De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano
De laatste vrouw Chantal van Mierlo
Vergeet mij niet Janny van der Molen
Welkom thuis in Love Heart ... Christie Barlow
De kustmoorden James Patterson en J.D. Barker
Vlo Lex Paleaux
Het verhaal van Donker Marit Kok
Daar ben je dan Ellen Andrea
De verloren jongen Chantal van Mierlo
Niemand zeggen M.J. Arlidge
Ons zwijgen en ons spreken Cathy Bonidan
Het schooltje van Auschwitz Mario Escobar
Ticket to Ride puzzelboek Richard Wolfrik Galland
Tiffany Dop Tjibbe Veldkamp
Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron
Wie achter deze deur verdwaalt Rindert Kromhout en Tonke D...
Misverstand in de urban jungle Lis Lucassen
De bijzondere beer Tjibbe Veldkamp

De draak die niet van vuur hield - Gemma Merino

Geschreven op woensdag 19 mei 2021

Het draakje in dit boek is te schattig voor woorden. Ze is lief, creatief, een doorzetter en tja, gewoon ontzettend leuk.

Dit draakje wordt in haar waarde gelaten, precies zoals je zou willen dat het altijd zo gaat. Dat maakt De draak die niet van vuur hield meer dan gewoon een leuk boek.

Meteen in het begin wordt al duidelijk dat dit draakje een beetje anders is dan haar broertjes en zusjes. Wat ik zo mooi vind is dat niemand dit gek vindt of dat ze hierom gepest wordt. Het is opmerkelijk maar dit draakje wordt in haar waarde gelaten, precies zoals je zou willen dat het altijd zo gaat. Dat maakt De draak die niet van vuur hield meer dan gewoon een leuk boek. Ja het is grappig en ja het is een onderhoudend verhaal, maar ook met een les die iedereen zou moeten leren.

Titel: De draak die niet van vuur hield
Auteur: Gemma Merino
Illustrator: Gemma Merino
 
Genre: prentenboek
Aantal pagina's: 32
 
ISBN: 978 90 477 1302 9
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: januari 2021
Prijs: € 14,99

Merino gebruikt geen felle kleuren maar kiest voor een rustige uitstraling. Haar manier van illustreren vond ik opvallend omdat ze veel met stipjes zetten werkt (er zal vast een officiële term voor zijn maar die ken ik niet…)
Dit zorgt ook voor onmiddellijke herkenning van Merino’s werk. Naast de stijl weet ze ook de emoties van het draakje goed over te brengen. Vanaf de eerste illustratie zit je er helemaal in en leef je met het draakje mee.

Ik heb genoten van de schattige prenten, de lieve ondertoon door heel het boek heen en natuurlijk ook het einde. In De draak die niet van vuur hield is veel oog voor detail. Daar hou ik wel van, het geeft vaak zoveel meer om te ontdekken. Sowieso weet Merino je uiteindelijk te verrassen. Je ziet dat er goed is nagedacht over het geheel waardoor het een gelaagd prentenboek is geworden.
De boodschap dat je jezelf mag zijn is natuurlijk geweldig en een belangrijke voor jong en oud.

Bestel De draak die niet van vuur hield via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 14,99 (thuisbezorgd voor € 1,95 of gratis op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Kan een draakje zichzelf zijn? Alle draken zijn gek op vliegen en vuurspuwen. Ze houden NIET van water. Wat moet een draakje doen als ze ontdekt dat ze kan zwemmen als een vis… en dat GEWELDIG vindt? Wat zal haar vader zeggen?

Een betoverend en grappig verhaal over jezelf durven zijn en familieliefde. Van de prijswinnende illustrator van De krokodil die niet van water hield.