De Puzzelman Nadine Matheson
Ik zie je tussen de wolken Maren Stoffels
19% kans op geluk Yvanka van der Zwaan
De regels van Floor- Nooit ... Marjon Hoffman
Livestream Buddy Tegenbosch
Alles wat ik vinden wil Nicole Deese
Vinnige zeemeerminnen Sibéal Pounder
The Glittering Court Richelle Mead
Spekkie en Sproet en de gro... Vivian den Hollander
Van het hart Inge van der Krabben
Skoftig Marleen Hartog
De sleutel Kathryn Hughes
Bijenboek Charotte Milner
Heksenweek Kaye Umansky
Help! Een klas zonder meester Ilona de Lange
De droom van de bibliotheca... Kim Vogel Sawyer
Het dubbele geheim van de f... Sandrine Destombes
Dicht, een klein verhaal Karin Ramaker
De baas Vi Keeland
Het lied van mij en jou J.D. Barrett
Wolfie Andy Harkness
De crèche Elle van Rijn
De bibliotheek van Parijs Janet Skeslien Charles
Ik ga bij Japie wonen Rindert Kromhout
Noorderlicht Mariska Overman

Interview met Barbara Jurgens

Geschreven op vrijdag 9 oktober 2020
“Tijdens het signeren van ‘De wolventemmer'”

Naast deze website, werk ik ook nog op een hele grote school voor speciaal onderwijs, zowel basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. Als vaste invaller kom ik in alle groepen.

Laatst had ik een leerling (14) in de klas die niet verder kon met haar eigen werk voor Nederlands. Mijn collega en ik gaven haar een alternatieve opdracht: een boek/auteur uitkiezen en vragen gaan bedenken voor een interview. Ik zou dan proberen in contact te komen met de betreffende auteur om te vragen of die de vragen ook echt wilde beantwoorden.

De leerling begon niet heel enthousiast aan deze opdracht (“ik lees nooit!”) maar begon toch aan haar opdracht. Ze koos De wolventemmer uit en de auteur, Barbara Jurgens, reageerde direct enthousiast op mijn bericht. Natuurlijk wilde ze de vragen beantwoorden!


Hieronder het resultaat!

Hoe bent u aan de titel ‘De wolventemmer’ gekomen?

“Ik las ooit een historisch boek, waarin wolventemmers werden beschreven in het middeleeuwse Frankrijk. Het waren vreemde lieden, een soort rattenvangers, maar dan met wolven! Ze trokken rond over het platteland, spelend op een fluit, met een troep wolven achter zich aan die ze ‘getemd’ hadden. Zo boezemden ze de mensen veel angst in, en konden hen laten doen wat ze wilden.

Men dacht dat wolventemmers magische krachten hadden.
Ik vond dit zo’n superspannend gegeven. Daar ben ik op door gaan fantaseren. Zeker toen, zo’n jaar of vijf, zes geleden, de eerste wolf in Nederland gespot werd…”

Waarom heeft u dit boek geschreven?

“Ik heb dit boek geschreven omdat ik een enorme fascinatie heb voor wolven.
Ik vind de wolf een schitterend dier. Trouw, sociaal, slim, volhardend. Van wolven kunnen wij leren. Hoe je voor je familie moet zorgen, bijvoorbeeld. De wolf hoort bij ons, mensen. Niet in gevangenschap, maar in vrijheid. Niet te dichtbij, maar wel in onze nabije omgeving.

Europa, Nederland is zo erg aangeharkt/volgebouwd dat er geen plaats meer is voor wilde dieren. Dat moet anders. En natuurlijk zijn er felle tegenstanders, zoals boeren, die hun vee opgegeten zien worden. Maar als wij natuurgebieden willen beschermen, is de wolf een broodnodig onderdeel van het ecosysteem.”

Wat is uw favoriete boek?

“Jeugdboek? Pippi Langkous en Kruistocht in Spijkerbroek. Ik denk dat je wel begrijpt waarom! Later vond ik ook Waterschapsheuvel erg indrukwekkend.”

Welke boeken heeft u allemaal geschreven?

De Wolventemmer 1 en 2: Opgejaagd. Lees dat boek, het is minstens net zo mooi als deel 1!

De Wilde Wereld van Benjamin Bontje, een spannende komedie over Amsterdamse stadsratten.

Hond vs. Kat, mijn nieuwste boek welke in het voorjaar uitkomt. Voor iets jongere kinderen.

Zoals je ziet schrijf ik graag over dieren, liefst dieren die in het verdomhoekje zitten 🙂 Vaak ten onrechte, want net als wolven zijn bijvoorbeeld ook ratten hele bijzondere en intelligente dieren.”

Ik wilde vroeger al kinderboekenschrijver worden. Echt waar!

Barbara Jurgens

Hoelang schrijft u al boeken?

“Ik denk zo’n jaar of vijf? Ik ben eigenlijk scenarioschrijver, dat doe ik al mijn hele leven. Ik schrijf films en tv- series, tegenwoordig vooral jeugddrama. Ik heb ‘Vechtmeisje’ geschreven, en werk nu op dit moment aan twee grote speelfilms voor jeugd.”

Wat wilde u vroeger worden?

“Kinderboekenschrijver. Echt waar!”

Hoelang doet u erover om een boek te schrijven?

“Een half jaar, soms een heel jaar, zoals bij De wolventemmer.”

“Met mijn hond Pietje”

Schrijft u met de hand of op de computer?

“Ik schrijf op de computer.”

Doet u nog ander werk dan boeken schrijven?

“Ja, scenarioschrijven dus.”

Waarom schrijft u boeken?

“Omdat ik het kan, en omdat ik het moet 🙂
Maar ook omdat ik zelf vroeger zo ontzettend graag las, het was voor mij dé manier om te ontsnappen uit de echte wereld. Dat plezier gun ik ook aan de kinderen van nu, en daar wil ik graag een bijdrage aan leveren.”