Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron
Wie achter deze deur verdwaalt Rindert Kromhout en Tonke D...
Misverstand in de urban jungle Lis Lucassen
De bijzondere beer Tjibbe Veldkamp
999 vragen aan jezelf Jaarboek
500 appjes die ik niet wil ... Maren Stoffels
Appels vallen niet Liane Moriarty
Heksenwens Kaye Umansky
De vrienden van Sinterklaas Sjoerd Kuyper
Al die dingen, nu jij er ni... Emily Spurr
Voordat je wist wie ik was Jacqueline Bublitz
De beste juf van de hele we... Manon Sikkel
Grote Panda & Kleine Draak James Norbury
Pingwing Rick Meijer
Adams anatomie Adam Kay
Gek op jou Tijan
Nog lange niet M.J. Arlidge
Spekkie en Sproet: Het gehe... Vivian den Hollander
Later wil ik klein worden Job van Gelder
De ALLES wat je worden wil ... Kees de Boer
Nooit meer bang Gaby Rasters
Vuurspuwen Caja Cazemier
De roadtrip Beth O'Leary

De bijzondere beer - Tjibbe Veldkamp

Geschreven op donderdag 9 december 2021

Hoewel de achterflap en het onderwerp van De bijzondere beer mij direct aanspraken, moest ik ergens toch ook een beetje wennen aan het verhaal. Waar dat precies door komt weet ik niet. Misschien omdat het verhaal vrij plotseling begint in de fabriek en er gesproken wordt over een bepaalde beer terwijl er op de paginagrote illustratie heel veel beren te zien zijn.

Dat bewijst voor mij dat de samenwerking én de keuzes van Veldkamp en Ten Cate geslaagd zijn.

De beer begrijpt niet waarom hij weggegooid wordt en gaat vervolgens zelf wel op zoek naar iemand om van te zijn. Ondanks tegenslagen en ontmoedigingen gaat de beer ogenschijnlijk onvermoeid door. Dit alles maakt het zeker een boek met een mooie boodschap want er is geen antwoord op de vraag waarom beer niet goed genoeg zou zijn.

De illustraties van Ten Cate zijn groot en mooi. Vanwege de kleuren vond ik het boek erg passen bij de herfst en winter. De kleuren zijn wat donker en ‘zwaar’ voor mijn gevoel. Al wil dit alles niet zeggen dat het boek alleen in deze seizoenen (voor)gelezen kan worden natuurlijk.

Titel: De bijzondere beer
Auteur: Tjibbe Veldkamp
Illustrator: Marijke ten Cate
 
Genre: prentenboek
Aantal pagina's: 32
 
ISBN: 978 90 477 1076 9
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: september 2021
Prijs: € 14,99

Doordat er gekozen is voor deze grote prenten is het verhaal wel extra aantrekkelijk. In mijn ervaring hebben kinderen op jonge leeftijd vaak veel minder oog voor de verschillen die er zijn tussen mensen waardoor het onderwerp op zich wat abstract had kunnen zijn. De prenten maken het echt tot een geheel.

Veldkamp heeft vervolgens de juiste keuze gemaakt door niet teveel tekst te gebruiken en de zinnen redelijk kort te houden. Julian is bijna drie jaar en komt constant met dit boek aanlopen. Het liefst wil hij voorgelezen worden, maar hij gaat ook gerust alleen zitten lezen. Hij imiteert dan onze stemmen en herhaald bepaalde zinnen uit het boek. Hoewel een volwassene vrij snel uitgekeken kan zijn op het boek, bewijst dit wel dat de gemaakte keuzes bij de doelgroep goed werken.

Bestel De bijzondere beer via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 14,99 (thuisbezorgd voor € 1,95 of gratis op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Hoe een bijzondere beer een thuis vindt.

Toen de beer gemaakt werd, was er veel te zien. De beer keek om zich heen en zat scheef. Zo werd hij een bijzondere beer. ‘Jij bent niet goed,’ zei een man van de fabriek. ‘Jou wil niemand hebben.’ Hij gooide de beer weg.

Waarom zou hij niet goed zijn, denkt de beer. Hij is toch gewoon een knuffel? Dus gaat hij zelf op pad om iemand te zoeken die hem als knuffel nodig heeft.

De bijzondere beer is het verhaal over anders zijn, en toch heel gewoon. Over vriendschap, liefde en erbij horen. Je gunt iedereen een bijzondere beer.