Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De sterren boven Bagdad - Gina Wilkinson

Geschreven op dinsdag 25 mei 2021

In De sterren boven Bagdad ging er een hele nieuwe wereld voor me open. Hoewel ik me zeker niet inbeeld nu alles te weten over Irak en de stad Bagdad, was het boek wel een eyeopener.

De setting, het onderwerp maar ook het verhaal zijn indringende aspecten die ook in andere delen van de wereld een stem moeten hebben.

Wilkinson krijgt het voor elkaar om de lezer direct in het verhaal te trekken. Wel zijn er momenten verderop in het verhaal die me soms een kwijtraakten. Op die momenten kabbelde het verhaal voort waardoor mijn aandacht een beetje afzwakte. Gelukkig wist Wilkinson mij er wel iedere keer na een aantal bladzijdes weer bij te halen.

Het leven van voornamelijk Rania en Huda is een groot spinnenweb. Dansend over een koord tussen leugens en waarheid, altijd op hun hoede niet in het web verstrikt te raken en fungerend als een schild tussen geliefden en vijanden. Machtige vijanden welteverstaan. Het is indrukwekkend hoe het gewone leven er voor hen uitziet, niet voor te stellen hoe dat vol te houden is. Dat angst zo diep kan wortelen en het wantrouwen jegens elkaar zo groot is bij mensen in Bagdad is alleen maar begrijpelijk, maar tegelijkertijd afschuwelijk. Hetzelfde geldt voor de oer drang van beide vrouwen degenen die hen het meest dierbaar zijn te beschermen.

Hoewel Ally een westerse achtergrond heeft en natuurlijk ook zo haar geheimen bij zich draagt, blijft zij het gehele boek mysterieuzer dan Rania en Huda. De ene keer vond ik haar moedig en slim terwijl ze andere keren vrij naïef over kwam. Hoewel haar geheimen voorbij komen en je niet per se met vragen blijft zitten, blijven haar rol en achtergrond bescheiden. Sowieso valt op dat de details wat betreft de personages in dit boek niet heel duidelijk aanwezig zijn, Wilkinson lijkt zich meer op het geheel te hebben gericht.

Titel: De sterren boven Bagdad
Auteur: Gina Wilkinson
 
Genre: roman
Aantal pagina's: 400
 
ISBN: 978 90 239 6039 3
Uitgever: Mozaïek
 
Verschenen: april 2021

Vergeleken met de rest van het boek vond ik het einde ineens heel snel gaan en voelde het enigszins afgeraffeld aan. Dat vond ik jammer omdat de rest van het boek juist zo goed de sfeer weergaf en Wilkinson de tijd nam om het verhaal goed te beschrijven.

Ik ben blij dat Wilkinson dit boek schreef. Het is anders dan de meeste boeken die in Nederland worden uitgegeven. De setting, het onderwerp maar ook het verhaal zijn indringende aspecten die ook in andere delen van de wereld een stem moeten hebben naar mijn idee.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

De sterren boven Bagdad van Gina Wilkinson is een roman vol spanning en drama over twee Iraakse vrouwen en een Australische ambassadeursvrouw ten tijde van het regime van Saddam Hussein, voor de liefhebbers van De bijenhouder van Aleppo.

Als kinderen waren dorpsmeisje Huda en Rania, dochter van de sjeik, hartsvriendinnen. Nu is Huda secretaresse op de ambassade van Australië. De geheime politie dwingt haar om een vriendschap te sluiten met ambassadeursvrouw Ally.

Angst en dreiging nemen steeds meer toe in Bagdad, waar de levenspaden van Huda, Rania en Ally elkaar kruisen. De drie vrouwen beseffen: als ze zichzelf en hun kinderen in veiligheid willen brengen, moeten ze grote risico’s nemen en elkaar blindelings vertrouwen. Welke offers zijn ze bereid te brengen om hun geliefden te beschermen?