emily Spurr
Voordat je wist wie ik was Jacqueline Bublitz
De beste juf van de hele we... Manon Sikkel
Grote Panda & Kleine Draak James Norbury
Pingwing Rick Meijer
Adams anatomie Adam Kay
Gek op jou Tijan
Nog lange niet M.J. Arlidge
Spekkie en Sproet: Het gehe... Vivian den Hollander
Later wil ik klein worden Job van Gelder
De ALLES wat je worden wil ... Kees de Boer
Nooit meer bang Gaby Rasters
Vuurspuwen Caja Cazemier
De roadtrip Beth O'Leary

De boekenkast van … Geir Tangen

Geschreven op donderdag 12 maart 2020

De Noorse schrijver Geir Tangen is met meer dan 170.000 lezers de populairste crimeblogger van Noorwegen. Het meesterwerk was zijn debuut en gaf hij in eerste instantie in 2016 in eigen beheer uit. Na een maand werd het opgepikt door Gyldendal, een van de meest prestigieuze uitgevers van Noorwegen. Sindsdien raakt Geir ook bekender in het buitenland.

Sinds februari 2018 kunnen we Het meesterwerk ook in Nederland lezen.
Zijn tweede boek, Hartenbreker, kwam in de zomer van 2019 bij ons uit.

Waar staat jouw boekenkast?

Eerder had ik er een in de woonkamer staan, maar deze werd te vol. Ik heb mijn boekenkast, wat eigenlijk gewoon mijn hele misdaad collectie is, verhuisd naar de kamer die ik gebruik als kantoor. Daar waar ik ook mijn eigen boeken schrijf. Maar eigenlijk noem ik het niet meer mijn boekenkast, het is mijn ‘crime fiction library’.

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

Ik heb Mijn zusje, de seriemoordenaar van de Nigeriaanse misdaadauteur Oyinkan Braithwaite als laatste gekocht. Ze was met dit boek genomineerd voor de Booker-award en het gebeurt maar zelden dat er een boek binnen het misdaad genre voor deze prijs genomineerd wordt. Een tweede reden is dat zij een van de hoofdgasten was bij het Noorse Crime Festival in Oslo afgelopen weekend en ik werd nieuwsgierig naar het boek.

Welk boek zou iedereen in de kast moeten hebben staan?

Ja, ik weet het, ik ben een misdaadauteur. Maar toch kan ik geen enkele reden bedenken waarom iemand geen boek over forensische wetenschappen in zijn boekenkast zou hebben staan. Ik heb er zelfs meerdere…

Geir in zijn kantoor, bij zijn boekenkast… ehm, crime fiction library.

Welk boek is je dierbaar?

Het geheimzinnige eiland van Jules Verne is wel een jeugdliefde van me. De opwinding die ik voelde tijdens het lezen dit boek staat me nog goed bij. Het mysterieuze, de slapeloze nachten daarna. Ik heb het als volwassene nooit meer gelezen omdat ik bang ben dat ik nu teleurgesteld zou zijn. Maar in de jaren ’70, toen ik het las, heeft het ervoor gezorgd dat ik spannende verhalen ging schrijven.

Wat is of was je favoriete kinderboek?

Oh, die vraag heb ik net eigenlijk al beantwoord… Laat ik dan nog een ander boek kiezen, De mijnen van koning Salomon van H. Rider Haggard. Mijn leraar in groep zes las daar iedere dag een aantal bladzijdes uit. Ik was toen een jaar of tien. Op die momenten vergat ik gewoon om mijn lunch op te eten, ik zat compleet in Haggards wereld.

Welke van de boeken in je kast zou je weg willen geven?

Ik heb een gesigneerd, Zweeds exemplaar van The Darkness in mijn kast staan. Dit boek is geschreven door Ragnar Jonassons en ik zou dit boek heel graag aan de juiste persoon in Noorwegen geven. Als je nog een momentje hebt zal ik je ook vertellen aan wie en waarom…

Wie zou dat boek van je krijgen en waarom?

Ik zou dit boek aan mijn uitgever in Noorwegen willen geven en ervoor zorgen dat zij het leest. Vervolgens zou ik graag van haar willen horen hoe het kan dat een auteur die al meer dan een miljoen boeken heeft verkocht en die zijn beste boek tot nu toe heeft geschreven, nog niet wordt uitgegeven in Noorwegen… Dat is voor mij echt een raadsel…