Grote Panda & Kleine Draak James Norbury
Pingwing Rick Meijer
Adams anatomie Adam Kay
Gek op jou Tijan
Nog lange niet M.J. Arlidge
Spekkie en Sproet: Het gehe... Vivian den Hollander
Later wil ik klein worden Job van Gelder
De ALLES wat je worden wil ... Kees de Boer
Nooit meer bang Gaby Rasters
Vuurspuwen Caja Cazemier
De roadtrip Beth O'Leary
Kiekeboe Chris McGeorge
Slaap maar zacht Linda Jansma
Royal Horses 1, De kroon en... Jana Hoch
De verdwenen dochter Sara Lövestam
Mijn eerste zeedierenboek Zoë Ingram
Abel en Ad Emily Gravett
Stip, ponyhandboek Sam Verhoeven
Spoiler Alert Olivia Dade
9/11 Alan Gratz
Wat er te redden viel Liese O'Halloran Schwarz
Het Hoogtepunt Saskia M.N. Oudshoorn
Noem geen namen Astrid Sy
Vervlogen Marijke Verhoeven
De bedrogene Kiera Cass

De boekenkast van … Gillian King

Geschreven op donderdag 27 mei 2021

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Gillian King, auteur bij HarperCollins. Maar ook orthopedagoog/eigenaar van Het Leerhuis, een praktijk voor leerlingen met leerproblemen. Mijn feelgood roman Ik vergeet je niet is eind maart verschenen. Ik schrijf nu vrolijk verder aan mijn nieuwe roman die voorjaar 2022 op de planning staat. Daarnaast richt ik me iedere dag op begeleiding en diagnostiek bij Het Leerhuis.
Ik heb pedagogische wetenschappen gestudeerd in Leiden.

Geboren en opgegroeid in Den Haag en daar woon ik nog steeds. Ik hou van het strand. Tijdens mijn wandelingen door de duinen vind ik ook vaak inspiratie wanneer ik ben vastgelopen in mijn verhaal. Tot slot, misschien nog wel het belangrijkste: ik ben moeder van een dochter (15) en zoon (12) en getrouwd met mijn jeugdliefde die ik op de middelbare school ontmoette.

Waar staat jouw boekenkast?

Ik heb een kleine boekenkast in mijn woonkamer, die eigenlijk best wel uitpuilt. Verder een aantal boekenplanken en boekenkratten verspreid door mijn huis. Maar bij Het Leerhuis hebben we ook een superleuke minibieb, dus veel van mijn boeken verdwijnen in deze minibieb. Mijn droom is wel om een heel grote, op kleur gesorteerde boekenkast te hebben. Maar daarvoor hebben we nu te weinig ruimte in de woonkamer.

Welke genres lees je graag en welke juist niet?

Ik lees graag feelgood, maar voor de afwisseling lees ik ook graag een thriller, roman of non-fictie. Eigenlijk sta ik open voor alle genres. Ik kom al snel op feelgood uit, omdat ik het leuk vind het werk van mijn collega’s (die inmiddels vriendinnen zijn geworden) te lezen. Ik lees minder vaak dan ik zou willen, ik heb vaak te weinig tijd en rust om te lezen. Ik ben heel druk met mijn werk bij Het Leerhuis. In de avonduren ben ik vaak aan het schrijven, daar kan ik helemaal in opgaan. Dan blijft er dus helaas weinig ruimte over om te lezen.

In mijn kinderjaren was ik verslaafd aan een boekenserie Pitty naar kostschool van Enid Blyton. Hierdoor is mijn liefde voor lezen ontstaan.

Gillian King

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

Mijn laatste aankoop is Het meisje in de witte kimono van Ana Johns. Ik werd nieuwsgierig door de goede recensies en de achterflap sprak me aan. Het wordt omschreven als een hartverscheurende roman over een duistere periode in de geschiedenis van Japan. Een verboden liefde tussen een 17-jarige Japanse jonge vrouw en een Amerikaanse soldaat. Het boek heeft me zeker niet teleurgesteld, echt een aanrader. Heel interessant ook om meer over die tijd te lezen.

Welk boek vind jij een aanrader?

De nachtegaal van Kristin Hannah vind ik een prachtig boek. Twee zussen in de Tweede Wereldoorlog, die beiden op de proef worden gesteld en onmogelijke keuzes moeten maken. Indrukwekkend en aangrijpend, ik was er echt van onder de indruk. Ik vind dat zij heel beeldend schrijft, waardoor ze je in het verhaal weet te trekken. Het boek heeft alles: het is gruwelijk, mooi, verdrietig, spannend. Heel knap om al die verschillende emoties in één verhaal te krijgen. Als je van dit soort boeken houdt, kan ik Het geheime kistje van Elle van Aline van Wijnen ook aanbevelen. Altijd leuk om auteurs van eigen bodem te lezen, vind ik persoonlijk.

De minibieb bij Het Leerhuis

Welk boek is je dierbaar?

In mijn kinderjaren was ik verslaafd aan een boekenserie Pitty naar kostschool van Enid Blyton. Ik heb die boeken wel honderd keer gelezen. Mijn liefde voor lezen is ontstaan door deze serie. En door mijn liefde voor lezen, groeide ook mijn wens om zelf te schrijven. Een droom die ik uiteindelijk pas om mijn dertigste heb weten waar te maken.

Wat is of was je favoriete kinderboek?

De heksen van Roald Dahl. Sowieso alles van Roald Dahl is geweldig. Het is zo fantasierijk en beeldend geschreven. Ik lees zijn boeken ook met mijn leerlingen bij Het Leerhuis. Het is zo knap bedacht, dat zelfs een kind met een hekel aan lezen en boeken, toch vol aandacht blijft luisteren.

Welk boek heb je recentelijk nog cadeau gedaan en aan wie gaf je dit?

Ik gaf het laatste deel van de Zeven Zussen-serie aan mijn moeder voor moederdag. Ze houdt van die serie. Zij en de rest van de wereld. Wat een hype! Ik moet eerlijk zeggen dat ik er nog geen letter van gelezen heb. Misschien ga ik me er ooit nog aan wagen, wie weet.