De zon, de zee en de sterren Iulia Bochis
Ik ben niet vermist Kashelle Gourley
Hoor je mij? Caja Cazemier en Martine Le...
De droomfabriek Gerwin van der Werf
Veilig door het eerste jaar Beatrijs Smulders
Ontploffende kevers en opbl... Tracey Turner
Perfecte moord Helen Fields
Beer zoekt een beste vriend Peter Horáček
Wildflower Summer 1, In jou... Kelly Moran
Heksenwinkel Kaye Umansky
Unlock! Jason Ward en Cyril Demaegd
Moordspel Erna Barth
Kijk niet achterom Joshilyn Jackson
De onbekende man Chantal van Mierlo
Veilig bevallen Beatrijs Smulders
Gegijzeld Clare Mackintosh
De Opblaasbende, bijna lek! Beth Garrod en Jess Hitchman
Het verkeerde meisje Angelique Haak
Neem mij mee Sarra Manning
De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano

Beer zoekt een beste vriend - Peter Horáček

Geschreven op maandag 29 augustus 2022

We hebben hier weer een nieuw populair boek in huis hoor, Beer zoekt een beste vriend valt erg in de smaak bij mijn driejarige! Hij sleept het boek overal mee naartoe in en om het huis, wat er soms in resulteert dat het boek even kwijt is. Dan zijn we druk met afleiden want het boek van Beer dat kwijt is, dat is best een probleempje zeg maar…

Op een gegeven moment spelen de beren verstoppertje om het 'beste vriend zoeken en vinden' te oefenen. Dat gedeelte wekt hier veel enthousiasme en gelach op.

Zwarte beer gaat op zoek naar een beste vriend en komt vervolgens Bruine beer tegen, die óók op zoek is naar een beste vriend. Samen gaan ze op zoek en natuurlijk komt het erop neer dat zij vrienden worden. Dit stukje van het verhaal is direct ook het stukje dat nog wat moeilijk te begrijpen is voor Julian. Maar goed, hij is ook nog geen vier dus dat is niet zo gek. Wel is het duidelijk dat de vriendschap gesloten wordt en de beren heel blij zijn met elkaar.

Op een gegeven moment spelen de beren verstoppertje om het ‘beste vriend zoeken en vinden’ te oefenen. Dat gedeelte wekt hier veel enthousiasme en gelach op want iedere keer is één van de beren wel een soort van verstopt, maar voor de lezers toch nog zichtbaar. Julian wijst altijd gierend van de lach naar de verstopte beren.

Titel: Beer zoekt een beste vriend
Auteur: Peter Horáček
 
Genre: prentenboek
Aantal pagina's: 32
 
ISBN: 978 90 477 1389 0
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: juni 0022
Prijs: onbekend

Horáček brengt een mooie boodschap met dit boek, namelijk dat vriendschap soms dichterbij is dan je denkt. Het is mooi om dit proces in het klein samen met kinderen te volgen. Juist doordat het een heel lief én een grappig verhaal is, slaat het hier aan denk ik.

De illustraties zijn redelijk eenvoudig. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik Horáček na zou kunnen doen trouwens… Het is meer dat de prenten niet allerlei kleine details bezitten, het draait echt om de beren en wat ze op dat moment doen. De meeste prenten zijn trouwens paginagroot, een enkeling heeft een witte rand. Waarom ervoor gekozen is om sommige pagina’s deze witte rand te geven is mij niet duidelijk. Storend is het niet, maar ik had het mooier gevonden als alle prenten paginagroot waren geweest.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Twee beren zoeken een beste vriend… ‘Hallo,’ zei Zwarte Beer. ‘Hallo,’ zei Bruine Beer. Hij klonk een beetje verbaasd. ‘Wat doe jij hier?’ vroeg Zwarte Beer. ‘Ik zoek een vriend,’ antwoordde Bruine Beer. ‘Wat een toeval,’ zei Zwarte Beer. ‘Ik ook. Zullen we samen zoeken?’ ‘Goed idee,’ zei Bruine Beer. ‘Kom, dan beginnen we meteen.’