De Opblaasbende, bijna lek! Beth Garrod en Jess Hitchman
Het verkeerde meisje Angelique Haak
Neem mij mee Sarra Manning
De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano
De laatste vrouw Chantal van Mierlo
Vergeet mij niet Janny van der Molen
Welkom thuis in Love Heart ... Christie Barlow
De kustmoorden James Patterson en J.D. Barker
Vlo Lex Paleaux
Het verhaal van Donker Marit Kok
Daar ben je dan Ellen Andrea
De verloren jongen Chantal van Mierlo
Niemand zeggen M.J. Arlidge
Ons zwijgen en ons spreken Cathy Bonidan
Het schooltje van Auschwitz Mario Escobar
Ticket to Ride puzzelboek Richard Wolfrik Galland
Tiffany Dop Tjibbe Veldkamp
Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron

De boekenkast van … Janneke Schotveld

Geschreven op donderdag 3 december 2020

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Mijn naam is Janneke Schotveld en ik ben kinderboekenschrijver. De meeste mensen zullen mij kennen van de boeken over Superjuffie, een vliegende juf die dieren redt. Maar ook heb ik twee sprookjesboeken geschreven (De kikkerbilletjes van de koning en Het kattenmannetje) en dit jaar verscheen de bundel Avonturen van de dappere ridster, over een ridster op een racefiets.

Waar staat jouw boekenkast?

We hebben twee mooie maar te kleine boekenkasten in de huiskamer, een op de slaapkamer en er staan overal boekentorentjes wegens ruimtegebrek. Het is momenteel ook een slordig zootje alles door elkaar. Er komt binnenkort een grote kast bij en dan gaan we de boeken ook eindelijk eens goed neerzetten op genre of schrijver of iets anders logisch. (Nee, niet op kleur!)
Maar de fijnste boekenkast staat in mijn werkkamer, daar staat het grootste gedeelte van mijn kinder- en jeugdboeken, recent en stukgelezen.

Welke genres lees je graag en welke juist niet?

Ik lees alles, behalve thrillers. Al ligt er al maanden een Stephen King geduldig te wachten omdat ik mijn dochter had beloofd die te lezen.

Herlezen doe ik ook graag, sommige boeken jaarlijks. Ik (her)lees vooral veel kinder- en jeugdboeken. Maar ik lees ook graag op waarheid gebaseerde fictie, zoals bijvoorbeeld De bekeerlinge van Stefan Hertmans, Selma van Carolijn Visser, Viktor van Judith Fanto.

Ik kan me ook gerust dagenlang verliezen in series als De Cazalets of De geniale vriendin, dat is meestal wel éénmalig.
Ook lees ik graag filosofie, Sam Harris en Fernando Savater zijn momenteel mijn favorieten.

Als guilty pleasure herlees ik -als er even niks anders voorhanden is en het lang genoeg geleden is- de detectives over broeder Cadfael van Ellis Peters. Heerlijk slow reading is dat, dat getrut van die monnik in de tuin. Zalig.

“De boekenkast in mijn werkkamer.”

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

De grote wil van Nicolien Mizee. Ik overweeg schrijfles te gaan geven, en ik kreeg van een vriendin -die overigens niets van die overweging wist- dit boek aangeraden. Het zijn heerlijke rake typeringen over mensen, dat het over schrijfles gaat is bijzaak, maar maakt het voor een schrijver wel extra leuk om te lezen. 

Welk boek vind jij een aanrader?

Tijdens de lockdown dit voorjaar las ik Girl, Woman, Other van Bernardine Evaristo. Je volgt de levens van twaalf vrouwen die allemaal zoeken, worstelen, hopen, liefhebben en op een of andere manier met elkaar verbonden zijn. Een boek zonder leestekens. Dat kan nooit, dacht ik van tevoren, maar het kán en het is een prachtig boek. Ik las het in het Engels, wat goed te doen is, maar ik ben ook heel benieuwd naar de vertaling, dus ik denk dat ik het nog eens ga lezen in het Nederlands.

Welk boek is je dierbaar?

Het boek Torren en Zoo van Olwen Bowen. Ik kreeg het in 1997 van mijn vader, het was zijn allereerste boek, uit 1933. Hij was er zo gelukkig mee als kind en hij gaf het jaren later met kerst plechtig door aan mij, of ik er goed voor wilde zorgen. Het zijn dierenverhalen over allerlei dieren in een bos, met fijne zwarte witte pentekeningen. Ik kan me helemaal voorstellen hoe magisch dat geweest moet zijn in een tijd dat er nog maar weinig kinderboeken waren.

Wat is of was je favoriete kinderboek?

Minoes van Annie M.G Schmidt. Omdat ik vreselijk jaloers op haar ben. Ik zou zó graag met katten willen kunnen praten. En verder is het natuurlijk een fijn verhaal over moed en doorzettingsvermogen, met heerlijke mens en poespersonages.

Welk boek heb je recentelijk nog cadeau gedaan en aan wie gaf je dit?

Frankenstein van Mary Shelley, een heel mooie uitgave in het Engels. Ik gaf het aan mijn dochter voor haar verjaardag. Zij leest echt alles, en verzamelt momenteel klassiekers die iedereen kent van films en series maar die ooit begonnen zijn als boek.