Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas
Pleegkind Claire Keegan
Denk aan mij Frances Liardet
Het begint met de geur van ... Kelly Moran
De reis van Grote Panda & K... James Norbury
Dierenarts Daantje en de di... Lizette de Koning
De heks in mij Loes den Hollander
Met Filippa Fazant naar de ... Briony May Smith
Drie dates Beth O'Leary
De beste meester van de hel... Manon Sikkel
Ik hoor er niet meer bij Carolien Ceton en Sergej Kreso
De kluts kwijt Vanessa Thuyns
100 antwoorden bij seksuele... Belle Barbé
De laatste vier dagen Gemma Geurts
De zon, de zee en de sterren Iulia Bochis
Ik ben niet vermist Kashelle Gourley
Hoor je mij? Caja Cazemier en Martine Le...
De droomfabriek Gerwin van der Werf
Veilig door het eerste jaar Beatrijs Smulders
Ontploffende kevers en opbl... Tracey Turner
Perfecte moord Helen Fields

De boekenkast van … Iris Boter

Geschreven op donderdag 8 juli 2021

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Iris Boter en ik ben illustrator en schrijver van met name kinderboeken, maar ik heb ook voor volwassenen geschreven en geïllustreerd. Ik doe dit al sinds 2002 fulltime en heb ongeveer 150 boeken geïllustreerd en mijn 32e geschreven boek is pas uitgekomen: Zootje Ongeregeld. We hebben een dochter van zestien en in mijn vrije tijd lees en wandel ik graag en ik doe aan theater.

Waar staat jouw boekenkast?

Er staat er één in de woonkamer en op mijn werkkamer staat een enorme kast die mijn man voor mij gemaakt heeft. Daar staan naast  mijn tekenmateriaal nog een keer zoveel boeken, waaronder mijn verzameling zielige-jongetjes-boeken. En daar staan ook mijn recente eigen boeken van de afgelopen pak ‘m beet vijf jaar. Die van daarvoor zitten in dozen in een kast. In mijn vorige huis stonden ze allemaal in de woonkamerkast, maar opeens was ik dat zat. Alleen mijn allernieuwste boek mag in de woonkamer staan.

Met de verhuizing een jaar geleden heb ik aardig wat boeken weggedaan maar zoals je ziet is de boekenkast eigenlijk alweer te klein.

Welke genres lees je graag en welke juist niet?

Ik lees graag thrillers en romans, het liefst over gewone mensen die gewone dingen meemaken. Ik hou ook van biografieën en van historische romans. Een verhaal moet vooral goed geschreven zijn. Ik hou niet van science-fiction of fantasy en ook niet van horror, en ook niet van zoetsappige liefdesverhalen.

Bregje Hofmans bracht dingen onder woorden waarvan ik dacht: hoe weet zij dat van mij en waarom heb ik dat zelf nooit zo kunnen omschrijven?

Iris Boter

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

Ype & co. Compleet. Ik ben fan van Ype Driessen en zijn fotostrips. Ze zijn zó herkenbaar, ik zit vaak hardop te lachen. Dit boek vat de corona-tijd samen en geeft een heel mooi tijdsbeeld, daarom bewaar ik het graag.

Welk boek vind jij een aanrader?

Het meest verrassende boek van de afgelopen tijd was De herinnerde soldaat van Anjet Daanje. In een hypnotiserende stijl schrijft ze over een soldaat uit WOI die zijn geheugen kwijt is en op een dag opgehaald wordt door zijn vrouw. Daarnaast was ik erg onder de indruk van Drift van Bregje Hofmans. Ze schrijft zo eerlijk en open over haar leven, en juist daarom heel universeel. Ze bracht dingen onder woorden waarvan ik dacht: hoe weet zij dat van mij en waarom heb ik dat zelf nooit zo kunnen omschrijven?

Welk boek is je dierbaar?

Ik was bang dat het met de verhuizing kwijt was geraakt, maar ik vond het pas terug: Asterix en Cleopatra, een stripboek dat ik van mijn opa gekregen heb. Hij overleed toen ik elf was.

Wat is of was je favoriete kinderboek?

Sjakie en de chocoladefabriek. Ik herinner me dat ik letterlijk niet kon stoppen met lezen. (En met letterlijk bedoel ik dus niet letterlijk zoals jongeren tegenwoordig letterlijk bedoelen, maar echt letterlijk).

Welk boek heb je recentelijk nog cadeau gedaan en aan wie gaf je dit?

Ik stuurde een spiritueel boek naar mijn pluszus voor haar verjaardag. Denk als een monnik, heet het. Ik heb het zelf ook gekocht en behalve de afgrijselijke omslag (een net iets te knappe man met een net iets te witte tandpastalach) sprak de inhoud me erg aan. En daarom dacht ik dat het haar ook wel aan zou spreken, want we zitten wel op een lijn wat dat betreft.