Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron
Wie achter deze deur verdwaalt Rindert Kromhout en Tonke D...
Misverstand in de urban jungle Lis Lucassen
De bijzondere beer Tjibbe Veldkamp
999 vragen aan jezelf Jaarboek
500 appjes die ik niet wil ... Maren Stoffels
Appels vallen niet Liane Moriarty
Heksenwens Kaye Umansky
De vrienden van Sinterklaas Sjoerd Kuyper
Al die dingen, nu jij er ni... Emily Spurr
Voordat je wist wie ik was Jacqueline Bublitz
De beste juf van de hele we... Manon Sikkel
Grote Panda & Kleine Draak James Norbury
Pingwing Rick Meijer
Adams anatomie Adam Kay
Gek op jou Tijan
Nog lange niet M.J. Arlidge
Spekkie en Sproet: Het gehe... Vivian den Hollander
Later wil ik klein worden Job van Gelder
De ALLES wat je worden wil ... Kees de Boer
Nooit meer bang Gaby Rasters
Vuurspuwen Caja Cazemier
De roadtrip Beth O'Leary

Billie en zijn genen - Stefan Boonen

Geschreven op vrijdag 21 mei 2021

Boeken over een ingewikkeld onderwerp en deze op een begrijpelijke en leuke manier neerzetten is een flinke uitdaging. Toch zijn Stefan en Melvin hier met vlag en wimpel in geslaagd! Ze hebben een manier gevonden om zowel kinderen als volwassenen uit te leggen hoe het nu zit met genen, DNA, chromosomen en alles wat daarbij komt kijken.

'Billie en zijn genen' zorgt ervoor dat (bijna) iedereen dit onderwerp nu kan begrijpen.

Stefan heeft de droge stof in een grappige, informatieve verhaalvorm gegoten en zo een goede opbouw gemaakt. Stap voor stap komen de onderwerpen aan bod. Hoewel het meer informatief is dan verhalend, is het Stefan gelukt om de lezer bij het verhaal te houden. Billie en zijn genen is leuk om te lezen waardoor het opnemen van de informatie gemakkelijk gaat. Ook Melvin heeft hier een groot aandeel in gehad. De tekeningen zijn vrolijk en grappig, maar ook zeer zinvol. Ze helpen om de tekst van Stefan nog verder te verduidelijken en zorgen ervoor dat je het boek nieuwsgierig oppakt en met plezier leest.

Billie en zijn genen is onderverdeeld in een soort hoofdstukken waardoor het verhaal gestructureerd en overzichtelijk is. Daarnaast herhaalt Stefan aan het eind van zo’n gedeelte steeds kort en bondig wat er in het afgelopen deel is uitgelegd. Hierdoor blijft de uitleg beter hangen en kan je ook makkelijk even terugbladeren als je toch nog even snel iets wilt checken.

Titel: Billie en zijn genen
Auteur: Stefan Boonen
Illustrator: Melvin
 
Genre: kinderboek (10+)
Aantal pagina's: 96
 
ISBN: 978 94 638 3269 4
Uitgever: Pelckmans
 
Verschenen: april 2021
Prijs: € 17,50

De speelse vormgeving maakt het boek erg aantrekkelijk. Het laat zien dat leren hartstikke leuk en interessant kan zijn en dat ingewikkelde onderwerpen niet per se onbegrijpelijk zijn. Wanneer je aan het lezen bent heb je niet het gevoel dat je soort ‘studieboek’ zit te lezen terwijl het informatieve gedeelte een stuk groter is dan het verhaal waarin de informatie is gegoten. Perfect want leren gaat een stuk makkelijker als het ook leuk is!

Hoewel het een kinderboek is, is het ook echt een aanrader voor volwassenen die nu weleens zouden willen weten hoe het zit  met genen, DNA, cellen en chromosomen. Billie en zijn genen zorgt ervoor dat (bijna) iedereen dit onderwerp nu kan begrijpen.

Bestel Billie en zijn genen via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 17,50 (gratis thuisbezorgd of op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Er was eens een moeder. En er was eens een vader. Op een zaterdag – de zon scheen, het waaide – gingen ze naar De Winkel. Om er een kind te kopen. Deze kant uit, zei de verkoper. Ze liepen naar een grote hal. Allemaal rekken. En in die rekken allemaal potjes, potjes met spul in allerlei kleuren. Allemaal genen, zei de verkoper.

Dit boek gaat over Billie en over genen. Genen zijn héél kleine deeltjes van je lichaam. Je krijgt ze van je vader en je moeder. Genen zorgen ervoor dat jij er uitziet zoals je er uitziet en dat je lichaam doet wat het moet doen. Of je blauwe of bruine ogen hebt? Wat de vorm van je hand is? Of je een wipneus hebt? Van chocolade houdt? Noem maar op. Het komt allemaal door je genen.