Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De boekenkast van … Margje Woodrow

Geschreven op donderdag 14 januari 2021

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Margje Woodrow, schrijfster van jeugdthrillers als Snitch, Buitenspel en Fake Trip die verslonden worden door tieners. Ik bezoek vaak en met veel plezier leerlingen op middelbare scholen om te vertellen over het schrijverschap en te brainstormen over nieuwe verhalen. Leerlingen geven mij input.

Ik leef samen met Geoff en onze tieners Micky en Holly. Wandelen in de Drunense duinen doe ik graag met onze honden Bobby en Tommy. Ik hou van leuke dingen doen met mijn gezin, mijn familie en vrienden. Bakken, koken, lezen, Netflixen, concerten bezoeken zijn mijn favoriete bezigheden. Ik ben vijftien jaar leerkracht geweest van groep 8. Juf zijn was geweldig, maar de combinatie schrijven, scholen bezoeken en een gezin werd too much. Daarom heb ik er een paar jaar geleden voor gekozen om mezelf volledig op het schrijven te richten.

Waar staat jouw boekenkast?

Om onze schuifdeuren tussen de keuken en woonkamer hebben we een boekenkast die gevuld is met zelf gekochte, gegeven, gekregen en geschreven boeken. Sowieso vind ik het leuk om boeken cadeau te doen. Als kraamcadeautje geef ik negen van de tien keer een mooi prentenboek.

Welke genres lees je graag en welke juist niet?

Ik lees allerlei genres. Fictie, non-fictie. Thrillers, romans, kookboeken, YA-boeken; ik wissel het af. Ik ben wel een echte vakantielezer (of bij mooi weer in de tuin). Dan heb ik echt de rust om te lezen en meestal verslind ik zo’n zes boeken.

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

Mijn laatste aanwinsten: Flavour van Ottolenghi, de YA-roman Dash&Lily, deel 1 en 2 (voor mijn dochter Holly) de roman Ik ben er niet van Lize Spit (voor mezelf) en de roman Uit het leven van een hond van Sander Kollaard (voor Micky).

Welk boek vind jij een aanrader?

Het jeugdboek Trash van Andy Mulligan is mijn favoriet. Het is een superspannend en mooi verhaal over drie jongens die op de vuilnisbelt in een sloppenwijk een belangrijk document vinden. Ze proberen de eigenaar te vinden, maar het brengt ze in levensgevaar. Toch vinden ze dat ze door moeten zetten. Hun drijfveer: ‘Fight for justice’ en ‘Because it’s right’. Het wordt een kat-en-muisspel met de corrupte politie. Het einde… magisch mooi.

Welk boek is je dierbaar?

Mijn eigen jeugdthrillers zijn me dierbaar. Het zijn superspannende, vlotte verhalen die dicht bij de belevings-en-leefwereld van jongeren staan. Onderwerpen als vriendschap, over grenzen gaan, groepsdruk, jaloezie, dicht bij jezelf blijven, pesten en opkomen voor een ander spelen een belangrijke rol. Mijn doel is: leesplezier vergroten/jongeren weer aan het lezen krijgen. Ik ben er trots op dat mijn boeken zo graag gelezen worden. Fake Trip maakt dit jaar kans op De prijs van de Jonge Jury 2021.

Wat is of was je favoriete kinderboek?

Lastige keuze. Ik las als kind ontzettend veel. Daantje de Wereldkampioen van Roald Dahl en De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren hebben absoluut een plekje in mijn hart. Doorzettingsvermogen, zorgen voor elkaar… ik denk dat dit mij toen al aansprak. Maar ook smulde ik van de spanning in deze verhalen.
Oorlog zonder Vrienden van Evert Hartman en Oorlogswinter van Jan Terlouw hebben mij ook geboeid. Nog steeds trouwens, want ik herlees deze boeken af en toe.

Welk boek heb je recentelijk nog cadeau gedaan en aan wie gaf je dit?

Gisteren heb ik voor Micky en Holly nog boeken gekocht. Holly is gek op het originele verhaal van Dash&Lily, twee excentrieke jongeren die elkaar via een notitieboekje opdrachten geven. Netflix heeft er een serie van gemaakt, erg leuk om naar te kijken, hoewel Holly aangeeft dat ze de boeken nóg leuker vindt. Komt door dat inkijkje in de hoofden van de personages. Tijdens het lezen leer je de gedachten kennen en beleef je het verhaal echt mee.
Voor Micky heb ik Uit het leven van een hond van Sander Kollaard gekocht. Hij wordt bijna 18. In zijn kinderjaren las hij ongelooflijk veel. Toen hij naar de middelbare school ging werd het wat minder totdat hij de sportbiografieën ontdekte. Nu is hij geïnteresseerd in romans voor volwassenen. Al is hij nog wel aan het ontdekken wát hem dan precies aanspreekt. Ik ben benieuwd hoe hij dit boek gaat ervaren.