Toen De vrouw van de uitvinder, het tweede deel van De Chocolade Dynastie, in de brievenbus zat was ik erg benieuwd, maar maakte ik me ook een beetje zorgen omdat ik het eerste deel niet had gelezen. Zou dat me in de weg gaan zitten tijdens het lezen van dit boek?
De auteur weet het verhaal namelijk zo vloeiend te vertellen dat het boek ondanks zijn volume heel gemakkelijk en prettig leest.

Waar ik niet helemaal op voorbereid was, was het begin van het boek met de vele namen. Zodra je het opent is daar een lijst met namen en jaartallen en zodra ik begon te lezen werd ik eveneens een beetje overweldigd door de vele personages. Ik schrok er een beetje door terug. Gelukkig bleek die lijst uiteindelijk erg prettig te zijn om erbij te hebben en heb ik er nog regelmatig naar terug gebladerd. Steeds beter door wie nu wie was en hoe de familiebanden in elkaar staken.
Ik denk wel dat het prettiger is om ook het eerste deel de dochter van de apotheker te lezen omdat het je meer kennis geeft over een aantal personages die ook een flinke rol in dit tweede deel spelen. Hoewel ik het verhaal prima heb kunnen volgen heb ik me bijvoorbeeld toch een tijdje afgevraagd wat Kaspar in het verhaal deed en ook August en Elise vond ik moeilijker te plaatsen. Gelukkig is het niet zo dat het gemis van deze achtergrondkennis veel invloed heeft gehad op mijn leeservaring van De vrouw van de uitvinder. Hoewel ik in het begin iets van weerstand voelde vanwege de vele namen die voorbij kwamen, kon ik na een tijdje niet meer stoppen met lezen. Je wordt meegezogen in vooral de ervaringen van Apollonia, maar toch ook in de verhalen van de mensen om haar heen.
Eder weet alle lijnen en personages mooi met elkaar te verweven. Ook komt ze goed tot de kern en blijft ze niet langer dan nodig dralen in situaties. Wat je leest doet er ook toe. Hoewel ik bij mezelf denk dat dit ook wel echt nodig is bij een levensgroot verhaal als dit, zal het schrijven op deze manier vast moeilijker zijn dan het voelt. De auteur weet het verhaal namelijk zo vloeiend te vertellen dat het boek ondanks zijn volume heel gemakkelijk en prettig leest.
Auteur: Rebekka Eder
Genre: roman
Aantal pagina's: 492
ISBN: 978 90 468 3023 9
Uitgever: Oceaan
Verschenen: februari 2023
Wat mij verraste was dat veel personages in het boek werkelijk bestaan hebben. Eder sluit haar boek af met nog een korte uitleg over een aantal personages en momenten om te duiden of deze uit haar eigen fantasie komen of ook werkelijk gebeurd zijn. Lang niet alles maar toch veel dingen blijken verzonnen te zijn. Iets wat in sommige opzichten stiekem heel jammer, maar ook begrijpelijk is.
Therese zal onze ‘leading lady’ in het laatste deel, De zus van de chocolatier, zijn. Een personage dat nauwelijks voorkwam in De vrouw van de uitvinder, dus ik ben heel benieuwd wat zij ons nog gaat brengen!