999 vragen aan jezelf Jaarboek
500 appjes die ik niet wil ... Maren Stoffels
Appels vallen niet Liane Moriarty
Heksenwens Kaye Umansky
De vrienden van Sinterklaas Sjoerd Kuyper
Al die dingen, nu jij er ni... Emily Spurr
Voordat je wist wie ik was Jacqueline Bublitz
De beste juf van de hele we... Manon Sikkel
Grote Panda & Kleine Draak James Norbury
Pingwing Rick Meijer
Adams anatomie Adam Kay
Gek op jou Tijan
Nog lange niet M.J. Arlidge
Spekkie en Sproet: Het gehe... Vivian den Hollander
Later wil ik klein worden Job van Gelder
De ALLES wat je worden wil ... Kees de Boer
Nooit meer bang Gaby Rasters
Vuurspuwen Caja Cazemier
De roadtrip Beth O'Leary
Kiekeboe Chris McGeorge
Slaap maar zacht Linda Jansma
Royal Horses 1, De kroon en... Jana Hoch
De verdwenen dochter Sara Lövestam
Mijn eerste zeedierenboek Zoë Ingram
Abel en Ad Emily Gravett

De boekenkast van … Marleen Hartog

Geschreven op donderdag 17 september 2020

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Mijn naam is Marleen Hartog. Je zou me kunnen kennen van de psychologische thriller Skoftig of een van mijn eerder uitgebrachte non-fictieboeken. Ik richt me sinds 2019 volledig op het schrijven van thrillers. Dat doe ik grotendeels vanuit een houten huisje midden in de natuur, waar ik samen met mijn man, zoon en poes woon. Daarnaast reis ik heel graag en met mijn laptop en internet bij de hand kan ik overal werken.

Waar staat jouw boekenkast?

Mijn boekenkast staat in de woonkamer, het is een ingebouwd exemplaar dat net als de muren van hout is. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden. Je verwacht dan misschien een grote boekenkast in mijn huis, maar niets is minder waar!

Ooit droomde ik van enorme houten boekenkast, zo een met een trappetje. Ik was goed op weg met het verzamelen van de inhoud van die boekenkast, maar na een na een burn-out kwam de minimalistische levensstijl op mijn pad. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik bewust kleiner ben gaan wonen. Langzaamaan heb ik steeds meer boeken weggegeven. De boeken die nu heb, zijn stuk voor stuk waardevol voor me.

Welke genres lees je graag en welke juist niet?

Thrillers zijn favoriet. Ik heb een groeiende lijst met auteurs van wie ik het liefst elk boek wil lezen. Daarnaast lees ik graag non-fictieboeken op het gebied van schrijven, persoonlijke ontwikkeling, mindset en ondernemerschap.
Historische romans trekken me absoluut niet, net zomin als fantasy. Ook een biografie pak ik niet vaak uit het schap. De keren dat ik een uitstapje maak, wordt het meestal een roman.

Ik denk dat er in elk genre uiteindelijk wel boeken te vinden zijn die me aanspreken. Het punt is dat er alleen al binnen mijn favoriete genres zoveel keuze is, dat ik niet uitgelezen raak 🙂

Als een op het oog voor mij zeer oninteressant boek dát teweeg kan brengen, dan vind ik dat heel bijzonder.

Marleen Hartog

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

Miljonair met een gewone baan, geschreven door Oeds-Jan Postma. Ik kocht het boek niet vanwege de titel – ik heb immers de meest geweldige baan die ik me kan voorstellen en dat zal ik nooit als gewoon bestempelen. De reden dat ik dit boek kocht is omdat ik me wil gaan verdiepen in beleggen en financiële investeringen. Er zijn op dat gebied zoveel mogelijkheden, dat ik niet wist waar ik moet beginnen. Mijn schoonzus tipte me dit boek.

Welk boek vind jij een aanrader?

22-11-1963 van Stephen King. King is volgens mijn bescheiden mening een fantastische schrijver, maar dit boek trok me totaal niet aan om op te pakken. Ik houd over het algemeen niet van boeken over politiek of geschiedenis. Verhalen waarin door te tijd wordt gereisd, vind ik ongeloofwaardig. Althans, die overtuiging heb ik me eigen gemaakt. 

Laat dit boek nu net deze drie thema’s beslaan… Door vele aanbevelingen ben ik overstag gegaan. Ik was direct verkocht en heb deze dikke pil verslonden!
Als een op het oog voor mij zeer oninteressant boek dát teweeg kan brengen, dan vind ik dat heel bijzonder.

Welk boek is je dierbaar?

Alle boeken die ik bewaar zijn me dierbaar. Als ik er nu een moet kiezen, dan is dat Chicken soup for the writer’s soul. Ik ontdekte de ‘kippenvel voor de ziel’-boeken (je hebt ze over vele onderwerpen) toen ik in Engeland bij een Amerikaans gezin als au pair werkte. In de zomer mocht in mee naar Californië. Daar ontdekte ik een immense boekwinkel waar ik vele uren heb doorgebracht en daar kwam ik dit boek tegen. Als ik terugdenk aan deze fantastische periode, heb ik helemaal niet het idee dat ik op dat moment zo sterk droomde van een leven als schrijfster. Het boek vertelt een ander verhaal.

Chicken soup for the writer’s soul staat vol met korte verhalen van mensen over een bepaald aspect van het schrijverschap. Eerlijke, ontroerende, hoopvolle, hilarische en bijzondere anekdotes. Het vrolijkt me altijd op om een aantal stukjes te lezen.

Wat is of was je favoriete kinderboek?

Pippi Langkous is mijn heldin, hoewel ik de boeken die over haar geschreven zijn niet eens zo vaak gelezen heb.
Als kind las ik graag alles van Paul van Loon en R.L. Stine. Ook de serie De Vijf van Enid Blyton verslond ik. Maar als ik echt maar een boek zou mogen kiezen, is dat Matilda van Roald Dahl. Een positieve eigengereide boekenwurm die op haar eigen weg vindt in het leven. Het boek zit vol fantasie, humor, avontuur, levenslust en inspiratie en dat resoneerde als kind al met me.

Welk boek heb je recentelijk nog cadeau gedaan en aan wie gaf je dit?

Ik ben moeder, een boek van Susan Marletta-Hart. Deze heb ik een aantal keer cadeau gegeven aan vriendinnen of aan hen uitgeleend (het boek is niet zo gemakkelijk meer nieuw te verkrijgen).
Het boek richt zich op het eerste jaar van het moederschap. Hoewel de auteur boeken over hooggevoeligheid schrijft, is dit onderwerp niet iets wat in Ik ben moeder expliciet wordt benadrukt. Het boek gaat over de gevoelens en emoties die er komen kijken bij het pasverworven moederschap. Hoe om te gaan met stress, je energie, slaap-, huil- en eetproblemen? Hoe ga je om met onzekerheden? En hoe bewaak je je eigen grenzen?

Dit was destijds een verademing om te lezen. Hier ging tenminste niet alles volgens het boekje of volgens een bepaalde sociale standaard. Ik ben moeder werd mijn bijbel nadat mijn zoon was geboren. Als ik het even niet meer wist, las ik in dit boek. Enorm geruststellend en relativerend.