Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De grote boze heks - Hanna Kraan

Geschreven op zondag 16 juli 2023

Over de grote boze heks bestaan een hoop verhalen en deze zijn nu allemaal verzameld in deze dikke verhalenbundel. Ideaal voor de fans van deze niet altijd even vriendelijke heks, maar ook voor degenen die nog kennis met haar moeten maken. Voorlopig ben je wel even zoet met alle avonturen, en je hebt ze allemaal bij elkaar.

Het leven is niet zwart-wit, maar grijs. Deze verhalen laten dit jongere kinderen hier alvast mee kennismaken.

De grote boze heks heeft dat typische gevoel over zich wat je vaker uit de verhalen haalt die jaren geleden geschreven werden. De verhalen zijn anders dan die tegenwoorden worden neergepend. Dat gaf mij als oudere lezer een nostalgisch gevoel tijdens het voorlezen van mijn kinderen. Grappig is wel dat de verhalen niet ouderwets zijn waardoor ze prima passen bij de huidige jongere generatie. Al weet ik niet of ieder kind van een jaar of negen en ouder zo geboeid kan worden door de heks en de medebewoners van het bos.

Mijn zoon is vier jaar oud en had meer oog voor het boek dan mijn dochter van negen. Hoewel die laatste volgens mij stiekem lekker meeluistert wanneer ik haar broer voorlees, begint zij zelf niet over het boek en pakt ze het er zelf ook niet bij. Dat terwijl mijn vierjarige er direct lekker voor gaat zitten als ik zeg uit De grote boze heks te gaan voorlezen. Hoewel het altijd heel persoonlijk is of een boek aanslaat, wil ik dus aangeven dat de doelgroep van dit boek wel wat breder getrokken kan worden.

Iets anders wat mij opviel was dat er vrij weinig tekeningen in het boek staan. Persoonlijk vond ik dat wel jammer. Of de kinderen dit gemist hebben durf ik niet goed te zeggen. Ik heb er niets over gehoord en in plaats van meekijken in het boek tijdens het voorlezen, lag zoonlief op deze momenten gewoon lekker tegen me aan te luisteren. Dat heeft ook wel wat.

Titel: De grote boze heks
Auteur: Hanna Kraan
Illustrator: Annemarie van Haeringen
 
Genre: kinderboek 7+
Aantal pagina's: 308
 
ISBN: 978 90 477 1404 0
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: juni 2023

In de verhalen over de grote boze heks gebeuren geen grootse dingen, de verhalen worden vrij klein gehouden. Geen grootse gebeurtenissen of snelle situaties. Wel is het bijzonder dat de hoofdpersoon niet echt het aardigste figuur is. Meestal wordt er toch gekozen voor iemand die je leuk, lief of schattig vindt. Het leuke aan deze keuze vind ik dat kinderen kennismaken met een persoon die dus niet altijd even aardig is, niet altijd de fijnste keuzes maakt, maar die op andere momenten toch ook een andere kant laat zien. Ook de dieren in het bos blijven de grote boze heks in hun midden opnemen. Het leven is niet zwart-wit, maar grijs. Deze verhalen laten dit jongere kinderen hier alvast mee kennismaken.

 

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

De heks zuchtte. Raar, vroeger verveelde ze zich nooit. Toen was ze altijd aan het toveren, of ze bedacht plannetjes om de dieren dwars te zitten…
‘Ik ben te braaf, de laatste tijd,’ zei de heks hardop. ‘En braaf, dat is vervelend.’

Ze is de meest geliefde tovenares van de lage landen: de boze heks van Hanna Kraan. Generaties kinderen groeiden op met de narrige heks en de dieren met wie ze in het bos samenleeft. Nu zijn alle verhalen voor het eerst gebundeld in één dik boek. Annemarie van Haeringen pakte haar penseel opnieuw op om alle verhalen te voorzien van illustraties in kleur. Het resultaat is een boek dat geen lezer mag missen – of je de verhalen nu al kent of nog niet!

De grote boze heks is een feest der herkenning voor alle boze heks-fans; een prachtige kennismaking met de heks en alle dieren voor wie hen nog niet kent en een unieke aanvulling voor iedere (school)bibliotheek.