Spekkie en Sproet en de gro... Vivian den Hollander
Van het hart Inge van der Krabben
Skoftig Marleen Hartog
De sleutel Kathryn Hughes
Bijenboek Charotte Milner
Heksenweek Kaye Umansky
Help! Een klas zonder meester Ilona de Lange
De droom van de bibliotheca... Kim Vogel Sawyer
Het dubbele geheim van de f... Sandrine Destombes
Dicht, een klein verhaal Karin Ramaker
De baas Vi Keeland
Het lied van mij en jou J.D. Barrett
Wolfie Andy Harkness
De crèche Elle van Rijn
De bibliotheek van Parijs Janet Skeslien Charles
Ik ga bij Japie wonen Rindert Kromhout
Noorderlicht Mariska Overman
Vlinder Miriam Bruijstens
Vermist Loes Leeman
Het geheim van de wifi Angelique van Dam
Goud & Lavijn Kim Bonefaas
Geloof mij J.P. Delaney
Een klein gebaar Lucy Dillon
De Hot Daddy List Madelein Kerseboom
Eendje Smeerpoets Steve Smallman

De bibliotheek van Parijs - Janet Skeslien Charles

Geschreven op vrijdag 26 februari 2021

Instant coverlove was wat ik voelde bij het zien van dit boek. De kleuren zijn prachtig, de titel is perfect verweven in het geheel en er is ontzettend veel te zien. Ontzettend goed gedaan!
Wel moet ik bekennen dat ik moeite had om in het verhaal te komen. Zoveel namen, personages, boeken en hun nummers die genoemd werden. Eenmaal halverwege zat ik er goed in en heb ik alsnog heerlijk doorgelezen.

Verschillende personages hebben ook echt bestaan, een besef waardoor het verhaal nog meer binnenkomt bij de lezer.

De flaptekst heeft mij misleid, zo ontdekte ik tijdens het lezen. Je krijgt de indruk dat het hoofdzakelijk zal gaan over Joodse mensen die de bibliotheek niet meer mogen bezoeken en de bibliotheekmedewerkers die hier een weg in vinden. Dit blijkt echter een klein onderdeel van het verhaal te zijn.

Nog een verrassing, het boek bleek niet enkel over Odile te gaan, haar perspectief wisselt af met, voornamelijk, dat van Lily.
Hoewel Skeslien Charles de beide verhalen mooi bij elkaar weet te brengen én te houden, bracht de verhaallijn van Lily beduidend minder diepgang dan dat van Odile. Wat die laatste meemaakt voor en in de oorlog is boeiend om te lezen, des te meer omdat ik niet eerder deze situatie vanuit het oogpunt van iemand in Frankrijk las. Ook is de rol van Odile weer anders omdat ze zelf geen Joodse was noch Joodse mensen verborg.

Titel: De bibliotheek van Parijs
Auteur: Janet Skeslien Charles
 
Genre: roman
Aantal pagina's: 432
 
ISBN: 978 90 245 9412 2
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
 
Verschenen: februari 2021
Prijs: € 20,99

De manier waarop de auteur Odile en Lily met elkaar verbindt is boeiend gedaan. Je ziet de levenslessen van Odile terug in deze verhaallijn. Zowel Lily met haar gedachtes en haar acties als Odile met haar reacties en adviezen zetten je als lezer aan het denken.

Wellicht doordat er zoveel personages in het boek voorkomen werden er maar weinig uitgediept. Ze bleven aan de oppervlakte. Wel weet de auteur diverse mooie boodschappen mee te geven en zet ze je aan het denken. Verschillende personages hebben ook echt bestaan, een besef waardoor het verhaal nog meer binnenkomt bij de lezer.

Bestel De bibliotheek van Parijs via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 20,99 (gratis thuisbezorgd of op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Parijs 1939: De ambitieuze Odile Souchet is net begonnen aan haar droombaan bij de Amerikaanse bibliotheek in Parijs.

Wanneer de nazi’s de lichtstad bezetten verandert alles van de ene op de andere dag. De bibliotheek blijft open, maar de Joodse bezoekers zijn niet meer welkom.

Odile en haar collega’s riskeren hun leven door hun Joodse abonnees zelf de boeken te brengen. Maar wanneer Odile ontdekt dat haar vader, een politieman, nauw betrokken is bij het handhaven van het naziregime, raakt zij in een groot persoonlijk conflict.

Heeft zij de moed om de juiste keuzes maken?