
Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben Jos van Bree, 28 november jongstleden geïnstalleerd als burgemeester van Geldrop-Mierlo. In een normale tijd binnengekomen, daar drie maanden van mogen genieten en toen kwam corona. Het is wel raar dat je op deze manier met vraagstukken bezig bent waar je eigenlijk niet mee bezig zou willen zijn.
Sinds drie weken ben ik ook woonachtig in Geldrop, daarvoor woonde ik in Heeze en was ik wethouder in Helmond.
Voordat mijn loopbaan in het openbaar bestuur van de grond kwam, was ik officier bij de Landmacht.
Om te ontspannen ga ik graag motorrijden, al wordt het steeds lastiger om daar de tijd voor te vinden. Ook doe ik aan volleybal met mijn vriendengroep en kook ik graag. Mijn tip? Asperges in bladerdeeg met gorgonzola!
Waar staat jouw boekenkast?
In de woonkamer. Eigenlijk is het een kast waar allemaal persoonlijke spullen in staan waar we herinneringen aan hebben. Deze kast hadden we eerst heel saai aangekleed en een vriendin van ons heeft toen gezegd: “het is eigenlijk veel leuker om daar ook wat boeken aan toe te voegen. Jullie hebben hele mooie exemplaren, deze zou je moeten etaleren.” Er zitten veel boeken bij die ik heb gekregen bij mijn installatie, bijvoorbeeld van de Heemkundekring, het ontstaan van Mierlo, van het kasteel, het Weverijmuseum.

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?
Dat zijn de boeken geweest die ik, zoals ik hiervoor noemde, tijdens mijn installatie kreeg. Veelal boeken gerelateerd aan Geldrop-Mierlo. Ook over de molens en de kerken. Ik heb nog niet genoeg tijd gevonden om de boeken allemaal door te nemen, maar ik ben wel op al die plekken geweest. Ik heb in de Sint-Brigidakerk in Geldrop zelfs abgeseild aan de binnenkant. Ze gaan ook nog een keer abseilen aan de buitenkant en ik ben gevraagd om dan weer mee te doen. Dat is wel leuk.

Welk boek zou iedereen in de kast moeten hebben staan?
Als inwoner van deze regio vind ik het ontstaan van Brainport erg interessant. Dat is ooit begonnen bij het faillissement van DAF en operatie-Centurion van Philips. Er kwamen toen ik korte tijd meer dan tienduizend werkelozen bij in deze regio en toen zijn er een aantal mensen geweest die hebben gezegd: “wij moeten iets bedenken waar we goed in zijn en waar we fors geld op kunnen binnenhalen om onze economie weer op gang te krijgen.”
Dus het boek over de hele ontstaansgeschiedenis van Brainport vind ik erg interessant. Hoe kan je een weerbare economie opbouwen die ook veerkrachtig is en dus ook tegen een coronacrisis kan bijvoorbeeld.
Als burgemeester heb ik nog wel een favoriet, namelijk Als burgemeesters zouden regeren. Haperende staten, opkomende steden van Benjamin Barber.
Welk boek is je dierbaar?
De aanslag van Harry Mulisch is mij erg bijgebleven. Net zoals One Flew Over the Cuckoo’s Nest van Ken Kesey. Ik had er vroeger een hekel aan om al die Engelse boeken te lezen maar dit is wel een boek dat me verrast heeft. Ik heb ook niet heel veel boeken gelezen maar deze twee hebben dus wel indruk gemaakt. Nu moet ik ook zeggen dat een boek me wel meteen moet pakken. Als ik na tien bladzijdes het gevoel heb: “dit boek pakt mij niet”, dan haak ik af.

Wat is of was je favoriete kinderboek?
De boeken van Dick Bruna zijn geweldig. Dat zijn boeken die er in mijn tijd al waren maar die ik ook weer aan mijn eigen kinderen heb voorgelezen. De eenvoud in de tekeningen van Nijntje bijvoorbeeld vind ik knap. Ze zijn eigenlijk heel simpel weergegeven, zowel in tekening als de kleuren die gebruikt zijn, maar toch heel erg leuk.
Welke van de boeken in je kast zou je weg willen geven?
Ik moet bekennen dat ik nog veel boeken in dozen heb staan op zolder. Ook veel boeken die ik door de jaren heen gekregen heb, maar waar ik nog altijd de tijd niet voor gevonden heb om ze door te nemen. Een boek over Lucas Gassel bijvoorbeeld, dat is ‘de grote onbekende’. Hij was eigenlijk de eerste landschapsschilder. Rembrandt heeft het schilderen van hem afgekeken.
Ik geloof dat ik nog geen tien procent van al die boeken gelezen heb. Mijn vrouw oppert weleens om die boeken weg te doen, maar dat wil ik niet! Die wil ik allemaal nog een keer lezen. Maar wanneer? Dat durf ik niet te zeggen… Dus nee, eigenlijk wil ik er geen een weggeven.