Pingwing Rick Meijer
Adams anatomie Adam Kay
Gek op jou Tijan
Nog lange niet M.J. Arlidge
Spekkie en Sproet: Het gehe... Vivian den Hollander
Later wil ik klein worden Job van Gelder
De ALLES wat je worden wil ... Kees de Boer
Nooit meer bang Gaby Rasters
Vuurspuwen Caja Cazemier
De roadtrip Beth O'Leary
Kiekeboe Chris McGeorge
Slaap maar zacht Linda Jansma
Royal Horses 1, De kroon en... Jana Hoch
De verdwenen dochter Sara Lövestam
Mijn eerste zeedierenboek Zoë Ingram
Abel en Ad Emily Gravett
Stip, ponyhandboek Sam Verhoeven
Spoiler Alert Olivia Dade
9/11 Alan Gratz
Wat er te redden viel Liese O'Halloran Schwarz
Het Hoogtepunt Saskia M.N. Oudshoorn
Noem geen namen Astrid Sy
Vervlogen Marijke Verhoeven
De bedrogene Kiera Cass
Val voor jou Tijan

De boekenkast van … Koos Meinderts

Geschreven op donderdag 17 juni 2021

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Koos Meinderts en schrijf verhalen en gedichten voor alle leeftijden. Verder schrijf ik ook liedteksten, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Inmiddels heb ik ook een aantal theaterstukken en musicals op mijn naam staan. Mijn eerste boek, Mooi meegenomen,  verscheen in 1983. In hetzelfde jaar kwam ook Tejo, of de lotgevallen van een geëmancipeerde man uit, een satirische roman die ik schreef samen met Harrie Jekkers.

Stork is mijn meest recente publicatie, een postcoronaprentenboek met illustraties van Annette Fienieg, over een gepensioneerde ooievaar die wegens drukte Ooievaarscentrale Eiber & co helpt met het bezorgen van een baby. Helaas is ook zijn geheugen met pensioen en weet hij niet bij wie hij de baby moet afleveren.
In september verschijnt Stapelbedbroers, een jeugdroman over een warm gezin in een volksbuurt, eind jaren zestig.

Waar staat jouw boekenkast?

Ik heb in alle ruimtes in huis boekenkasten staan. In de huiskamer staat een boekenkast met gedichten en Nederlandse literatuur, min of meer alfabetisch gerangschikt. Tegenover deze kast staan de kunstboeken.
Op de computerkamer staan kinder- en jeugdboeken en vertaalde literatuur en wat boeken in vreemde talen, met name Duitse literatuur. In de slaapkamer staan de Engelstalige boeken, de favoriete boekenkast van mijn vrouw.
Op de zolder staan de non-fictieboeken.  

Welke genres lees je graag en welke juist niet?

Ik ben een alleseter. Mijn voorkeur gaat uit naar poëzie en romans.

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

Dat zijn er twee. De Bijbel voor ongelovigen van Guus Kuijer en De herinnerde soldaat van Anjet Daanje.
De bijbel voor ongelovigen wilde ik lezen omdat ik onlangs de Bijbel van kaft tot kaft heb gelezen en benieuwd was naar de versie van Kuijer. Ik kan het boek iedereen aanraden, het is prachtig geschreven, intelligent en ook nog humoristisch. Tijdens het lezen kon ik de neiging niet onderdrukken hele passages hardop aan mijn vrouw voor te lezen, waarop ik besloot het boek in zijn geheel aan haar voor te lezen, elke dag een kwartiertje Kuijer.

De herinnerde soldaat lees ik op aanraden van mijn broer en omdat ik zelf ooit van plan was een verhaal te schrijven over een man die na een hartstilstand zijn geheugen kwijt is geraakt. Dat overkwam iemand uit mijn kennissenkring, hij herkende zijn vrouw niet meer. Ik vroeg me af of hij opnieuw op zijn vrouw verliefd zou worden.

Elke schrijver van kinderboeken zou Liefde is niet voor lafaards van Ulf Stark moeten lezen.

Koos Meinderts

Welk boek vind jij een aanrader?

Elke schrijver van kinderboeken zou Liefde is niet voor lafaards van Ulf Stark moeten lezen, vertaald door Edward van de Vendel, net zoals elke schrijver van kinderboeken de film Mijn leven als hond zou moeten zien.

Liefde is niet voor lafaards is een hartverwarmend verhaal, jaloersmakend mooi en bedrieglijk eenvoudig geschreven, met de volgende ijzersterke openingszinnen:  Papa en mama noemden me Fred, want dat  betekent ‘Vrede’ Maar het hielp niet. Het werd toch oorlog.
Ik heb het boek vorig jaar kerst (het verhaal speelt zich af rond die tijd) voorgelezen tussen de gangen van het kerstdiner door, en het vervolgens aan alle gasten aan tafel cadeau gedaan.

Welk boek is je dierbaar?

Zien wat van gisteren overbleef van M. Th. Meinderts-Batist. Het is het levensverhaal van mijn moeder, opgetekend uit haar mond door mij en mijn broers Aad en Harrie, ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag.  Ik kan iedereen aanraden zijn of haar ouders te interviewen. Het levert mooie gesprekken op en  verhalen die anders niet aan de oppervlakte zouden zijn gekomen.

Het is mijn favoriete cadeau aan jonggehuwden, zeker als ik op de uitnodiging voor de bruiloft als cadeautip een getekend envelopje zie staan. Niks geld, liefdespoëzie kunnen ze krijgen!

Koos Meinderts

Wat is of was je favoriete kinderboek?

In de vijfde klas kreeg ik na kerst een nieuwe meester die van voorlezen hield, elke dag. Hij had een warme stem, een stem om in te liggen. Een van de boeken die hij voorlas was Alleen op de wereld, van Hector Malot. Ik was zo onder de indruk van het verhaal dat ik het boek voor mijn verjaardag heb gevraagd. Op de middelbare school heb ik het boek gelezen in het Frans, de oorspronkelijke taal. Zo af en toe herlees ik het verhaal, maar zo mooi als ik het destijds als 10-jarige vond, zo kan ik er helaas niet meer van genieten.

Welk boek heb je recentelijk nog cadeau gedaan en aan wie gaf je dit?

27 liefdesliedjes van Judith Herzberg, een gedichtenbundel gebaseerd op Het Hooglied uit (daar is ie weer) de Bijbel. Ik heb het cadeau gedaan aan een bruidspaar. Het is mijn favoriete cadeau aan jonggehuwden, zeker als ik op de uitnodiging voor de bruiloft als cadeautip een getekend envelopje zie staan. Niks geld, liefdespoëzie kunnen ze krijgen!