Grote Panda & Kleine Draak James Norbury
Pingwing Rick Meijer
Adams anatomie Adam Kay
Gek op jou Tijan
Nog lange niet M.J. Arlidge
Spekkie en Sproet: Het gehe... Vivian den Hollander
Later wil ik klein worden Job van Gelder
De ALLES wat je worden wil ... Kees de Boer
Nooit meer bang Gaby Rasters
Vuurspuwen Caja Cazemier
De roadtrip Beth O'Leary
Kiekeboe Chris McGeorge
Slaap maar zacht Linda Jansma
Royal Horses 1, De kroon en... Jana Hoch
De verdwenen dochter Sara Lövestam
Mijn eerste zeedierenboek Zoë Ingram
Abel en Ad Emily Gravett
Stip, ponyhandboek Sam Verhoeven
Spoiler Alert Olivia Dade
9/11 Alan Gratz
Wat er te redden viel Liese O'Halloran Schwarz
Het Hoogtepunt Saskia M.N. Oudshoorn
Noem geen namen Astrid Sy
Vervlogen Marijke Verhoeven
De bedrogene Kiera Cass

De boekenkast van … Joep van Deudekom

Geschreven op donderdag 1 april 2021

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Joep van Deudekom. Wie ik ben? Dat is gelijk een vrij existentiele vraag. Ik ben een man van 60 (ook wel witte babyboomer genoemd tegenwoordig), Amsterdammer van oorsprong, zeer gelukkig getrouwd, vader van twee zoons, gymleraar, jurist, cabaretier (bij NUHR 30 jaar lang), tv-maker (oa ‘De Kwis’, ‘Het Instituut’, ‘Wie Denk Je Wel Dat Je Bent?’ en ‘How Do They Do It?’), schrijver van met name jeugdboeken, grijs, gitarist, iets te zwaar, maar verder redelijk fit en gezond, flexitariër, wandelaar, fietser, verwoed wordfeuder, lezer en een beetje een opschepper over wat ik allemaal gedaan heb in mijn leven.

Op het moment doe ik veel interactieve webcasts met mijn creatieve partner in crime Rob Urgert en bedenk tv-formats en soms verschijn ik daar ook in.

Waar staat jouw boekenkast?

Eentje in mijn werkkamer (zie foto). Die is vrij beperkt, want ik heb enerzijds heel veel boeken weggedaan (dat is nog best lastig, want niemand wilde ze hebben) en alleen de waardevolle bewaar ik (al herlees ik nooit een boek) en anderzijds lees ik tegenwoordig alles van e-reader, dus dat is feitelijk inmiddels mijn grootste boekenkast.

Welke genres lees je graag en welke juist niet?

Ik lees graag thrillers met een goed bedacht plot, populair-wetenschappelijke boeken, veel non-fictie en soms nog wel eens een roman, maar raar genoeg ben ik daar een beetje op uitgekeken.

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

Waarheid en Leugens van Bas Heyne. De huidige ontwikkeling en uitdaging voor de mensheid zal liggen in het onderscheid kunnen maken tussen feiten en leugens. Dat zal nog best moeilijk worden en ik maak me daar zorgen over. En het is tegelijk een hele filosofische ontwikkeling, want goed beschouwd bestaan feiten niet als je er lang over nadenkt. En daar sluit dit boek op aan.

Welk boek vind jij een aanrader?

Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Start Up (Bloedfraude) van John Carreyou. Een volkomen bizar verhaal, waargebeurd, over een vrouw in US, die een uitvinding zegt te hebben gedaan om bloed snel en goedkoop te meten en miljoenen verkrijgt om dat te ontwikkelen en te produceren en in mum van tijd de grootste geldschieters en bedrijven achter zich schaart, terwijl ze helemaal niks heeft dat daadwerkelijk functioneert.

“De boekenkast in mijn werkkamer.”

Welk boek is je dierbaar?

Bill Bryson, Een kleine geschiedenis van bijna alles; hierin krijgen de keiharde feiten van ons universum een magische betekenis door de fenomenale vertelkunst van Bryson. Een must voor ieder mens. Een soort bijbel voor nieuwsgierige mensen. (Enige boek dat ik wel herlas).

Wat is of was je favoriete kinderboek?

Ik verslond als kind Arendsoog en later alles van Karl May. Nachtenlang, klassiek met zaklamp onder de dekens stiekem doorlezen. Later heb ik ze nog wel eens doorgekeken. Wat waren die boeken slecht geschreven zeg! Niet te doen. Maar wel met Old Shatterhand en Winnetou, voor mij de beroemdste cowboy, of beter ‘trapper’ genoemd en de beroemdste indiaan.

De serie bestond uit vele delen en in deel 2: Schat in het Zilvermeer werd Winnetou al doodgeschoten. Ik kon het niet geloven, ik heb gehuild. En in de rest van de serie kwam Old Shatterhand (hij kon met één klap iemand ’shatteren’) bijna niet meer voor. Tevergeefs heb ik al die delen gelezen, hopend op Old Shatterhand. En je beste personage in deel 2 laten sneuvelen vond ik misdadig. Ik heb zelf een serie kinderboeken geschreven over voetbal en daarin zou ik zoiets nooit laten gebeuren.

Bijzonder was wel dat Karl May nooit een voet in Amerika heeft gezet en schreef vanuit een Duitse gevangenis.

Welk boek heb je recentelijk nog cadeau gedaan en aan wie gaf je dit?

Boxgeur van Vincent van Warmerdam. Aan een hele goeie vriend, die samen met mij vroeger enorm fan was van Hauser Orkater, een belangrijke inspiratie voor mij om theater te gaan maken.