Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Beer zoekt een beste vriend - Peter Horáček

Geschreven op maandag 29 augustus 2022

We hebben hier weer een nieuw populair boek in huis hoor, Beer zoekt een beste vriend valt erg in de smaak bij mijn driejarige! Hij sleept het boek overal mee naartoe in en om het huis, wat er soms in resulteert dat het boek even kwijt is. Dan zijn we druk met afleiden want het boek van Beer dat kwijt is, dat is best een probleempje zeg maar…

Op een gegeven moment spelen de beren verstoppertje om het 'beste vriend zoeken en vinden' te oefenen. Dat gedeelte wekt hier veel enthousiasme en gelach op.

Zwarte beer gaat op zoek naar een beste vriend en komt vervolgens Bruine beer tegen, die óók op zoek is naar een beste vriend. Samen gaan ze op zoek en natuurlijk komt het erop neer dat zij vrienden worden. Dit stukje van het verhaal is direct ook het stukje dat nog wat moeilijk te begrijpen is voor Julian. Maar goed, hij is ook nog geen vier dus dat is niet zo gek. Wel is het duidelijk dat de vriendschap gesloten wordt en de beren heel blij zijn met elkaar.

Op een gegeven moment spelen de beren verstoppertje om het ‘beste vriend zoeken en vinden’ te oefenen. Dat gedeelte wekt hier veel enthousiasme en gelach op want iedere keer is één van de beren wel een soort van verstopt, maar voor de lezers toch nog zichtbaar. Julian wijst altijd gierend van de lach naar de verstopte beren.

Titel: Beer zoekt een beste vriend
Auteur: Peter Horáček
 
Genre: prentenboek
Aantal pagina's: 32
 
ISBN: 978 90 477 1389 0
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: juni 0022

Horáček brengt een mooie boodschap met dit boek, namelijk dat vriendschap soms dichterbij is dan je denkt. Het is mooi om dit proces in het klein samen met kinderen te volgen. Juist doordat het een heel lief én een grappig verhaal is, slaat het hier aan denk ik.

De illustraties zijn redelijk eenvoudig. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik Horáček na zou kunnen doen trouwens… Het is meer dat de prenten niet allerlei kleine details bezitten, het draait echt om de beren en wat ze op dat moment doen. De meeste prenten zijn trouwens paginagroot, een enkeling heeft een witte rand. Waarom ervoor gekozen is om sommige pagina’s deze witte rand te geven is mij niet duidelijk. Storend is het niet, maar ik had het mooier gevonden als alle prenten paginagroot waren geweest.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Twee beren zoeken een beste vriend… ‘Hallo,’ zei Zwarte Beer. ‘Hallo,’ zei Bruine Beer. Hij klonk een beetje verbaasd. ‘Wat doe jij hier?’ vroeg Zwarte Beer. ‘Ik zoek een vriend,’ antwoordde Bruine Beer. ‘Wat een toeval,’ zei Zwarte Beer. ‘Ik ook. Zullen we samen zoeken?’ ‘Goed idee,’ zei Bruine Beer. ‘Kom, dan beginnen we meteen.’