Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

100 antwoorden bij seksuele opvoeding - Belle Barbé

Geschreven op maandag 3 oktober 2022

Als moeder van drie kinderen ontkom je er niet aan, vragen of gedragingen die te maken hebben met het ontdekken van je lichaam en, wat later, seksualiteit. Barbé heeft een boek afgeleverd dat geschikt is wanneer je kinderen hebt tussen de 0 en 12 jaar, de ‘hoofdstukken’ zijn verdeeld in 0-2 jaar, 2-4 jaar, 4-6 jaar, 6-8 jaar, 8-10 jaar en 10-12 jaar. Aangezien die van mij 0, 3,5 en 9 zijn vind ik mezelf perfect in de doelgroep van dit boek vallen…

Barbé heeft een nuchtere kijk en dringt haar antwoorden of manier van reageren aan niemand op, ze legt simpelweg een optie voor je neer.

Hoewel ik verbaasd was dat Barbé al bij 0 jaar begint, had ik niet meteen verwachtingen. Misschien maar goed ook want eerlijk gezegd vond ik ik alles dat in het eerste gedeelte beschreven stond redelijk vanzelfsprekend. In dit hoofdstuk word vooral behandeld hoe belangrijk het is om je kind geborgenheid en fysiek contact te bieden. Ook word er besproken dat het goed is om alle lichaamsdelen, dus óók de geslachtsdelen, bij de juiste naam te noemen. Barbé legt in het boek bijvoorbeeld prima uit dat vagina niet de hele lading dekt waar vulva dat wel doet. Ook wordt er besproken waarom het goed is om het beestje bij de naam te noemen.

Goed, de kinderen worden ouder en je krijgt wat meer te maken met hun vragen (en ze kunnen soms zo pijnlijk direct zijn…) of misschien zie je je kind op een gegeven moment zijn eigen lichaam ontdekken. Wat doe je dan?

Tijdens het lezen van dit boek kwam ik erachter dat wij het toch behoorlijk op de manier van Barbé aanpakken. Het is fijn hoe nuchter ze alles beschrijft maar óók oog heeft voor het ongemakkelijke gevoel dat je als ouders als eerste reactie kunt hebben. Het is niet gek dat je als ouder soms kan schrikken omdat je bepaalde vragen nog niet had verwacht, maar het is wel belangrijk om zo eerlijk mogelijk te zijn in je antwoord. Natuurlijk hoef je niet alle ins en outs van klaarkomen uit te leggen aan je kind van drie als deze vragen stelt over de zaadjes uit de piemel of hoe een baby geboren wordt. Voor een kind zijn dit ook geen vragen met een seksuele lading, ze hebben simpelweg iets opgevangen over het onderwerp en vragen zich af hoe het zit. Het antwoord dat je geeft kan daarom net zo kaal en direct zijn, zonder extra omwegen of gekkigheden.

Bij de wat meer ingewikkelde vragen (hoe je ermee omgaat wanneer je kind steeds aan jouw lijf of dat van een ander wil zitten, hoe je minder standaard situaties bespreekt of hoe je je kind (seksueel) weerbaar kunt maken) gaat Barbé uitgebreid in op de mogelijkheden hoe dit aan te pakken. Ook staan er vragen in dit boek die je kind letterlijk zo aan je kan stellen (krijg je een baby wanneer je verliefd bent? Wat is een natte droom? Waarom tongen wij nooit?) waarop kort en duidelijk beschreven wordt hoe je hierop kunt antwoorden.

Titel: 100 antwoorden bij seksuele opvoeding
Auteur: Belle Barbé
Illustrator: Claudie de Cleen
 
Genre: Seksuele ontwikkeling
Aantal pagina's: 144
 
ISBN: 978 90 216 8278 5
Uitgever: Ploegsma
 
Verschenen: september 0022

Het geheel heeft een speelse vormgeving. De tekeningetjes van Cleen die tussen de tekst door zijn gezet en de korte ervaringsstukjes van ouders tussendoor maken dit tot een gemakkelijk te lezen boek over een soms toch best lastig of ongemakkelijk onderwerp.

Ik denk dat 100 antwoorden bij seksuele opvoeding een prima leidraad is voor iedere ouder. Barbé heeft een nuchtere kijk en dringt haar antwoorden of manier van reageren aan niemand op, ze legt simpelweg een optie voor je neer. Daarnaast is ieder kind natuurlijk anders waardoor je als ouder nog altijd zelf goed moet kijken welk onderwerp er speelt en wat je al wel of nog niet met je kind bespreekt.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Helder en eigentijds voorlichtingsboek voor ouders en opvoeders van kinderen van 0-12 jaar.

Kinderen komen vaak met onverwachte vragen. Zeker als het om seksualiteit gaat, is het weleens lastig te bepalen wat je wél of juist níét uitlegt.

Belle Barbé geeft helder en eerlijk antwoord op veelvoorkomende vragen van ouders en andere opvoeders, die ze bij haar trainingen en workshops krijgt.

Dit boek is bedoeld voor ouders van kinderen tussen de 0-12 jaar. Ook actuele onderwerpen als weerbaarheid, gender, vooroordelen en rolpatronen worden benoemd en besproken. Belle Barbé schrijft op een luchtige toon – seks hoeft geen ingewikkeld onderwerp te zijn!