De laatste vier dagen Gemma Geurts
De zon, de zee en de sterren Iulia Bochis
Ik ben niet vermist Kashelle Gourley
Hoor je mij? Caja Cazemier en Martine Le...
De droomfabriek Gerwin van der Werf
Veilig door het eerste jaar Beatrijs Smulders
Ontploffende kevers en opbl... Tracey Turner
Perfecte moord Helen Fields
Beer zoekt een beste vriend Peter Horáček
Wildflower Summer 1, In jou... Kelly Moran
Heksenwinkel Kaye Umansky
Unlock! Jason Ward en Cyril Demaegd
Moordspel Erna Barth
Kijk niet achterom Joshilyn Jackson
De onbekende man Chantal van Mierlo
Veilig bevallen Beatrijs Smulders
Gegijzeld Clare Mackintosh
De Opblaasbende, bijna lek! Beth Garrod en Jess Hitchman
Het verkeerde meisje Angelique Haak
Neem mij mee Sarra Manning
De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields

De boekenkast van … Marianne Witte

Geschreven op donderdag 21 januari 2021

©Nelly Verberne

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Mijn naam is Marianne Witte en dit jaar vier ik mijn 25 jarig jubileum als kinderboekenschrijver. Ik heb bijna 30 boeken geschreven: prentenboeken, leesboeken en vooral boeken voor beginnende lezers in groep 3, waarvan de serie over Fee Fleur de bekendste is.
Naast mijn schrijfwerk had ik altijd een parttime baan, in een boekhandel, in de kinderopvang en op de bibliobus. Tot mijn pensioen in 2017 werkte ik in de bibliotheek. Nu verdeel ik mijn tijd zo’n beetje tussen kleinkinderen en schrijven, een ideale combinatie.

Waar staat jouw boekenkast?

Mijn stelling is: in de woonkamer hoort een boekenkast! In ‘het kleine kamertje’, tevens mijn schrijfkamer, staat er nog eentje.

Welke genres lees je graag en welke juist niet?

Van thrillers krijg ik de zenuwen en science fiction boeit me absoluut niet, maar verder heb ik een brede smaak. Psychologische en literaire romans vind ik fijn, maar na een paar ‘moeilijke’ boeken gaan ook de Zeven Zussen erin als koek. En natuurlijk kinderboeken! Volwassenen zouden sowieso meer jeugdboeken moeten lezen. Er zitten zulke pareltjes tussen, die zijn echt een verrijking voor de geest en absoluut niet kinderachtig.


Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

Ik geef graag een boek cadeau, maar gek genoeg koop ik er niet zoveel voor mezelf. Ik ben een echte bibliotheeklezer. In de boekwinkel, de bibliobus en de bibliotheek werkte ik in zo’n enorme boekenkast, dat het hebberige van mijn eigen kast vullen een beetje wegviel. Ik noteer boekentips van vrienden, de krant en de tv, die reserveer ik vervolgens in de bieb. Na mijn pensioen ben ik begonnen met opruimen en zelfs mijn boekenkast dun ik uit. Mijn laatste aanwinst is dan ook: Opgeruimd van Marie Kondo. De bladwijzer zit nog maar op de helft, want opruimen blijkt niet mijn favoriete klusje.

Welk boek vind jij een aanrader?

Ik zal je bewaren van Jeska Verstegen. Dit vind ik zo’n voorbeeld van een jeugdboek dat ook een aanrader is voor volwassenen. Een ontroerend autobiografisch verhaal, prachtig geschreven en met mooie illustraties van de schrijfster, die in het dagelijks leven illustratrice is. Ik ben er trots op dat zij mijn serie over Fee Fleur en ook Kas is kwijt heeft geïllustreerd.

Welk boek is je dierbaar?

Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez. Een van de weinige boeken die ik zeker drie keer heb gelezen. De eerste keer was in de zeventiger jaren, toen ik net in de boekhandel werkte. Er ging daar een heel nieuwe wereld voor mij open. Ik maakte kennis met zoveel schrijvers en boeken en genres, alles zoog ik op als een spons. Dit magische verhaal staat symbool voor het begin van mijn leven met boeken.

Wat is of was je favoriete kinderboek?

Mijn favoriete kinderboek, dat is een lastige vraag!

Ik herinner me dat ik als achtjarige Heidi las en met tranen in mijn ogen tegen mezelf zei: ‘Dit is het mooiste boek dat ik ooit heb gelezen!’
Later las meester Stoer onze klas Nils Holgersson voor en vond ik dat het mooiste boek ooit.

Deze ervaringen zijn ingehaald door nog veel meer fantastische kinderboeken. Zonder al die boeken en schrijvers tekort te doen (Annie M.G. Schmidt! Paul Biegel! Anna Wolz! Simon van der Geest! Jowi Schmitz! Benny Lindelauf!) kies ik dan voor Lampje, van Annet Schaap. Eigenlijk is het een beetje vergelijkbaar met Honderd jaar eenzaamheid, net zo magisch en toch geloofwaardig. Als lezer kun je niet anders dan van de dappere Lampje en haar vrienden houden. Zelfs haar moeilijke vader ga je begrijpen. Een aanrader voor jong en oud. Wat mij betreft een tijdloze klassieker.

Welk boek heb je recentelijk nog cadeau gedaan en aan wie gaf je dit?

Alles is reden voor een feestje een prentenboek van Ingrid en Dieter Schubert en Monique Berndes, cadeau gegeven aan mijn twee kleinkinderen. Zij noemen mij niet voor niks Oma Boek 😊.