Wolfie Andy Harkness
De crèche Elle van Rijn
De bibliotheek van Parijs Janet Skeslien Charles
Ik ga bij Japie wonen Rindert Kromhout
Noorderlicht Mariska Overman
Vlinder Miriam Bruijstens
Vermist Loes Leeman
Het geheim van de wifi Angelique van Dam
Goud & Lavijn Kim Bonefaas
Geloof mij J.P. Delaney
Een klein gebaar Lucy Dillon
De Hot Daddy List Madelein Kerseboom
Eendje Smeerpoets Steve Smallman
Een onfortuinlijke geschied... Grace Hitchcock
Het boek van jou en mij Fionnuala Kearney
Onder de sterren van Montpe... Marina Folkers
Fee Fleur tovert met dieren Marianne Witte
De kliniek Martine Kamphuis
Prachtig gebroken Ad van de Lisdonk
Ik weet niet wat ik zeggen ... Mariska Overman en Rob Brun...
Cinder & Ella Kelly Oram
Floor breekt de regels Marjon Hoffman
Voorlezen met Kolletje en Dirk Pieter Feller
Onder sterren Klaartje van Setten
Tot snel! Beth O'Leary

De boekenkast van … Madelein Kerseboom

Geschreven op donderdag 4 februari 2021

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Madelein Kerseboom (1989), schrijfster van feelgoodromans: Boeken over serieuze onderwerpen in een romantisch jasje.
In het dagelijks leven ben ik moeder van Eliza (2 jaar), vrouw van Ruud en ik schrijf dus veel.

In 2018 verscheen mijn debuut De Hot Daddy List, in 2019 Verleidelijk lekker en in de zomer van 2020 Vol verwachting.
Met drie romans en een vierde onderweg zou je kunnen zeggen dat mijn schrijfcarrière pas net is begonnen.
Ik vind het de leukste baan die er is en het valt goed te combineren met mijn ziekte (de ziekte van Ménière). Daar heb ik ook mee te maken in het dagelijks leven, maar gelukkig niet elke dag even erg.

Mijn boeken zijn standalones. Je hoeft ze dus niet in een bepaalde volgorde te lezen. De enige overeenkomst is het genre: feelgood. Maar, ze zijn wat zwaarder dan je misschien gewend bent van feelgoodboeken. Door de keuze van heftige onderwerpen (zoals bijv. een kinderwens, ivf, afvallen, ziekte, rouw, een ongeplande zwangerschap, second love) geef ik de boeken als het ware een “diepere laag”.

Waar staat jouw boekenkast?

Nou, ik heb niet per se een boekenkast. Wel een kast op mijn schrijfkamer waar mijn eigen boeken een mooi plekje hebben en daarnaast heel veel rondslingerende boeken door het hele huis verspreid. Misschien zou een centrale plek handiger zijn, maar eigenlijk vind ik het wel wat hebben, omgeven door stapels boeken. Eliza heeft al een aardige verzameling kinderboeken. Haar boeken zitten in een mand op haar kamer en in een kist in de woonkamer.

Welke genres lees je graag en welke juist niet?

Vroeger las ik vooral veel chicklits. De feelgoodboeken van nu. Daar zijn thrillers en non-fictie bijgekomen. Boeken over spiritualiteit en zelfontwikkeling vind ik tegenwoordig ook erg leuk.

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

Het laatste boek dat hier in huis binnenkwam was Start vandaag met lichter leven van Robert Bridgeman. Ik had het op mijn wensenlijstje staan en kreeg het boek van mijn ouders. Ruud kreeg tegelijkertijd De Wim Hof methode, die stond op zijn lijstje. Hij heeft het uit, dus binnenkort begin ik aan Wim.
Het laatste boek dat ik zelf kocht was Huidpijn van Saskia Noort.

Welk boek vind jij een aanrader?

Voor kinderen vind ik De gele ballon van Charlotte Dematons echt heel leuk. Het is een boek waarin van alles te zien is en je steeds op zoek moet gaan naar een gele ballon, een blauw autootje ed.
Eliza is er helemaal gek op, maar ook als volwassene raak je niet uitgekeken.

Als schrijfster is het misschien goed om ook een boek mét woorden aan te raden. Eigenlijk vind ik alles van Chantal van Gastel, Saskia Noort, Esther Verhoef en Marion Pauw leuk.

Welk boek is je dierbaar?

Toen de ziekte van Ménière net bij mij geconstateerd was (2012) stond m’n leven behoorlijk op zijn kop. Zowel letterlijk als figuurlijk, want mijn evenwichtsorgaan werkt niet goed. Het was een zware periode. Ik kwam van de een op de andere dag ziek thuis te zitten, kon mijn opleiding niet afronden (ik werd een paar maanden voor het afstuderen van m’n pabo diploma ziek) en ineens stonden mijn toekomstplannen op losse schroeven.

De boeken die mij er in die tijd doorheen sleepten waren die van Chantal van Gastel. In haar boeken schept ze de wereld net een beetje mooier dan dat die in werkelijkheid is en dat was precies wat ik op dat moment nodig had. De Zwaar-serie is mijn favoriet. Ik kon me aan Chantals boeken optrekken en het leek me geweldig dit ooit voor andere lezers te kunnen betekenen met mijn eigen boeken. Ik denk dat een boek de kracht heeft om bij de juiste lezers terecht te komen. We hebben toch allemaal weleens dat we iets lezen wat precies op dat moment van toepassing is?

Op goede dagen begon ik te schrijven aan iets wat ik toen echt nog geen boek noemde. Het was gewoon heerlijk om een wereld op papier te creëren en daar helemaal in op te gaan. Misschien was mijn schrijverschap in het begin dus wel een vlucht uit de realiteit.
Het word-document werd steeds langer en op een gegeven moment gaf ik het de titel: verwoestend verlangen. Gelukkig is het nooit onder die titel uitgekomen. Ik raapte al mijn moed bij elkaar en stuurde het verhaal naar een aantal uitgevers. Er gebeurde een wonder, niet veel later lag De Hot Daddy List in de winkels.

Wat is of was je favoriete kinderboek?

Blauwe plekken is een boek dat veel indruk heeft gemaakt.
Verder was ik verzot op de boeken van Annie M.G. Schmidt en Carry Slee.

Eliza vindt de boeken van Nijntje erg leuk, maar ook De mooiste vis van de zee en de boeken over Kikker van Max Velthuijs.
Regenboog, dat is dus de mooiste vis van de zee, noemt ze Miemieno. Geen idee waarom. Maar ik moet regelmatig Miemieno voorlezen.

Welk boek heb je recentelijk nog cadeau gedaan en aan wie gaf je dit?

Mijn zus is zwanger van haar eerste kindje en we hebben haar onlangs het Oei, ik groei boek gegeven. We hebben dit boek een tijdje terug ook cadeau gedaan aan een zwangere vriendin.
De gele ballon geef ik weleens als kraamcadeautje. Die doet het altijd goed. Verder doe ik mijn eigen boeken weleens cadeau via winacties op mijn social media.