Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Daar ben je dan - Ellen Andrea

Geschreven op woensdag 9 maart 2022

Ellen Andrea schreef jarenlang columns voor een blad en in dit boek worden volgens de achterflap de meest bijzondere, ontroerende bevallingsverhalen uit Ellens loopbaan tot nu toe gebundeld. Ik heb al twee kinderen en ben momenteel zwanger van de derde, dat maakt het extra leuk om dit soort verhalen te lezen!

Ken jij iemand die zwanger is en zoek je nog een leuk cadeautje? Dan is Daar ben je dan zeker leuk om te geven!

De column vorm heeft zo zijn voor- en zijn nadelen. Een voordeel is dat je allemaal korte hoofdstukjes hebt waardoor je het boek er gemakkelijk even bij pakt, ook wanneer je weinig tijd hebt. De verhalen lezen ook erg vlot. Een nadeel is dat er geen ruimte is om iets dieper op verhalen in te gaan waardoor de verhalen ook wel op elkaar gaan lijken wanneer je er een aantal achter elkaar leest. Het was denk ik nog leuker geweest om te lezen wanneer alles iets uitgebreider was geweest.

Toch is het als iemand met bevallingservaring of iemand die in verwachting is wel heel leuk om dit soort verhalen te lezen. Wat ik wel heb gemist is enige diversiteit en misschien zelfs een stukje realiteit.

Wellicht komt het door de hoeveelheid ervaring van Andrea waardoor ze makkelijk schrijft over bevallingen of door de weinig ruimte die je hebt in een column, maar zelfs wanneer er wordt gezegd dat een vrouw hard moet werken tijdens de bevalling, lijkt iedere bevalling goed te doen. Ik weet dat bevallingen heel verschillend worden ervaren en dat er zeker vrouwen zijn die het zonder pijnstilling af kunnen bijvoorbeeld of bij wie het vlotjes verloopt, maar er zijn ook genoeg bevallingen waarbij de ontsluiting niet opschiet, de vrouw dichtklapt door de pijn en die de bevalling dus toch pittiger ervaren.
Ook heb ik geen enkele keer gelezen dat de baby na de bevalling kunstvoeding kreeg, ik las enkel over borstvoeding. Nu is dat laatste natuurlijk een prachtig iets, maar om welke reden dan ook niet voor iedereen weggelegd. Ik persoonlijk had het mooi gevonden als er dus wat meer diversiteit in de verhalen had gezeten.

Titel: Daar ben je dan
Auteur: Ellen Andrea
 
Genre: ouderschap en opvoeding
Aantal pagina's: 176
 
ISBN: 978 94 640 4110 1
Uitgever: Fontaine Uitgevers
 
Verschenen: januari 0025

De fout die ik heb gemaakt is dat ik heel veel verhalen achter elkaar ben gaan lezen. Zoals gezegd leest het schrijven van Andrea prettig en vlot waardoor je geneigd bent om maar door te gaan. Dat is geen aanrader omdat dat geen recht doet aan ieders verhaal. Let dus een beetje op je zelfbeheersing! 😉 Verder heeft de auteur een vruchtbare familie waardoor er ook een redelijk aantal persoonlijke verhalen in staan.

Toch vond ik het wel erg leuk om de ervaringsverhalen te lezen. Zwanger zijn en bevallen zijn zulke unieke ervaringen, volgens mij is iedereen in deze situatie nieuwsgierig naar het verhaal van anderen. Ken jij iemand die zwanger is en zoek je nog een leuk cadeautje? Dan is Daar ben je dan zeker leuk om te geven!

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Ellen Andrea is ruim veertien jaar verloskundige en begeleidde meer dan duizend bevallingen. Ondanks de vele spreekuren, zwangere buiken, kraamvisites en kersverse baby’s is ze bij elke geboorte nog steeds diep geroerd en vereerd dat ze bij dit moment mag zijn om moeder en kind zo goed mogelijk te begeleiden. Jarenlang deelde ze haar ervaringen in haar populaire maandelijkse column in het tijdschrift Ouders van Nu.

Met dit boek wil Ellen (aanstaande) moeders meer inzicht geven in haar bijzondere beroep, en hen vooral krachtige verhalen mee geven en daarmee het vertrouwen voeden om het baringsproces in te gaan.

Dit boek is een bundeling van de meest bijzondere, ontroerende bevallingsverhalen uit Ellens loopbaan tot nu toe. Elke zwangerschap en bevalling is anders, maar hoe de geboorte van je kind zich straks ook aandient: je kunt het!