999 vragen aan jezelf Jaarboek
500 appjes die ik niet wil ... Maren Stoffels
Appels vallen niet Liane Moriarty
Heksenwens Kaye Umansky
De vrienden van Sinterklaas Sjoerd Kuyper
Al die dingen, nu jij er ni... Emily Spurr
Voordat je wist wie ik was Jacqueline Bublitz
De beste juf van de hele we... Manon Sikkel
Grote Panda & Kleine Draak James Norbury
Pingwing Rick Meijer
Adams anatomie Adam Kay
Gek op jou Tijan
Nog lange niet M.J. Arlidge
Spekkie en Sproet: Het gehe... Vivian den Hollander
Later wil ik klein worden Job van Gelder
De ALLES wat je worden wil ... Kees de Boer
Nooit meer bang Gaby Rasters
Vuurspuwen Caja Cazemier
De roadtrip Beth O'Leary
Kiekeboe Chris McGeorge
Slaap maar zacht Linda Jansma
Royal Horses 1, De kroon en... Jana Hoch
De verdwenen dochter Sara Lövestam
Mijn eerste zeedierenboek Zoë Ingram
Abel en Ad Emily Gravett

Adams anatomie - Adam Kay

Geschreven op donderdag 21 oktober 2021

Leerzaam en grappig tegelijk! Of je nu een kind bent, tot de jeugd behoort of al (lang en breed) volwassen bent, Adams anatomie is een absolute aanrader.

Dit is absoluut niet een boek voor alleen kinderen!

Het boek is overzichtelijk ingedeeld in veertien hoofdstukken. Dat is maar goed ook want hoewel Kay de informatie op een leuke en grappige manier weet te vertellen, is zijn manier van vertellen soms ook wat onoverzichtelijk. Zijn grapjes tussendoor zijn wel leuk, maar ik kan me voorstellen dat sommige lezers wat afgedwaald raken van het verhaal.

Adams anatomie is geen boek waarmee je gaat zitten om alles in één keer achter elkaar te lezen. Daarvoor komt er teveel informatie voorbij. Door verdeling in hoofdstukken is dat ook helemaal niet nodig, het is genoeg om te bladeren naar het hoofdstuk waar je op dat moment nieuwsgierig naar bent. Wil je meer weten over het hart? De hersenen? Bloed of spieren? Huid, haar, nagels of je buik? Dit, en nog veel meer, komt allemaal aan bod.

De hoofdstukken zelf zijn ook aantrekkelijk vormgegeven. Vol met grappige (en stiekem ook gewoon leerzame) tekeningen en grappige weetjes tussendoor (je wist bijvoorbeeld vast nog niet dat een kangoeroe drie vagina’s heeft), om vervolgens het hoofdstuk af te sluiten met een aantal kwisvragen (dit is geen spelfout) en wat feiten en fabels over het onderwerp waar je net over gelezen hebt (zo is je handen met koud water wassen net zo goed als dit doen met warm water en ’s avonds ben je kleiner dan ’s ochtends).

In alle hoofdstukken komen dan weer verschillende dingen aan bod die bij het ‘hoofdonderwerp’ passen. Zo ga je weer dieper in op de materie en leer je echt van alles over je lichaam. Zit je nog op school en heb je biologie? Lees dan gewoon dit boek! En tip het dan ook direct aan je klasgenoten.
Achterin het boek nog een woordenlijst waarin je de betekenis van moeilijke woorden op kunt zoeken, en een register zodat je ook op woorden de bijpassende bladzijde(s) kunt vinden. Ideaal!

Titel: Adams anatomie
Auteur: Adam Kay
Illustrator: Henry Paker
 
Genre: kinderboek (10+)
Aantal pagina's: 408
 
ISBN: 978 94 027 0845 5
Uitgever: HarperCollins
 
Verschenen: september 2021
Prijs: € 19,99

Kay bespreekt serieuze onderwerpen en doet dit dus op een grappige manier, maar zeker niet kinderachtig. Ik vind het moeilijk om een leeftijd op dit boek te plakken, maar over het algemeen denk ik dat het boek voor mensen vanaf tien jaar geschikt is. Het is soms best ingewikkeld om te volgen dus de meeste jongere kinderen zullen Adams anatomie qua tekst niet zo leuk vinden. Voor volwassenen daarentegen is het reuze interessant, dit is dus absoluut niet een boek voor alleen kinderen!

Ik weet in ieder geval zeker dat ik dit boek er nog regelmatig bij ga pakken om nog eens wat dingen opnieuw te lezen, te zien hoe het ook alweer zat. Maar dankzij Kay is het nu een hele stuk makkelijker om te begrijpen hoe je lichaam werkt.

Bestel Adams anatomie via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 19,99 (gratis thuisbezorgd of op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Een grappige en medisch nauwkeurige gids voor het menselijk lichaam. Leerzaam en leuk, voor het hele gezin!

Hoeveel tijd van je leven zit je eigenlijk op het toilet? Bevat snot vitamines? (Kijk, als je lichaam al die moeite doet om een snack te maken, kun je het maar beter opeten…) En hoe zit je lichaam eigenlijk in elkaar?

In dit hilarische boek neemt dokter Adam Kay je mee op een ontdekkingsreis door het menselijk lichaam. Van je hoofd tot en met je tenen, er is geen stukje mens dat niet ter sprake komt. Vol humor, vieze grappen en eindeloos veel interessante feitjes; van dit boek leert de hele familie wel wat, en anders valt er voor iedereen wel wat te lachen.