Grote Panda & Kleine Draak James Norbury
Pingwing Rick Meijer
Adams anatomie Adam Kay
Gek op jou Tijan
Nog lange niet M.J. Arlidge
Spekkie en Sproet: Het gehe... Vivian den Hollander
Later wil ik klein worden Job van Gelder
De ALLES wat je worden wil ... Kees de Boer
Nooit meer bang Gaby Rasters
Vuurspuwen Caja Cazemier
De roadtrip Beth O'Leary
Kiekeboe Chris McGeorge
Slaap maar zacht Linda Jansma
Royal Horses 1, De kroon en... Jana Hoch
De verdwenen dochter Sara Lövestam
Mijn eerste zeedierenboek Zoë Ingram
Abel en Ad Emily Gravett
Stip, ponyhandboek Sam Verhoeven
Spoiler Alert Olivia Dade
9/11 Alan Gratz
Wat er te redden viel Liese O'Halloran Schwarz
Het Hoogtepunt Saskia M.N. Oudshoorn
Noem geen namen Astrid Sy
Vervlogen Marijke Verhoeven
De bedrogene Kiera Cass

De draak die niet van vuur hield - Gemma Merino

Geschreven op woensdag 19 mei 2021

Het draakje in dit boek is te schattig voor woorden. Ze is lief, creatief, een doorzetter en tja, gewoon ontzettend leuk.

Dit draakje wordt in haar waarde gelaten, precies zoals je zou willen dat het altijd zo gaat. Dat maakt De draak die niet van vuur hield meer dan gewoon een leuk boek.

Meteen in het begin wordt al duidelijk dat dit draakje een beetje anders is dan haar broertjes en zusjes. Wat ik zo mooi vind is dat niemand dit gek vindt of dat ze hierom gepest wordt. Het is opmerkelijk maar dit draakje wordt in haar waarde gelaten, precies zoals je zou willen dat het altijd zo gaat. Dat maakt De draak die niet van vuur hield meer dan gewoon een leuk boek. Ja het is grappig en ja het is een onderhoudend verhaal, maar ook met een les die iedereen zou moeten leren.

Titel: De draak die niet van vuur hield
Auteur: Gemma Merino
Illustrator: Gemma Merino
 
Genre: prentenboek
Aantal pagina's: 32
 
ISBN: 978 90 477 1302 9
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: januari 2021
Prijs: € 14,99

Merino gebruikt geen felle kleuren maar kiest voor een rustige uitstraling. Haar manier van illustreren vond ik opvallend omdat ze veel met stipjes zetten werkt (er zal vast een officiële term voor zijn maar die ken ik niet…)
Dit zorgt ook voor onmiddellijke herkenning van Merino’s werk. Naast de stijl weet ze ook de emoties van het draakje goed over te brengen. Vanaf de eerste illustratie zit je er helemaal in en leef je met het draakje mee.

Ik heb genoten van de schattige prenten, de lieve ondertoon door heel het boek heen en natuurlijk ook het einde. In De draak die niet van vuur hield is veel oog voor detail. Daar hou ik wel van, het geeft vaak zoveel meer om te ontdekken. Sowieso weet Merino je uiteindelijk te verrassen. Je ziet dat er goed is nagedacht over het geheel waardoor het een gelaagd prentenboek is geworden.
De boodschap dat je jezelf mag zijn is natuurlijk geweldig en een belangrijke voor jong en oud.

Bestel De draak die niet van vuur hield via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 14,99 (thuisbezorgd voor € 1,95 of gratis op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Kan een draakje zichzelf zijn? Alle draken zijn gek op vliegen en vuurspuwen. Ze houden NIET van water. Wat moet een draakje doen als ze ontdekt dat ze kan zwemmen als een vis… en dat GEWELDIG vindt? Wat zal haar vader zeggen?

Een betoverend en grappig verhaal over jezelf durven zijn en familieliefde. Van de prijswinnende illustrator van De krokodil die niet van water hield.