Het Hoogtepunt Saskia M.N. Oudshoorn
Noem geen namen Astrid Sy
Vervlogen Marijke Verhoeven
De bedrogene Kiera Cass
Val voor jou Tijan
Met een beetje geluk Tamara Haagmans
Boutje van de rommelberg Mirjam Oldenhave
Leuke nieuwe buren Jane Fallon
Perfect match Patricia Snel
De dikke Vlo en Stiekel Pieter Koolwijk
André Kuipers en De Kleine ... André Kuipers
Wreed spel Angela Marsons
Loslopen Laura van der Haar
Hallo, hallo, wie brult daa... Harmen van Straaten
Mijn beste vriendenboek Emma Thyssen
Mind games Leona Deakin
Een vreemdeling op Wyndclif... Sarah Ladd
De club van ons Chariva
Wedden dat ik blijf Marijke Vos
Schaduwleven Kim Moelands
Voetstappen in de donkere n... Rindert Kromhout
De sterren boven Bagdad Gina Wilkinson
Billie en zijn genen Stefan Boonen
De draak die niet van vuur ... Gemma Merino
Eén waarheid Nadine Swagerman

De boekenkast van … Mark Janssen

Geschreven op donderdag 29 april 2021

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Mark Janssen en in het dagelijks leven ben ik auteur en illustrator van kinder- en prentenboeken. In 1997 ben ik afgestudeerd aan de kunstacademie van Maastricht en sindsdien ben ik fulltime freelance illustrator. Vanaf 2016 ben ik gestart met het schrijven van eigen prentenboeken en ondertussen hebben veel van mijn boeken hun weg gevonden naar het buitenland met vertalingen.

Waar staat jouw boekenkast?

Ik heb een boekenkast in mijn woonkamer waar een aantal salontafelboeken liggen; fotoboeken van bijvoorbeeld Jimmy Nelson, Ed van der Elsken en Helmut Newton. Maar ook een aantal dikke pillen over het werk van Rembrandt en een ouderwets boek met tekeningen over de anatomie van de mens. Het zijn over het algemeen boeken die het moeten hebben van het beeld, een soort van ‘Mooiboeken’. Je raadt het al, ik vind beeld heel belangrijk.
Vroeger als kind kon ik uren bladeren door dier encyclopedieën, zonder dat ik een letter las.

De andere boekenkast staat in mijn atelier waar ik werk en die is alleen maar gevuld met kinder- en prentenboeken. Hij is voor driekwart schaamteloos gevuld met de boeken die ik zelf heb gemaakt. Er staan zeker boeken van anderen bij, maar die zijn stukje bij beetje in een hoekje gedrukt door het feit dat ik langzaamaan steeds meer vertalingen van mijn prentenboeken krijg. En die plaats ik er graag bij.

Welke genres lees je graag en welke juist niet?

Ik vind het heerlijk om prentenboeken te lezen; het fascineert mij (beroepsmatig) enorm, hoe anderen het concept ‘prentenboek’ aanpakken. De buitenstaander zal weinig anders zien dan een kinderboek met weinig tekst en een paar leuke tekeningen erbij; lekker makkelijk misschien. Maar voor de liefhebbers en de mensen die er dieper in zitten; het is een kunstvorm die elke leeftijd overschrijdt; het is voor jong én oud; het is een uitgedokterd bundeltje energie dat alleen maar goed werkt als het klopt. In concept, in taal en in beeld. Een zeer genuanceerd evenwicht waar ik tussen de 6 en 8 maanden aan werk. Razend benieuwd ben ik dus wat anderen er mee doen.

De genres van volwassen literatuur die ik leuk vind; historische romans! Een goed verhaal dat ingebed is in een historisch perspectief waarbij ik aan het leven van die tijd even mag deelnemen; graag! In de kinderboeken is Linda Dielemans een auteur wiens verhalen ik graag lees en in de volwassen tak ben ik op dit moment bezig met de boeken van Jean M. Auel over De Aardkinderen.

