Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De verdwenen meisjes van Willowbrook - Ellen Marie Wiseman

Geschreven op maandag 2 januari 2023

Wiseman heeft indruk gemaakt met dit onvoorstelbare verhaal. Wat het nog erger maakt, is dat Willowbrook echt bestond. Het is niet te bevatten dat dit verhaal niet volledig verzonnen is.

De absoluut verrassende twist in het verhaal deed er nog een schepje bovenop, ik vond hem meesterlijk.

Als lezer weet je al dat Sage voor Rosemary aan wordt gezien in Willowbrook, maar dat haar situatie zó afschuwelijk zal zijn had ik me vooraf niet voor kunnen stellen. De auteur weet het verhaal benauwend echt aan te laten voelen waardoor het verhaal hard binnenkomt. Ik was wel benieuwd hoe ze het verhaal al die bladzijdes boeiend zou weten te houden, mede omdat de dagen in Willowbrook weinig variatie bevatten, maar Wiseman is goed met de verhaallijn omgesprongen.

Titel: De verdwenen meisjes van Willowbrook
Auteur: Ellen Marie Wiseman
 
Genre: roman
Aantal pagina's: 400
 
ISBN: 978 90 239 6143 7
Uitgever: Mozaïek
 
Verschenen: december 0022

De schrijfstijl bleef boeiend en alleen op wat latere momenten gingen de sprongen soms net iets te snel voor mij, maar zelfs dat was niet té storend, het verhaal bleef mij in zijn greep houden. Sage gaat bewonderenswaardig om met haar situatie maar toch blijf je je afvragen of dit überhaupt vol te houden is en hoe dit verhaal af zal lopen. Hoewel ik verder geen enkele kennis heb over Willowbrook of dit soort instituten in die jaren, kreeg ik het gevoel dat de auteur een heel geloofwaardig verhaal neer weet te zetten.

De absoluut verrassende twist in het verhaal deed er nog een schepje bovenop, ik vond hem meesterlijk. Deze compleet onverwachte wending maakte het verhaal nog meer bijzonder, zorgde ervoor dat het nog meer in mijn hoofd bleef hangen. Toch sluit ik deze recensie af met dezelfde verwondering als waarmee ik het begon. Het is ongelooflijk dat Willowbrook geen verzonnen instituut is want dit soort gruwelijkheden wens je niemand toen.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

De verdwenen meisjes van Willowbrook van Ellie Marie Wiseman gaat over de tweeling Sage en Rosemary Winters. Sage en Rosemary lijken ontzettend op elkaar, maar Sage heeft altijd geweten dat er iets met haar zusje aan de hand was, dat ze beschermd moest worden. Nadat Rosemary overleden is aan een longontsteking mist Sage haar verschrikkelijk.

Maar als Sage zestien is ontdekt ze dat haar zusje helemaal niet overleden is. Ze is lang geleden naar de grimmige Willowbrook State School gestuurd, een instelling voor kinderen met een beperking. Sage gaat op onderzoek uit, vastbesloten haar zusje te vinden. Maar als ze eenmaal binnen is blijkt Rosemary spoorloos verdwenen…en denkt iedereen dat zij Rosemary is. Kan ze ooit nog ontsnappen?