Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De boekenkast van … Lucia van den Brink

Geschreven op donderdag 30 juli 2020

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Aangenaam! Ik ben Lucia van den Brink. Schrijver van de debuutroman Niemand zoals hij. Mijn boek heeft een schitterende omslag met opvliegende kraanvogels en gaat over een jonge vrouw op zoek naar haar opa in Japan. Deze roman behaalde de shortlist van de Hebban debuutprijs.

Waar staat jouw boekenkast?

In mijn woonkamer. Daar waar anderen een grote televisie hebben, heb ik mijn boekenkast. De kast is bijna tien keer zo groot als de televisie. Ik denk dat dat een hoop over mij zegt en iedere keer dat ik de woonkamer binnenloop en dat zie voel ik me het rijkste en gelukkigste mens op de wereld.

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

Ik heb het boek Uit het leven van een hond gekocht van Sander Kollaard, omdat het de Libris Literatuurprijs heeft gewonnen. Daarnaast ook het nieuwe boek van Otessa Moshfegh, De dood in haar handen. Ik heb haar vorige boek Mijn jaar van rust en kalmte met veel plezier gelezen over een vrouw die een jaar probeert te slapen. En ik heb het boek van debutant Renée Kapitein op mijn leeslijst, Waarom we huizen bouwen, omdat ik heel nieuwsgierig werd naar haar, omdat ze haar hele eerste hoofdstuk schrijft over dingen die allemaal moeten en ik dat erg herkenbaar vond.

Ik lees alles behalve populaire non-fictie boeken die vertellen hoe je je leven moet leven (bedenk ik zelf wel), hoe je je werk het beste gedaan krijgt (bedenk ik ook zelf wel) of autobiografieën over bekende mensen (je bent al bekend, wil je nóg bekender worden?).

Lucia van den Brink

Welk boek vind jij een aanrader?

Mijn favoriete boek is Kafka op het strand van Haruki Murakami, dat raad ik iedereen aan. Een fijn coming-of-age verhaal over een jongen die iedere dag naar een bibliotheek gaat en een man die met katten kan praten. Fantastisch, met een tikje magie.

Verder heb ik onlangs de Portugese schrijver en dichter Fernando Pessoa ontdekt en heb ik ontzettend genoten van zijn boek Het boek der rusteloosheid waarin hij een inkijkje geeft in zijn innerlijke wereld vol dromen, angsten, gedachten en theorieën. En je je voor even, terwijl je het leest, hem waant.

Een ander boek dat me verraste vorig jaar was Het verhaal van een huwelijk van Geir Gulliksen, waarin hij liefdevol probeert na te gaan waarom zijn vrouw is vreemdgegaan.

Qua Nederlandse schrijvers vind ik de boeken van Jaap Robben (bijvoorbeeld Birk) erg mooi qua symboliek en stilistisch strak. En laatst las ik het debuut De Kaalvreter van Machteld Siegmann wat me ook erg raakte. Dat zat hem vooral in de details. En verder houd ik van de boeken van Alex Boogers omdat hij regelmatig schrijft over vechtsport.

Welk boek is je dierbaar?

Het debuut van Samantha Stroombergen, De witte kamer, dat ik voor haar meelas toen ze nog geen officiële schrijver was. We staken elkaar altijd een hart onder de riem: dat het één van ons ooit zou lukken om te debuteren. Inmiddels heeft haar thriller ‘De Gouden Strop’ gewonnen voor het beste spannendste boek van Nederlandse bodem, zijn we samen naar het boekenbal geweest en mag ik alweer met haar derde boek mee proeflezen!

En daarnaast: Rebecca Solnit, A field guide to getting lost, vond ik een erg mooi boek over verdwalen in de natuur. Ik droeg het bij me op vakantie toen ik zelf verdwaalde, en ik bang werd. Het was een soort niemandsland waar ik liep, en ik had lang niet genoeg water en zonnebrand bij me om het lang uit te houden. Uiteindelijk gaf ik me eraan over, verdwaalde ik in het verdwalen zelf, en kwam ik heelhuids thuis.

Wat is of was je favoriete kinderboek?

Mathilda van Roald Dahl, omdat ze gepest werd en de macht terug kon grijpen met haar krachten. Ik droomde daar stiekem ook van…

Welke genres lees je graag? En welke juist niet?

Ik lees echt veel door elkaar. Voornamelijk literaire romans, soms gedichten, soms korte verhalen, soms thrillers, soms essays. Alles behalve populaire non-fictie boeken die vertellen hoe je je leven moet leven (bedenk ik zelf wel), hoe je je werk het beste gedaan krijgt (bedenk ik ook zelf wel) of autobiografieën over bekende mensen (je bent al bekend, wil je nóg bekender worden?).

Welk boek heb jij cadeau gedaan en aan wie gaf je dit?

Ik gaf het boek van de Boeddhistische monnik Haemin Sunim, De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt, cadeau aan een vriendin met een burn-out. Het leest eenvoudig, steekt je een hart onder de riem en heeft prachtige illustraties.