Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De boekenkast van … Kobe Lecompte

Geschreven op donderdag 23 juli 2020

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben auteur en ervaringsdeskundige waar ik mensen begeleid met een alcoholprobleem. In mijn ogen doe ik in beide gevallen hetzelfde. Het enige verschil is dat ik het als auteur opschrijf en als ervaringsdeskundige uitspreek. Diepgang is mijn leuze. Ik schrijf verhalen met een boodschap. Ik ben niet vies om mijn verhalen te mengen met een dipje psychologie en een snuifje filosofie. Lees Babygehalte en Korniev en je zal begrijpen wat ik bedoel.

Waar staat jouw boekenkast?

Een boekenkast kan je bij mij thuis niet meer terugvinden. Vroeger had ik een heel groot, mooi houten schap vol boeken. Nu verstop ik mijn boeken in lades en kasten. Als je jouw boekencollectie elke dag ziet staan, dan kunnen ze je nog moeilijk verrassen. Het is net leuk om boeken terug te vinden of te herontdekken door ze simpelweg lang niet meer gezien te hebben. Toch weet ik – denk ik – perfect welk boek waar ligt. Ik moet trouwens dringend werk maken van uitgeleende boeken na al die jaren eindelijk eens terug te recupereren.

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

De prachtige fotocatalogus van Memymom. Ik heb een boontje voor Lisa De Boeck en haar mama. Het lijkt wel of we hetzelfde doen met het enige verschil dat zij het met foto’s doen en ik met tekst. Zeker de moeite om eens op te zoeken voor zij die de dames niet kennen. Het is nu al enige tijd geleden dat ik nog boeken heb gelezen. Dat komt omdat lezen veel energie en concentratie van me vraagt waar ik vaak aan ontbreek. Dat is altijd al zo geweest. Ik verzink maar al te vaak in diepe gedachten als ik aan het lezen ga. En ik lees al zeker geen boeken als ik zelf in een schrijfproces zit. Momenteel ben ik bezig met het schrijven van twee volgende boeken. Daarom helpen mooie beelden als foto’s me meer dan andermans teksten. Ik kijk naar foto’s en voel verhalen.

Welk boek zou iedereen in de kast moeten hebben staan?

Als ik lees, lees ik zelden vertalingen maar De acht bergen van Paolo Cognetti zou iedereen op z’n minst moeten gelezen hebben. Een boek met veel wijsheid. Maar ook Mazzeltov van Margot Vanderstraeten waar we binnen gluren in de Joodse Antwerpse gemeenschap.

Naast mijn schrijven en ervaringsdeskundige heb ik ook nog een ‘gewoon’ beroep. Ik ben beroepsmilitair. Als Belgische militair staan we vaak in voor de bewaking van onder meer de Joodse gemeenschap. Een zeer gesloten gemeenschap die me enorm nieuwsgierig maakt. Daarom kocht ik Margot haar boek. Ik wilde er alles over weten. Naast kennis had ik ook een mooi boek gelezen. Zo een boek waarna je jezelf beloofd om meer te gaan lezen. Nadat ik het boek uitgelezen had ben ik vrijwel onmiddellijk tien exemplaren van Mazzeltov gaan aankopen om ze te verdelen op de verschillende afwachtingszones van de militairen binnen de Joodse wijk.

Cruise van Christophe Vekeman heeft me ook pleziert. Het boek heb ik in één ruk uitgelezen. Een boek vol humor en schoonheid met een krachtig taalgebruik en geweldige zinnen. We weten natuurlijk al langer dat meneer Vekeman daar goed in is. Angel van Filip Rogiers is ook een pareltje. Naast een boek is het in mijn ogen ook een tekening met als uitkomst een schoon verhaal over mensen met ook hun verhaal.

Het vertrek van de mier van Toon Tellegen is een boekje die in mijn nachtkastje ligt. Een boekje die ik nog vaak doorneem. Een boekje waar je tevreden van wordt. Ik houd ook heel veel van het werk van Hugo Matthijsen. Zijn schrijfstijl en zijn fantasie voelen heel huiselijk. Hij lijkt op mij. Misschien is het wel mijn vader, dacht ik vroeger weleens.
Kortom; ik ben dol op schrijvers die meer bieden dan enkel een verhaal.

Welk boek is je dierbaar?

De rest is geschiedenis van Luc De Vos. Ik las het toen ik Luc nog niet persoonlijk kende. Luc de Vos en ik trokken vaak het Gentse nachtleven in. Vaak met te veel bier, muziek en oprechte diepe gesprekken. In zijn schrijfstijl voel je Luc. Luc, die oprechte man in al zijn eenvoud en liefde voor het leven. Hij kon zwaarte als de beste licht maken. Hij is nu toch al enkele jaren geleden gestorven maar ik moet nog vaak om hem lachen alsof we nog steeds tegenover elkaar in een Gents café zitten.

Wat is of was je favoriete kinderboek?

Zonder twijfel De streep van Natascha Stenvert. Een boek die mijn dochter van 3 jaar en ikzelf zeer graag lezen. Ik blijf het lezen en beloof mezelf dat ik het op een dag helemaal uit lees. In de zin van alles begrepen te hebben. Ik blijf maar nieuwe elementen ontdekken. Een verhaal over schoonheid en de kracht van natuur door middel van prachtige illustraties.