999 vragen aan jezelf Jaarboek
500 appjes die ik niet wil ... Maren Stoffels
Appels vallen niet Liane Moriarty
Heksenwens Kaye Umansky
De vrienden van Sinterklaas Sjoerd Kuyper
Al die dingen, nu jij er ni... Emily Spurr
Voordat je wist wie ik was Jacqueline Bublitz
De beste juf van de hele we... Manon Sikkel
Grote Panda & Kleine Draak James Norbury
Pingwing Rick Meijer
Adams anatomie Adam Kay
Gek op jou Tijan
Nog lange niet M.J. Arlidge
Spekkie en Sproet: Het gehe... Vivian den Hollander
Later wil ik klein worden Job van Gelder
De ALLES wat je worden wil ... Kees de Boer
Nooit meer bang Gaby Rasters
Vuurspuwen Caja Cazemier
De roadtrip Beth O'Leary
Kiekeboe Chris McGeorge
Slaap maar zacht Linda Jansma
Royal Horses 1, De kroon en... Jana Hoch
De verdwenen dochter Sara Lövestam
Mijn eerste zeedierenboek Zoë Ingram
Abel en Ad Emily Gravett

500 appjes die ik niet wil lezen - Maren Stoffels

Geschreven op dinsdag 23 november 2021

Hoe ze het doet weet ik niet, maar Stoffels weet iedere keer weer een levensecht boek af te leveren waarin (helaas) échte problemen voor jongeren zo raak worden beschreven dat je het tot in je ziel voelt.

Iedere jongere zou toegang moeten hebben tot de boeken van Maren Stoffels.

500 appjes die ik niet wil lezen gaat over Esper die tot dat jaar een prima tijd heeft gehad op de basisschool. Helaas bleef Fedde zitten waardoor de hele klas lijkt veranderd. Esper wordt gepest door Fedde en doordat deze jongen populair is, doet (bijna) de hele klas mee. Helaas beperkt dit pesten zich niet tot school. Naast dat Esper soms achtervolgt wordt, krijgt hij ook de meest nare appjes op zijn telefoon.

Hoewel je als lezer weet dat je een boek aan het lezen bent, is het moeilijk om je in te houden. Je zou er zelf voor Esper willen zijn. Hem goede raad geven of laten weten dat hij voor zichzelf op mag komen. Hij is zoveel meer waard dan Fedde en zijn hulpjes hem laten geloven.

Ondanks alle pesterijen en de angst om dit tegen een volwassene te vertellen, houdt Esper dapper stand. Ik kan hier niet te diep op in gaan omdat ik niet teveel wil verklappen, maar Esper is sterker dan hij denkt.

Stoffels weet heel goed bepaalde pijnpunten neer te zetten in dit boek. Zijn angsten om iemand te vertellen over het gepest, zijn ouders en de reden waarom hij ook na langere tijd nog niets durft te zeggen, de redenen waarom sommige klasgenoten doen zoals zij doen. Het lijkt voor een volwassene zo simpel om dit probleem op te lossen, maar Stoffels toont waarom dit niet zo is.

Titel: 500 appjes die ik niet wil lezen
Auteur: Maren Stoffels
 
Genre: jeugd (10+)
Aantal pagina's: 96
 
ISBN: 978 90 258 8179 5
Uitgever: Leopold
 
Verschenen: oktober 2021
Prijs: € 13,99

Eerder las ik al Ik moet dit doen en Ik zie je tussen de wolken van deze auteur. Twee boeken waarvan ik onder de indruk was, maar ook twee boeken met hele verschillende onderwerpen. 500 appjes die ik niet wil lezen past hier perfect tussen. Het is actueel, begrijpelijk geschreven en waarschijnlijk aangrijpend herkenbaar voor veel kinderen en jongeren.

Iedere jongere zou toegang moeten hebben tot de boeken van Maren Stoffels. Hetzij via de boekwinkel, de bibliotheek of school, maar zorg dat deze verhalen gelezen worden zodat kinderen en jongeren weten dat ze niet raar zijn of de enige met zo’n probleem.
Dat gezegd hebbende wil ik benadrukken dat deze boeken ook aanraders zijn voor volwassenen. Je leest ze zo uit maar geloof me dat de boodschap, die hard binnenkomt, belangrijk is.

Bestel 500 appjes die ik niet wil lezen via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 13,99 (thuisbezorgd voor € 1,95 of gratis op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Esper kijkt nog een keer naar de groepsapp. Sinds gistermiddag zijn er misschien wel vijfhonderd berichtjes bij gekomen. Vijfhonderd berichtjes die hij niet wil lezen, maar tegelijkertijd kan hij niet anders. Zijn ogen worden ernaartoe getrokken als een magneet.

Op school wordt Esper vreselijk gepest – maar zo dat de meester het niet merkt. Wanneer Esper aan het einde van de dag thuiskomt, gaat het pesten gewoon door.

Zijn klas maakt een groepsapp aan om foto’s en berichten over Esper te versturen. Ze laten hem geen seconde met rust – en niemand heeft het in de gaten…

Wat moet je doen als het pesten onzichtbaar is, en als je telefoon verandert in een vijand vol appjes die je niet wilt lezen?