Haar aquarellen zijn prachtig; haar beeldtaal is stijlvol, artistiek en toch heel benaderbaar voor kinderen. Ik kocht alle boeken van haar en ze lagen als een bijbel op mijn werktafel. Hoe dééd ze dat toch?

Mark Janssen over Lisbeth Zwerger

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

Ik kocht Wonderbos van Medy Oberendorff en Jan Paul Schutten, een non-fictie kinderboek over het (verborgen) leven in het bos. Medy maakte er prachtige potloodtekeningen bij en dat fascineerde mij omdat ik in dezelfde periode aan Altijd Dichtbij bezig was; een prentenboek over rouw, dat ik ook met potlood tekende.

Welk boek vind jij een aanrader?

Ik werd een jaar geleden op social media getipt over een bijzonder prentenboek dat nog niet vertaald was naar het Nederlands. I talk like a river is een adembenemend prentenboek over een jongen die stottert. De auteur is Jordan Scott en het heeft waanzinnig mooie aquarellen van Sydney Smith. Het verhaal is poëtisch en vertederend. De rivier helpt de jongen begrijpen dat het soms goed gaat en soms minder goed. Soms snel, soms langzaam, soms spetterend en borrelend, maar altijd vooruit! Net zoals zijn manier van praten. Prachtige symboliek.

Ik vernam dat uitgeverij Querido binnenkort de Nederlandse vertaling publiceert.

De positieve spreuken en levenswijsheden, plus de prachtige losse inkttekeningen zijn kleine affirmaties en fijne gedachten om de dag mee door te komen. Daar houdt mijn lieve moedertje van haha!

Mark Janssen over The boy, the mole, the fox and the horse van auteur en tekenaar Charlie Mackesy

Welk boek is je dierbaar?

Tijdens mijn kunstacademie-periode raakte ik enorm gefascineerd door het werk van de Oostenrijkse illustratrice Lisbeth Zwerger; haar aquarellen zijn prachtig; haar beeldtaal is stijlvol, artistiek en toch heel benaderbaar voor kinderen. Ik kocht alle boeken van haar en ze lagen als een bijbel op mijn werktafel. Hoe dééd ze dat toch?

Die boeken staan vol met mijn aantekeningen en ik bladerde er laatst nog eens doorheen. Ik heb ondertussen mijn eigen stijl ontwikkeld, maar het gevoel dat ik toen had, dat ik voor een grote reis stond, dat voelde ik weer toen ik het boek opensloeg. Een daarvan was De avonturen van Alice in Wonderland van Lewis Carroll en Lisbeth Zwerger.

Wat is of was je favoriete kinderboek?

De boeken van Jan Terlouw heb ik verslonden. Bij Koning van Katoren en Oom Willibrord zijn de covers op mijn netvlies gebrand. Ik vond deze beelden zo fascinerend! Onwetend toen nog dat ik later ook deze kant op zou gaan. Ik ben ontzettend dankbaar als lezertjes van nu ook bij mijn beelden zo’n gevoel krijgen dat het klopt. Dat wat de tekening laat zien, een poort is naar een andere realiteit. Dat ze vergeten dat de illustratie gemaakt is door een mensenhand. Dát had ik bij deze twee covers van de Jan Terlouw boeken, gemaakt door Ingrid en Dieter Schubert (Oom Willibrord) en Dirk van der Maat (Koning van Katoren).

Welk boek heb je recentelijk nog cadeau gedaan en aan wie gaf je dit?

Ik heb The boy, the mole, the fox and the horse van auteur en tekenaar Charlie Mackesy cadeau gedaan voor mijn moeders verjaardag.

De positieve spreuken en levenswijsheden, plus de prachtige losse inkttekeningen zijn kleine affirmaties en fijne gedachten om de dag mee door te komen. Daar houdt mijn lieve moedertje van haha!