Grote Panda & Kleine Draak James Norbury
Pingwing Rick Meijer
Adams anatomie Adam Kay
Gek op jou Tijan
Nog lange niet M.J. Arlidge
Spekkie en Sproet: Het gehe... Vivian den Hollander
Later wil ik klein worden Job van Gelder
De ALLES wat je worden wil ... Kees de Boer
Nooit meer bang Gaby Rasters
Vuurspuwen Caja Cazemier
De roadtrip Beth O'Leary
Kiekeboe Chris McGeorge
Slaap maar zacht Linda Jansma
Royal Horses 1, De kroon en... Jana Hoch
De verdwenen dochter Sara Lövestam
Mijn eerste zeedierenboek Zoë Ingram
Abel en Ad Emily Gravett
Stip, ponyhandboek Sam Verhoeven
Spoiler Alert Olivia Dade
9/11 Alan Gratz
Wat er te redden viel Liese O'Halloran Schwarz
Het Hoogtepunt Saskia M.N. Oudshoorn
Noem geen namen Astrid Sy
Vervlogen Marijke Verhoeven
De bedrogene Kiera Cass

De boekenkast van … Lisa Westerveld

Geschreven op donderdag 4 maart 2021

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Mijn naam is Lisa Westerveld en ik ben Tweede Kamerlid. Ik voer het woord over onderwijs, jeugdzorg, kinderopvang, media en sport namens GroenLinks. Goed onderwijs en kansen voor álle kinderen staan centraal in mijn Kamerdebatten en de voorstellen die ik doe.

Waar staat jouw boekenkast?

Nou, ik heb er meerdere. In mijn huiskamer heb ik een boekenkast met daarin de boeken die van betekenis voor me zijn. Bijvoorbeeld boeken die ik als kind graag las, boeken die tijdens mijn studie filosofie van betekenis zijn geweest. Boeken die ik heb gekregen van vrienden. Maar omdat ik een vrij kleine boekenkast heb, liggen er ook nog boeken in een andere kast.

In mijn werkkamer in de Tweede Kamer heb ik een boekenkast met daarin de boeken die voor mijn werk relevant zijn. Heel veel onderwijsboeken dus, en boeken over politiek. Maar ook boeken van bijvoorbeeld ervaringsdeskundigen in de jeugdzorg. 

Welke genres lees je graag en welke juist niet?

Om eerlijk te zijn ben ik een groot fan van fantasy en fictie. Als kind al was ik dol op sprookjes, en nog steeds lees ik heel graag over andere werelden, mythologische wezens en verhalen over de verre toekomst. Maar boeken over filosofie lees ik ook nog steeds graag.
Helaas lukt het door mijn werk heel weinig om boeken te lezen, en als ik weer lees, dan is het vaak een boek dat ook nuttig is voor mijn Kamerwerk.

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

Onlangs heb ik in een tweedehands boekwinkel een aantal boeken gekocht van de Vlaamse schrijver Hubert Lampo, zoals De komst van Joachim Stiller. Mijn afstudeerwerk op de middelbare school ging over het magisch-realisme in de literatuur, en het werk van Lampo is hier natuurlijk doordrenkt van. Ik vond het als tiener altijd heel interessant om te zien hoe archetypen en symboliek in verschillende van zijn werken opdoken.

Welk boek vind jij een aanrader?

Van een heel andere orde is het boek Nora & Co, dat ik onlangs kreeg van de vader van Nora, die het ook schreef. Het is een enorm aangrijpend boek over zijn dochter Nora, die inmiddels overleden is.

Als vader en journalist beschrijft hij haar gevecht en dat van een aantal andere meiden tegen hun eetstoornis. Het geeft een inkijkje in hoe hij deze strijd als vader meemaakt, maar hij zoekt tegelijkertijd naar antwoorden op de vraag of de hulp die in Nederland wordt gegeven aan deze meiden wel de juiste is. Het greep me naar de keel, omdat Nora inmiddels is overleden, maar ook omdat ik als Kamerlid zoveel meiden tegenkom die dagelijks vechten, en volledig vastlopen.   

Welk boek is je dierbaar?

The Open Society and its Enemies van de filosoof Karl Raimund Popper. Ik heb dit boek gekozen om mijn afstudeerscriptie over te doen. Popper schreef in dit boek over de waarde van een democratische samenleving en hoe we die samenleving moeten beschermen tegen vijanden. Het heeft een persoonlijke invalshoek omdat hij het schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij uit Europa was gevlucht omdat zijn ouders Joods waren. Maar het is onverminderd actueel, want nog steeds wordt de democratie ondermijnd.

Wat is of was je favoriete kinderboek?

Mijn favoriete kinderboek op dit moment is Tante Rikies onmundig mooie verhalenboek omdat ik er zelf aan heb meegeschreven! Het is een initiatief van de organisatie van de Zwarte Cross, om het Achterhoeks dialect te bevorderen.

Ik kom zelf ook uit de Achterhoek, vandaar dat ze me hebben gevraagd om ook een bijdrage te leveren. Dat lijkt makkelijker dan het is, kwam ik achter, want hoe schrijf je nu eigenlijk een kinderverhaal?
Ik ben ter voorbereiding naar de bibliotheek geweest om een tijd op de kinderafdeling rond te snuffelen. Uiteindelijk heb ik een verhaal geschreven over een kinderboerderij, waar alle dieren er achter komen dat je maar beter gezamenlijk besluiten kunt nemen. Door rekening te houden met elkaar. In die zin sluit het mooi aan bij waar m’n scriptie over ging, alleen dan een stuk simpeler verteld natuurlijk.

Welk boek heb je recentelijk nog cadeau gedaan en aan wie gaf je dit?

Onlangs ging ik op bezoek bij een jongere die met zichzelf in de knoop zit en al lange tijd in een jeugdzorginstelling woont. Ze vertelde me vooraf dat ze weinig plezier meer had en ook luisteren naar muziek, het kijken van een film, of het lezen van een boek niet meer lukte omdat haar hoofd zo vol zat. Daarom heb ik een stripboek van Garfield voor haar meegenomen. Korte stripjes, waar je weinig concentratie voor nodig hebt. Hopelijk zorgt het voor een kleine lach zo nu en dan.