
Schrijver Michiel Geurtse zit niet stil! Je kunt hem kennen van de romans Piet Kreel is nog wel en Tom Kreel is nog steeds op zwart.
Ook schrijft hij columns voor verschillende platformen waaronder zijn eigen website michielziet.com
Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?
Dat zijn er twee! Aangezien ik ook wekelijks de bibliotheek leegroof 🙂
Via de bieb: Heksenjongen geschreven door Kelly Barnhill, voor liefhebbers van fantasierijke boeken kan ik dit jeugdboek absoluut aanraden! Barnhill schreef ook Het meisje dat de maan dronk, ook een topper. Haar schrijfstijl zorgt ervoor dat je bij pagina 2 al helemaal in het verhaal zit. En wat een verhaal!
Eigen aanwinst: Totaal wat anders: Herman Finkers – De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door, laatste uitgave. Ik ben enorm fan van Finkers. We hebben ook wat overeenkomsten, beide uit Almelo, beide liefhebber van humor en beide in het theater… hij op het podium en ik in de zaal als publiek. Ik heb dus ook álles van Finkers… nou ja, bijna alles. Ik zoek nog een boekje uit begin jaren 80: Op zwart zangzaad. Mocht iemand deze ergens weten te vinden, denk aan mij!
Welk boek zou iedereen in de kast moeten hebben staan?
Poeh! Lastig. Ik kan natuurlijk heel slim Piet Kreel is nog wel en Tom Kreel is nog steeds zeggen haha. Het boek wat bij iedereen in de kast zou moeten staan is natuurlijk smaak, maar dan ga ik voor realistisch en tip ik iedereen Martin Bril – Het evenwicht, waarin Bril zijn laatste dagen beschrijft van zijn ongeneeslijke ziekte en daarbij zijn kijk op het leven en de dood. Hoe dichter je bij het einde komt van het boek, voel je hoe dichter je bij zijn eigen komt. Indrukwekkend.

Welk boek is je dierbaar?
Dat is een serie: Poort des Doods – Weis and Hickman.
Als jochie was ik gek op draken (nog steeds) en op boeken vol fantasie, of fantasy zoals het genre heet.
Destijds was de keuze bij de boekenwinkel niet echt om blij van te worden.
Nu zal ik misschien wat mensen op de tenen trappen, maar boeken als Lord of the rings en al die namaak, trokken mij niet. Te langdradig, te saai en veel te veel gedetailleerd. In een tijd dat er geen Ebay of Bol was, was het lastig uitfigulieren wat nu een goed boek was. Totdat ik ergens in een boekwinkel in Enschede als een magneet toegetrokken werd naar een boek met op de cover een draak die uit kolkend lava oprees. Dit bleek deel 3 te zijn uit de Poort des Doods serie.
Impulsief pakte ik het boek en zonder het amper te bestuderen nam ik hem mee naar de toonbank. Deze moest ik hebben! Waarom? Geen idee!
De boekhandelaar adviseerde me om toch echt met deel 1 te beginnen. Hoe mooi ik de cover van deel 3 ook vond. Hij beloofde mij dat ik er geen spijt van zou krijgen en zo ging ik overstag… En heb alle delen uit deze reeks verslonden… meerdere malen!
Wat is of was je favoriete kinderboek?
Snuf de hond! Waarom? De oud-Nederlandse manier van taalbenadering hield ik van als jochie. Bijvoorbeeld een zinnetje als: zij aten hun proviand… ja dat vond ik geweldig!
De sfeer van Nederland van vroeger. Dat het ieders hond kon zijn. Het idee dat het bij je in de buurt kon afspelen. Kortom een heerlijk Nederlands boek vol avontuur!
Welke van de boeken in je kast zou je weg willen geven?
Ik geef niet heel snel boeken weg… dat is voor mij net zoiets om me te vragen me kaal te scheren. Maar als ik boeken zou weggeven dan zou het denk ik De Klifkronieken zijn. Die zou ik dan geven aan een basisschool, in de hoop dat ook zij gegrepen worden door het avontuur en dat alles mogelijk is in een boek. Elke wereld kan verzonnen worden. Dat zou ik ze dan meegeven. Wanneer er dan een paar kinderen door gegrepen zouden worden en meer gaan lezen, dan hebben de boeken waarde gehad.