Hoewel de achterflap en het onderwerp van De bijzondere beer mij direct aanspraken, moest ik ergens toch ook een beetje wennen aan het verhaal. Waar dat precies door komt weet ik niet. Misschien omdat het verhaal vrij plotseling begint in de fabriek en er gesproken wordt over een bepaalde beer terwijl er op de paginagrote illustratie heel veel beren te zien zijn.
Dat bewijst voor mij dat de samenwerking én de keuzes van Veldkamp en Ten Cate geslaagd zijn.

De beer begrijpt niet waarom hij weggegooid wordt en gaat vervolgens zelf wel op zoek naar iemand om van te zijn. Ondanks tegenslagen en ontmoedigingen gaat de beer ogenschijnlijk onvermoeid door. Dit alles maakt het zeker een boek met een mooie boodschap want er is geen antwoord op de vraag waarom beer niet goed genoeg zou zijn.
De illustraties van Ten Cate zijn groot en mooi. Vanwege de kleuren vond ik het boek erg passen bij de herfst en winter. De kleuren zijn wat donker en ‘zwaar’ voor mijn gevoel. Al wil dit alles niet zeggen dat het boek alleen in deze seizoenen (voor)gelezen kan worden natuurlijk.
Auteur: Tjibbe Veldkamp
Illustrator: Marijke ten Cate
Genre: prentenboek
Aantal pagina's: 32
ISBN: 978 90 477 1076 9
Uitgever: Lemniscaat
Verschenen: september 2021
Doordat er gekozen is voor deze grote prenten is het verhaal wel extra aantrekkelijk. In mijn ervaring hebben kinderen op jonge leeftijd vaak veel minder oog voor de verschillen die er zijn tussen mensen waardoor het onderwerp op zich wat abstract had kunnen zijn. De prenten maken het echt tot een geheel.
Veldkamp heeft vervolgens de juiste keuze gemaakt door niet teveel tekst te gebruiken en de zinnen redelijk kort te houden. Julian is bijna drie jaar en komt constant met dit boek aanlopen. Het liefst wil hij voorgelezen worden, maar hij gaat ook gerust alleen zitten lezen. Hij imiteert dan onze stemmen en herhaald bepaalde zinnen uit het boek. Hoewel een volwassene vrij snel uitgekeken kan zijn op het boek, bewijst dit wel dat de gemaakte keuzes bij de doelgroep goed werken.