De Opblaasbende, bijna lek! Beth Garrod en Jess Hitchman
Het verkeerde meisje Angelique Haak
Neem mij mee Sarra Manning
De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano
De laatste vrouw Chantal van Mierlo
Vergeet mij niet Janny van der Molen
Welkom thuis in Love Heart ... Christie Barlow
De kustmoorden James Patterson en J.D. Barker
Vlo Lex Paleaux
Het verhaal van Donker Marit Kok
Daar ben je dan Ellen Andrea
De verloren jongen Chantal van Mierlo
Niemand zeggen M.J. Arlidge
Ons zwijgen en ons spreken Cathy Bonidan
Het schooltje van Auschwitz Mario Escobar
Ticket to Ride puzzelboek Richard Wolfrik Galland
Tiffany Dop Tjibbe Veldkamp
Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron

De boekenkast van … Mariska Budding

Geschreven op donderdag 30 april 2020

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Mooie filosofische vraag: wie ben ik 🙂
Om te beginnen: mijn naam is Mariska Budding. Ik ben getrouwd en heb een zoon (11) en woon in een mooie Noord-Hollandse kustplaats.
Ik ben kinder- en jeugdboekenuitgever bij uitgeverij Kluitman sinds 2012 en heb daar in 2015 Pepper Books, een fonds voor volwassenen, opgezet.
Van kleins af aan hou ik van letters, verhalen en boeken. Op mijn achtste begon ik een dagboek en als ik het nu nog wel eens nalees, zie ik weer de onschatbare waarde van het woord en het verhaal. Een verhaal brengt je in allerlei werelden en periodes die je anders niet zou kennen of vergeten zou zijn; lezen vergroot je wereld in alle opzichten. Ik lees dus veel en graag. Ook voor mijn werk natuurlijk.

Waar staat jouw boekenkast?

In ons huis staan meerdere boekenkasten, en vooral stapels boeken die op een boekenkast liggen te wachten. Na onze verhuizing staan er helaas nog heel veel dozen met boeken op zolder. Mijn meest recente boeken liggen op mijn nachtkastje.

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

Ik heb net Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan gekocht van Ischa Meijer, samengesteld en ingeleid door Ronit Palache. Omdat ik deze man altijd enorm interessant heb gevonden, een waanzinnige interviewer en schrijver, en ik dus ook benieuwd was naar dit boek.

Welk boek zou iedereen in de kast moeten hebben staan?

Iedereen zou zijn eigen lievelingsboek in de kast moeten hebben staan. De titel die aan het begin stond van alle boeken die daarna gelezen zouden worden, zodat je er steeds weer aan herinnerd kan worden hoe fijn lezen is! En dat het zo mooi is dat voor iedereen dat lievelingsboek weer anders kan zijn.

“Een stukje boekenkast van thuis.”

Welk boek is je dierbaar?

Een dierbaar boek is Liefdeleven van Marcellus Emants. Ik was een jaar of vijftien toen ik het las. Het was op de middelbare school en in een prachtige zomer. We gingen vaker met de klas buiten lezen tijdens het vak Nederlands. Ik weet nog dat ik zo in het boek opging, dat ik de tijd vergat en een half uur te laat in de volgende les kwam. De hele omgeving was verdwenen en ik had niet gemerkt dat iedereen naar binnen was gegaan. Later bleek dat ze me ook nog hadden geroepen.

Wat is of was je favoriete kinderboek?

Spaghetti van Menetti (auteur: Kees Leibbrandt) is een van de eerste kinderboeken die ik stukgelezen heb. Voor die tijd werd ik veel voorgelezen uit de boeken van Annie M.G. Schmidt, vond ik ook prachtig, maar wat betreft zelf lezen was mijn favoriete boek toch Spaghetti van Menetti. Waarschijnlijk omdat het steeds weer emoties opriep, ondanks dat ik wist dat het goed af zou lopen.

Welke van de boeken in je kast zou je weg willen geven?

Dat is op dit moment Alles wat was van Stine Jensen. Het boek gaat over rouw en afscheid nemen. Ik denk dat afscheid nemen voor kinderen – hoe groot en heftig of hoe klein een afscheid ook is – altijd lastig is, omdat er vaak geen woorden voor te vinden zijn. Dit boek helpt daarbij, om te leren praten over wat je voelt. En het boek biedt ook troost en hoop. De prachtige illustraties zijn van Marijke Klompmaker.

Wie zou dat boek van je krijgen en waarom?

Ik gun dit boek alle kinderen en volwassenen.