Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De droomfabriek - Gerwin van der Werf

Geschreven op donderdag 8 september 2022

De droomfabriek kent een vliegende start waarbij je niet alleen de eerste kennismaking met Josie leest, maar ook meteen over de eerste test die ze ondergaat. Op het schoolplein treft ze een rokende Carmen. Lapt ze haar erbij of laat ze het erbij zitten?

Hoewel het boek heel anders verliep dan ik vooraf gedacht had, merk ik dat juist die absurde inslag wel in mijn hoofd blijft hangen. 

Dit is het begin van een heel nieuw avontuur van Josie. Haar ouders zijn zelden in de buurt en haar opa is overleden waardoor ze nu haar (tijdelijke) intrek in zijn huis kan nemen. Niet dat ze zich hier erg thuis voelt trouwens…
Ook haar carrièreswitch maak onderdeel uit van het nieuwe avontuur. Josie pakt haar nieuwe rol als docent dapper op want makkelijk heeft ze het niet op de VMBO school waar ze nu werkt. Van der Werf geeft gelukkig ook de ruimte aan de leerlingen. Veelal niet de makkelijkste, sommigen ronduit bedreigend, en hoewel ik betwijfel hoe realistisch dit beeld is maakt de auteur er ook geen ‘halleluja-verhaal’ van. Gelukkig.

De invalshoek van Van der Werf is bijzonder en zijn schrijfstijl meeslepend. Voor mijn gevoel heeft hij alleen niet op tijd afgeremd waardoor het verhaal steeds absurdistischer werd. Realistisch? Nee. Intrigerend? Dat wel.

Niet alles werd me uiteindelijk even duidelijk, wellicht komt dit ook door Josie zelf en haar  niet altijd even heldere kijk op dingen. Aan het eind doet Van der Werf nog wel een poging tot een heuse afronding, maar tegelijkertijd laat hij dingen ook in het midden.

Titel: De droomfabriek
Auteur: Gerwin van der Werf
 
Genre: roman
Aantal pagina's: 288
 
ISBN: 978 90 254 7241 2
Uitgever: Atlas Contact
 
Verschenen: augustus 0022

De titel van het boek, De droomfabriek, staat voor de school waar vele dromen worden gedroomd en nachtmerries worden beleefd. Aan het eind van het verhaal heb ik mezelf afgevraagd of Josie misschien in een droom was beland, zo vreemd zijn de keuzes die ze maakt. Hierdoor komt er ook een wat duister en negatief verhaal gevoel opzetten hoe verder je komt.

Hoewel het boek heel anders verliep dan ik vooraf gedacht had, merk ik dat juist die absurde inslag wel in mijn hoofd blijft hangen.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Wat als de school onder je huid gaat zitten en die ene leerling ook?

In ‘De droomfabriek’ van Gerwin van der Werf wordt Josie zonder ervaring wiskundelerares op een school in een achterstandswijk.

Ze heeft de grootste moeite met orde houden, boeken vliegen door het lokaal, tampons steken in het plafond en nooit stoppen die kinderen met praten. Vooral de populaire Carmen uit klas 3A maakt het haar moeilijk. Carmen komt te laat, zit op haar telefoon, heeft nooit huiswerk gedaan, geen pen bij zich – en hoezo is dat háár probleem? Ze heeft immers zestigduizend volgers op Instagram.

Dan vraagt het meisje ineens om bijles, maar wel op één voorwaarde: het moet bij Josie thuis.