Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De boekenkast van … Judith Koppens

Geschreven op donderdag 30 september 2021

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

“Mijn naam is Judith Koppens en ik ben kinderboekenschrijfster.”

Waar staat jouw boekenkast?

“Mijn boekenkast staat midden in de woonkamer. Eigenlijk is de kast te klein, dus ik verhuis regelmatig boeken naar de zolder.”

Welke genres lees je graag en welke juist niet?

“Ik lees het liefst boeken uit het literair en historisch genre. Daarnaast lees ik graag kinderboeken. Science fiction is niet aan mij besteed.”

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

“Ik ben slechtziend en lees daarom geen boeken meer. In plaats daarvan luister ik veel boeken, meestal via de app van Storytell. Het boek dat ik nu aan het lezen ben is Bezonken rood van Jeroen Brouwers. Prachtig boek.”

Welk boek vind jij een aanrader?

“Het boek Spinder van Simon van der Geest. Een geweldig kinderboek waarin een jongen indruk probeert te maken op een meisje door een nieuwe insectensoort te kweken: een spinder. Ik werd zo meegezogen in de belevingswereld van dit jongetje, dat ik het boek in een ruk heb uitgelezen. Prachtige illustraties ook. Ik vind sowieso dat volwassenen meer kinderboeken zouden mogen lezen. Het lezen van deze boeken prikkelt de creativiteit enorm.”

‘Kan het nog erger?’ schreef ik toen ik te horen kreeg dat ik een progressieve oogziekte heb en blind word. Toch is het boek niet zwaar, maar juist met veel humor geschreven.

Judith Koppens

Welk boek is je dierbaar?

“Mag ik een boek van mezelf noemen? Dan noem ik mijn laatste jeugdroman Kan het nog erger?
Het boek gaat over het relativeren van tegenslagen en over geloven in je eigen dromen. Ik schreef het toen ik te horen kreeg dat ik een progressieve oogziekte heb en blind word. Toch is het boek niet zwaar, maar juist met veel humor geschreven. Hoewel de doelgroep van dit boek kinderen van tien jaar en ouder is, denk ik dat het ook volwassenen aan zal spreken.”

Wat is of was je favoriete kinderboek?

“Naast Spinder van Simon van der Geest vind ik Lampje van Annet Schaap echt prachtig. Een verhaal vol onwerkelijkheden, die zomaar werkelijkheid zouden kunnen zijn omdat Annet het prachtig en zo vol overtuiging beschrijft.”

Welk boek heb je recentelijk nog cadeau gedaan en aan wie gaf je dit?

“Het boek De Fundamenten van Ramses Nasr Een bijzonder boek waarin Nasr zijn blik werpt op de crisis in ons land. Ik gaf het cadeau aan een goede vriend, die de wereld graag een beetje mooier wil kleuren.”