Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron
Wie achter deze deur verdwaalt Rindert Kromhout en Tonke D...
Misverstand in de urban jungle Lis Lucassen
De bijzondere beer Tjibbe Veldkamp
999 vragen aan jezelf Jaarboek
500 appjes die ik niet wil ... Maren Stoffels
Appels vallen niet Liane Moriarty
Heksenwens Kaye Umansky
De vrienden van Sinterklaas Sjoerd Kuyper
Al die dingen, nu jij er ni... Emily Spurr
Voordat je wist wie ik was Jacqueline Bublitz
De beste juf van de hele we... Manon Sikkel
Grote Panda & Kleine Draak James Norbury
Pingwing Rick Meijer
Adams anatomie Adam Kay
Gek op jou Tijan
Nog lange niet M.J. Arlidge
Spekkie en Sproet: Het gehe... Vivian den Hollander
Later wil ik klein worden Job van Gelder
De ALLES wat je worden wil ... Kees de Boer
Nooit meer bang Gaby Rasters
Vuurspuwen Caja Cazemier
De roadtrip Beth O'Leary

De boekenkast van … Janneke Schotveld

Geschreven op donderdag 3 december 2020

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Mijn naam is Janneke Schotveld en ik ben kinderboekenschrijver. De meeste mensen zullen mij kennen van de boeken over Superjuffie, een vliegende juf die dieren redt. Maar ook heb ik twee sprookjesboeken geschreven (De kikkerbilletjes van de koning en Het kattenmannetje) en dit jaar verscheen de bundel Avonturen van de dappere ridster, over een ridster op een racefiets.

Waar staat jouw boekenkast?

We hebben twee mooie maar te kleine boekenkasten in de huiskamer, een op de slaapkamer en er staan overal boekentorentjes wegens ruimtegebrek. Het is momenteel ook een slordig zootje alles door elkaar. Er komt binnenkort een grote kast bij en dan gaan we de boeken ook eindelijk eens goed neerzetten op genre of schrijver of iets anders logisch. (Nee, niet op kleur!)
Maar de fijnste boekenkast staat in mijn werkkamer, daar staat het grootste gedeelte van mijn kinder- en jeugdboeken, recent en stukgelezen.

Welke genres lees je graag en welke juist niet?

Ik lees alles, behalve thrillers. Al ligt er al maanden een Stephen King geduldig te wachten omdat ik mijn dochter had beloofd die te lezen.

Herlezen doe ik ook graag, sommige boeken jaarlijks. Ik (her)lees vooral veel kinder- en jeugdboeken. Maar ik lees ook graag op waarheid gebaseerde fictie, zoals bijvoorbeeld De bekeerlinge van Stefan Hertmans, Selma van Carolijn Visser, Viktor van Judith Fanto.

Ik kan me ook gerust dagenlang verliezen in series als De Cazalets of De geniale vriendin, dat is meestal wel éénmalig.
Ook lees ik graag filosofie, Sam Harris en Fernando Savater zijn momenteel mijn favorieten.

Als guilty pleasure herlees ik -als er even niks anders voorhanden is en het lang genoeg geleden is- de detectives over broeder Cadfael van Ellis Peters. Heerlijk slow reading is dat, dat getrut van die monnik in de tuin. Zalig.

“De boekenkast in mijn werkkamer.”

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

De grote wil van Nicolien Mizee. Ik overweeg schrijfles te gaan geven, en ik kreeg van een vriendin -die overigens niets van die overweging wist- dit boek aangeraden. Het zijn heerlijke rake typeringen over mensen, dat het over schrijfles gaat is bijzaak, maar maakt het voor een schrijver wel extra leuk om te lezen. 

Welk boek vind jij een aanrader?

Tijdens de lockdown dit voorjaar las ik Girl, Woman, Other van Bernardine Evaristo. Je volgt de levens van twaalf vrouwen die allemaal zoeken, worstelen, hopen, liefhebben en op een of andere manier met elkaar verbonden zijn. Een boek zonder leestekens. Dat kan nooit, dacht ik van tevoren, maar het kán en het is een prachtig boek. Ik las het in het Engels, wat goed te doen is, maar ik ben ook heel benieuwd naar de vertaling, dus ik denk dat ik het nog eens ga lezen in het Nederlands.

Welk boek is je dierbaar?

Het boek Torren en Zoo van Olwen Bowen. Ik kreeg het in 1997 van mijn vader, het was zijn allereerste boek, uit 1933. Hij was er zo gelukkig mee als kind en hij gaf het jaren later met kerst plechtig door aan mij, of ik er goed voor wilde zorgen. Het zijn dierenverhalen over allerlei dieren in een bos, met fijne zwarte witte pentekeningen. Ik kan me helemaal voorstellen hoe magisch dat geweest moet zijn in een tijd dat er nog maar weinig kinderboeken waren.

Wat is of was je favoriete kinderboek?

Minoes van Annie M.G Schmidt. Omdat ik vreselijk jaloers op haar ben. Ik zou zó graag met katten willen kunnen praten. En verder is het natuurlijk een fijn verhaal over moed en doorzettingsvermogen, met heerlijke mens en poespersonages.

Welk boek heb je recentelijk nog cadeau gedaan en aan wie gaf je dit?

Frankenstein van Mary Shelley, een heel mooie uitgave in het Engels. Ik gaf het aan mijn dochter voor haar verjaardag. Zij leest echt alles, en verzamelt momenteel klassiekers die iedereen kent van films en series maar die ooit begonnen zijn als boek.