Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De vrouw van de uitvinder - Rebekka Eder

Geschreven op donderdag 23 maart 2023

Toen De vrouw van de uitvinder, het tweede deel van De Chocolade Dynastie, in de brievenbus zat was ik erg benieuwd, maar maakte ik me ook een beetje zorgen omdat ik het eerste deel niet had gelezen. Zou dat me in de weg gaan zitten tijdens het lezen van dit boek?

De auteur weet het verhaal namelijk zo vloeiend te vertellen dat het boek ondanks zijn volume heel gemakkelijk en prettig leest.

Waar ik niet helemaal op voorbereid was, was het begin van het boek met de vele namen. Zodra je het opent is daar een lijst met namen en jaartallen en zodra ik begon te lezen werd ik eveneens een beetje overweldigd door de vele personages. Ik schrok er een beetje door terug. Gelukkig bleek die lijst uiteindelijk erg prettig te zijn om erbij te hebben en heb ik er nog regelmatig naar terug gebladerd. Steeds beter door wie nu wie was en hoe de familiebanden in elkaar staken.

Ik denk wel dat het prettiger is om ook het eerste deel de dochter van de apotheker te lezen omdat het je meer kennis geeft over een aantal personages die ook een flinke rol in dit tweede deel spelen. Hoewel ik het verhaal prima heb kunnen volgen heb ik me bijvoorbeeld toch een tijdje afgevraagd wat Kaspar in het verhaal deed en ook August en Elise vond ik moeilijker te plaatsen. Gelukkig is het niet zo dat het gemis van deze achtergrondkennis veel invloed heeft gehad op mijn leeservaring van De vrouw van de uitvinder. Hoewel ik in het begin iets van weerstand voelde vanwege de vele namen die voorbij kwamen, kon ik na een tijdje niet meer stoppen met lezen. Je wordt meegezogen in vooral de ervaringen van Apollonia, maar toch ook in de verhalen van de mensen om haar heen.

Eder weet alle lijnen en personages mooi met elkaar te verweven. Ook komt ze goed tot de kern en blijft ze niet langer dan nodig dralen in situaties. Wat je leest doet er ook toe. Hoewel ik bij mezelf denk dat dit ook wel echt nodig is bij een levensgroot verhaal als dit, zal het schrijven op deze manier vast moeilijker zijn dan het voelt. De auteur weet het verhaal namelijk zo vloeiend te vertellen dat het boek ondanks zijn volume heel gemakkelijk en prettig leest.

Titel: De vrouw van de uitvinder
Auteur: Rebekka Eder
 
Genre: roman
Aantal pagina's: 492
 
ISBN: 978 90 468 3023 9
Uitgever: Oceaan
 
Verschenen: februari 2023

Wat mij verraste was dat veel personages in het boek werkelijk bestaan hebben. Eder sluit haar boek af met nog een korte uitleg over een aantal personages en momenten om te duiden of deze uit haar eigen fantasie komen of ook werkelijk gebeurd zijn. Lang niet alles maar toch veel dingen blijken verzonnen te zijn. Iets wat in sommige opzichten stiekem heel jammer, maar ook begrijpelijk is.

Therese zal onze ‘leading lady’ in het laatste deel, De zus van de chocolatier, zijn. Een personage dat nauwelijks voorkwam in De vrouw van de uitvinder, dus ik ben heel benieuwd wat zij ons nog gaat brengen!

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Onweerstaanbare familiesaga voor de lezers van Corina Bomann en Marie Lamballe.

Keulen, 1862. Apollonia wil niets liever dan uitvinder worden, net zoals haar vader. Maar haar familie onderhoudt goede banden met de familie Stollwerck, en haar toekomst zal zeker zijn als ze deel wordt van de Chocolade Dynastie.

Als oudste dochter zal ze uitgehuwelijkt worden aan de oudste zoon: Nikolaus. Ze kan zich niets vreselijkers voorstellen, terwijl zijn stille maar slimme broer Heinrich haar hart wel sneller doet kloppen. Ook bij zijn moeder Anna Sophia voelt ze zich meteen thuis, maar vader Franz Stollwerck begint zich steeds vreemder te gedragen en er dreigt een breuk tussen hem en zijn zonen.

Is Apollonia in staat de familie te redden en de chocoladefabriek draaiende te houden? Ook als dat betekent dat haar talent verborgen moet blijven?

De vrouw van de uitvinder is opnieuw een bruisende historische roman, vol verrassingen, rivaliteit, liefde en verraad, waarin Apollonia een onmisbare rol inneemt binnen de Chocolade Dynastie. Lees ook het eerste deel van de serie: De dochter van de apotheker.